- MĂĄ man nu ikke kritisere Glen?

16x9
Glen Riddersholm svarede i skarpe vendinger tilbage på Peter Sørensens kritik. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Det taler de om i Superligaen: Trænerne er gået i flæsket på hinanden efter klumme i BT om AGF.

Superligaen er på vej ind i en fase, hvor det stort set kun handler om Europa, medaljer og indflyvning mod næste sæson og ny Superliga-struktur.

FC København regnes af alle som mestre og kan tillade sig en temmelig sløj dag i Viborg, hvor kun Thomas Delaney i slutminutterne forhindrede den store overraskelse, som en sejr til et skadesplaget Viborg-hold ville være. I øvrigt igen flot trænerarbejde af Johnny Mølby

FC Midtjylland har fundet sin base igen med ti points i fire kampe og møder nu næste weekend FCK, mens SønderjyskE holder imponerende flot fat i 2. pladsen og søndag overvandt FC Nordsjælland på en dramatisk afslutning.

Og næste runde får vi også AaB mod Brøndby som en kamp, der kan ligne et lille udskilningsløb til medaljeskamlen med kun seks kampe tilbage efter denne.

En af weekendens mest interessante diskussioner fandt dog sted langt udenfor banen. Den begynder vi med. Og således velkommen til TV2.dks ugentlige gennemgang under navnet ’Det taler de om i Superligaen’.

1: Er Peter Sørensen en dårlig kollega?

En af de store diskussioner blandt trænerfolket i Superligaen og omegn var en klumme i BT, hvor Silkeborgs træner Peter Sørensen gik hårdt til AGF og især trænerne Morten Wieghorst og Glen Riddersholm, som Sørensen ikke mente havde flyttet AGF ud af stedet.

Peter Sørensen er i parentes bemærket tidligere AGF-træner, hvor AGF-bestyrelsen efter fire år valgte at afbryde samarbejdet.

En af de mest indignerede trænerkolleger var Peter Sørensens tidligere holdkammerat og spiller i Ham-Kam-årene midt i 00’erne, Jan Michaelsen: ”Lidt rystet over, at min tidligere medspiller vælger at save AGF (Wieghorst og Glen) midt over i sin klumme i BT. Dårlig stil som kollega,” skriver Michaelsen på twitter og spørger senere: ”Træner eller kommentator?”

Nu må man gå ud fra, at BT har hyret Sørensen, fordi han har fodboldmæssig indsigt og tør have holdninger. Så selvfølgelig må og skal han have holdninger.

Er det så ukollegialt? Hør lige her. Trænere efterlyser i tide og utide en kvalificeret fodbolddebat og brokker sig over pressen. For at få en kvalificeret debat, kræves der indsigt. Så trænerne må droppe kyskhedsbæltet og deltage i en ordentlig debat. Trænere stiller op i medierne som eksperter til store begivenheder og slutrunder. I nogle tilfælde får de det betalt, og det endda godt.

De er der, fordi de skal kvalificere analysen og debatten. Og medierne vælger de, der har holdninger. Så langt så godt.

Og apropos kollegialitet: Jeg kan love dig for, at trænerne i Danmark har holdninger. Også til hinanden. Dem har jeg stor glæde af, når jeg taler med trænerne. Desværre er det ofte udenfor citat, men det håber jeg da sådan set, at vi kan skubbe lidt til. Men det kræver, at der ikke går lægernes-lukkede-liga i den, så man ikke tør kritisere hinanden eller bare analysere hinandens arbejde.

Peter Sørensen.
Peter Sørensen. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Om så Sørensens kritik er underbygget, er en anden sag. Det korte avisformat levner sjældent mulighed for en dyb analyse. Men manden har ret til sin holdning, også selv om han kan være sårbar som en, der tidligere har siddet i netop det embede.

Glen Riddersholm reagerede i TV 3+ optakten til Brøndby-AGF kampen med at skyde tilbage mod Sørensen. Riddersholm kunne ikke helt tage kritikken alvorligt, når den kom fra en mand, der havde nok at gøre i sin egen klub. Undskyld, det er sådan set heller ikke hverken god stil eller voldsomt seriøst. Selvfølgelig kan man tage kritikken alvorligt, hvis den ellers er velfunderet. Men så er det DEN diskussion, man skal tage, ikke om afsenderen kun er tæt på oprykning..

Jeg er sikker pĂĄ, at vi nok skal finde en platform at udkomme pĂĄ, hvis trænerne i Superligaen ville stille op til en kvalificeret fodbolddebat.  Hvor vi kan diskutere, om FC Nordsjælland spiller trillende station-massage-fodbold, om SønderjyskE spiller tungt og fysisk skovhugger-fodbold  eller hvad det vil sige, nĂĄr Brøndby vil være Danmarks bedste til presfodbold.

