Så stopper vi den diskussion om verdens stærkeste liga

16x9
Sevilla kunne for tredje år i træk lade sig kåre som Europa League-mestre. Foto: MICHAEL BUHOLZER, MICHAEL BUHOLZER / Scanpix Denmark

Kommentar: Spanien vinder Champions League tre år i træk og har nu også vundet Europa League tre gange på stribe.

15. april 2009 blev Michael Laudrup fyret i Spartak Moskva efter mindre et år som træner. Og rejste til Mallorca.

Tre et halvt år senere blev Unai Emery fyret i samme job i Spartak efter mindre end et år og rejste til Sevilla.

Det blev i den grad den 44-årige spanske træner, der valgte den rigtige destination og gjorde det med den største effekt. I både 2014, 2015 og nu 2016 har Sevilla FC med Unai Emery som træner vundet Europa League. Og med udsigten til en rent spansk finale i Champions League ved vi nu, at Spanien vil vinde de to store europæiske turneringer for tredje gang i træk.

Peter Brüchmann

Peter Brüchmann har beskæftiget sig med dansk topidræt i 30 år. Han var i ni år sportschef på BT og skabte Danmarks Sportsavis. Han var også ansvarshavende chefredaktør på BT og har været chefredaktør for TV 2's digitale arbejde. I dag har han sit eget firma, ’Brüchmann’, og laver bøger, foredrag, ledelsesudvikling og journalistik.

Det er en uhørt magtdemonstration, og skulle diskussionen ikke for længst være lukket, bør vi vel nu afslutte diskussionen om, hvor vi har Europas og dermed verdens stærkeste fodboldliga.

Det er i stadig stigende grad et paradoks, når man ser på ligaernes globale udbredelse og endnu mere, når man ser på, hvem der har de største økonomiske midler. I den kommende sæson går Premier League endnu et skridt op, og kigger man alene på økonomi, vil selv de små hold i Premier League kunne overbyde topholdene i Serie A og de fleste af holdene i La Liga.

Men vinde i Europa kan de ikke. Reelt er det kun Chelsea med Champions League i 2012 og Europa League i 2013, der har skrevet sig ind i de spansk dominerede kongerækker. Hør bare her endnu en lille opgørelse:

Spanien har vundet fem af de seneste syv titler i Europa League.

Og med den rent spanske Champions League-finale vil det iberiske land have vundet fem ud af de seneste otte Champions League-titler.

Det er dominans.

Have a coke and a smile

I onsdagens Europa League-finale tog det 16 sekunder af 2. halvleg, før et ellers lidt ineffektivt Sevilla-hold tog beskyttelsesfilmen af og savede benene væk under Jürgen Klopps Liverpool. Så havde Kevin Gameiro udlignet til 1-1 og med to smukke mål glødede internettet i Europa over med ordene ’Have a coke and a smile’ med reference til Sevillas Coke med det borgerlige navn Coke Andújar.

Og ja, der var snert af mindst et straffespark før pausen til Liverpool. Men ud fra en samlet fodboldmæssig betragtning kan man intet indvende mod Sevillas sejr.

Liverpool-magikeren Jürgen Klopp kan på sin side se tilbage på fem tabte finaler på stribe og det, der nok er endnu værre: En kommende sæson helt uden europæisk deltagelse. Med en 8. plads i Premier League var onsdagens finale på forhånd bagt op til Champions League – eller ingenting.

Og desværre for Klopp blev det en lammet 2. halvleg, hvor selv drømmen om det store klassiske Liverpool-comeback fortonede sig i en flot Sevilla-opvisning.

En snert af Riquelme – og Mølby

Hvis du går ind på hvilken som helst sportsbar i Danmark og beder gæsterne remse navne op på de ti største hold i Premier League og så Sevilla, vil antallet af pletskud formentlig være væsentligt højere på de britiske hold end på det andalusiske ditto. Men for pokker, hvor er Ever Banega bare en fantastisk boldspiller. En klassisk midtercirkel-general med stor udstråling og elementer af ekstinkte fodbolddyder a la Riquelme med et tvist af Mølby.

Eller kig på Vitolos drive før Cokes mål. Og send lige Michael Krohn-Dehli en tanke, når vi nogle gange har diskuteret generationsskifte på det danske landshold. Han har altså spillet 27 kampe på det stærke Sevilla-hold i denne sæson, inden hans frygtelige skade.

Den største anerkendelse til Sevilla FC for en fantastisk stribe i Europa League – og foreløbig afsluttet med den med afstand bedste udgave af turneringen, hvor torsdagene i nogle uger klart overgik de normale højdepunkter i Champions League tirsdag og onsdag.

Stor anerkendelse til Unai Emery med en særdeles lovende trænerkarriere.

Og tillykke til Spanien med en position, der bliver svær at rokke på klubfodboldens aktuelle trone.