Glen Riddersholm.
Glen Riddersholm. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Det er sådan nogle diskussioner, man ofte hører udenfor referat. Lad os tage dem seriøst og med holdninger. Og med trænerne som deltagere. De trænger faktisk til at blive taget, så vi kan udryddet fordommene og nuanceret analyserne lidt mere i dybden.

Endelig er der, som jeg tidligere har skrevet, altid en balance om, hvor meget energi en træner kan lægge i et medie-engagement uden at blive beskyldt for at svække sit fokus på det egentlige arbejde. Peter Sørensen har kommenteret tv-kampe, mens der har været spillet 1. divisions-fodbold, og det har givet løftede øjenbryn omkring Silkeborg, men enhver seriøs eksponering er også værdifuld for klubberne, så her skal man også se på nye tider.

2: Kent – ham kollegerne respekterer

En anden dimension af trænernes indbyrdes respekt er det, man taler om træner og træner imellem.  Jeg hører lige nu flere og flere dygtige trænere tale om Kent Nielsen og det dygtige arbejde, han har udført senest i AaB og nu i OB.

Kent Nielsen er ikke showmanden, der elsker mediernes fokus. Han lukker ikke medierne ind i omklædningsrummet og til taktikmøderne, som man kan opleve med Glen Riddersholm, Jonas Dal og sågar  ind imellem  Ståle Solbakken.

Kent Nielsen.
Kent Nielsen. Foto: Claus Fisker / Scanpix Denmark

Nielsen vil bare gerne passe sit arbejde og anerkendes for det, der sker på banen. Men træner-kollegerne taler gerne om kultur og de små greb i en spillertrup, som når Kenneth Emil Petersen bliver hevet til OB eller senest Jeppe Tverskov fra Randers, som OB, Kent Nielsen og Jesper Hansen snuppede for næsen af den ellers altid årvågne sportschef i Randers, Ole Nielsen. Det er nogle af de danske spillere, som skal løfte OB op i det niveau, hvor succesen i første omgang defineres efter næste sæsons adgang til de seks slutspilspladser i den nye turneringssturktur.

”Jeg tror, at Kent endelig er ved at få fat i OBs rigtige retning,” lyder det over en bred kamp, når kollegerne taler om den store Europamester med det, der må være Superligaens højeste råbe-frekvens. Han hverken ser eller lyder tilfreds, når dessiner råbes ind på banen, men tag ikke fejl af Kent Nielsen. Han ved, hvordan den enkelte spiller og det samlede kollektiv skal tages til næste niveau.

Det bliver rigtig interessant, når OB løfter lidt på låget til spillerbudgettet. Ikke som i de vilde Kim Brink og Lars Olsen-år, hvor budgettet var klart et top 3-budget, men formentlig i et top 5-niveau, som med tiden kan udfordre Brøndby og FC Midtjylland.

3: Vinderkultur og mental styrke

Men i denne runde blev det ikke til den store succes for Kent Nielsen og OB, der tabte til et overbevisende FC Midtjylland-hold. OgsĂĄ her kan man tale om en kultur, der ikke skal skabes, men genopbygges.

Forårssæsonen har vist, hvor skrøbelig den samlede mentale styrke var blevet, og hvor meget man manglede personligheder som Erik Sviatchenko, Kristian Bach Bak og lidt længere ude i kredsen Sylvester Igboun, Petter Andersson, Morten Duncan Rasmussen og Izunna. Nogle solgt, andre bare udenfor med skader.

Det tynde polstring så man allertydeligst, da FCM spillede en fremragende 1. halvleg i Haderslev, førte 2-0 mod stærke SønderjyskE og i den grad lignede det gamle FCM. Men et enkelt mål fik alting til at vakle og så vandt holdet fra Haderslev med den stærke kultur, 3-2.

Kristian Bak er skadet, men vil gerne løfte og tage stort ansvar. Men hvor meget kan man det, når man er udenfor. Hvor meget kan en skadet anfører tillade sig at sige i et omklædningsrum, når han ikke bidrager? Det er et svært dilemma.

Kan det hele bæres af Tim Sparv og Kian Hansen. Det har været Jess Thorups udfordring. Hvordan får han flere hvirvler på den rygrad, der skal bære hans version af det gode FC Midtjylland? Rilwan Hassan, Filip Novak og Christoffer Olsson er bud på spillere, der kan tage disse roller. Og hvor placerer man Pione Sisto det rutsjer fra det internationale og unikke i nogle glimt til i andre lige så tydelige glimt at være det sårbare led, der mister bolde på de farligste steder?

Noget tyder på, at Jess Thorup er ved at have fat igen efter en vinter, der gik fra United-sensation til varmt trænersæde. Siden kampen mod SønderjyskE er det blevet til 10 points i fire kampe, og især sejrene over Esbjerg og OB er kommet på tidspunkter, hvor disse to mandskaber har været i nærheden af deres topniveau.

Der er stadig skridt at gå for Jess Thorup i at skabe den kultur, der kan bære ham frem til den egentlige eksamen: At bejle troværdigt til Europa og at ramme et europæisk puljespil tre år ud af fem.

I de kommende to runder venter FC København i Parken og så lidt af en knaldperle, når AGF og Glen Riddersholm gæster MCH Arena i Herning.

4: Hobro og indflyvningen til 1. division

Der er sket noget mystisk i Hobro. Sidste sommer.

Ja, jeg kan ikke helt fortælle, hvad det er, men træner Ove Pedersen gav søndag et usædvanlig kryptisk interview i BT, hvor han fortalte om, hvordan Hobros DNA døde sidste sommer. Ove Pedersen fik spørgsmålet: ”Er du overrasket over, hvor svært det her projekt har været?” Hvorefter hans svar lød:

”Nej, ikke med den viden - som jeg ikke vil fortælle, hvad er - jeg har fået inden for de seneste tre uger. Med den viden er det en selvfølge, at vi ikke får sejre.” Senere forklarede Ove Pedersen, at det ikke handlede om økonomi, men om at sælge DNA-spillere og købe udlændinge.

Hvad der mere lægger bag, tilbagestår i det kryptiske, fordi spillersalg og køb af udlændinge må have været et synligt projekt, som Ove Pedersen kunne se, da han købte ind på projektet.

Så det ligner en sag, vi kommer til at høre mere om.

Noget andet er så, at Ove Pedersen er ved at skabe en lille succes midt i den fiasko, som en nedrykning altid vil være. Hobro gør fremskridt, scorer mål og får nu også point. Det kan umiddelbart synes ligegyldigt for et hold, som alle har dømt til nedrykning, men det kan være afgørende for, hvilket Hobro vi kommer til at se i 1. division og for den troværdighed og tiltro, som man skal hente sponsorer, spillere og kommunal opbakning på. Den dimension – jeg kalder den ’indflyvningshøjde’ – er ofte undervurderet. Helt uden sammenligning, men bare for at illustrere, kan man jo kigge på Leicester, der fløj ind i denne sæson på en fantastisk redning og slutspurt fra sidste års morads.

Derfor kan man allerede nu tale om arbejdet med en indflyvningshøjde til den kommende sæson. Og det gælder i øvrigt også hold som Esbjerg, FC Nordsjælland, AGF, Randers og Viborg, der er ude af medaljekampen, fri for nedrykningsfare og derfor sætter retning mod den nye turneringsstruktur og en 2016/17 sæson, der indledes allerede 15. juli – dybt inde i alle vi andres sommerferie.

5: Begynd festen – Nielsen og Henriksen på vej

Lad os lige slutte af med lidt mere 1. division og samtidig binde en sløjfe til, hvad trænere og direktører går og taler om med hinanden. I går var der nemlig topkamp i 1. division, hvor David Nielsens Lyngby mødte Bo Henriksens Horsens. 0-0 i en kamp, som Lyngby dominerede og viste, hvorfor de lige nu regnes som den mest sikre af de tre oprykkere.

David Nielsen har allerede en interessant norsk erfaring som træner i Strømsgodset og lavere norske klubber udover 13-14 klubber i ind- og udland som spiller i en heftig karriere. Skagboen kommer i kølvandet på masser af udviklings-trænere i Lyngby, hvor Kasper Hjulmand, Thomas Frank, Johan Lange, Niels Frederiksen og under dem flere andre dygtige trænere har udviklet på en helt særlig talentbåret og boldbesiddende Lyngby-skole, som har præget Nordsjælland, Brøndby, FC København og flere andre organisationer efterfølgende.

Som type er David Nielsen markant anderledes, meget kontant og direkte og en klassisk motivations-kunstner.  I Lyngby lurer man på, hvor langtidsholdbar, David Nielsen er i et trænerjob. Er han en powertræner med det korte sigte for øje og derfor kun på posten i to, maksimalt tre år eller er han i stand til samtidig at drive et udviklingsprojekt? Det bliver spændende at følge. Jeg kan sagtens se David Nielsen tage spring til større danske klubber indenfor kort tid.

For begge parter vil det formentlig være et spørgsmål om næste skridt. Hvornår skal David Nielsen til en større klub? Hvordan skal Lyngby time sit næste valg? Det kan meget vel ende i en virkelig interessant Superliga-sæson. Og hvad så næste skridt.

David Nielsen.
David Nielsen. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Bo Henriksen har længe også været betragtet som en meget dygtig motivationstræner af den gamle skole. Høje brøl, gode vibrationer og store krammere. Men hans arbejde i Horsens er fornemt udført på et benhårdt nedskæringsprojekt, hvor man skal vise ledelsesmæssige kvaliteter og optimere hvert et lille led i det materiale, man har til rådighed.

Hvis Horsens får selskab af Lyngby og Silkeborg, vil det efter al sandsynlighed være Horsens, der går ind i den nye Superliga-struktur med ligaens mindste budget. Det har ikke altid ført til nedrykning, men timingen kan blive vanskelig, fordi så mange andre klubber opruster i en kamp om at komme med i det kommende slutspil.