EM i fodbold

'Teknik som en boldkunstner, en linedansers balance' - han er Frankrigs EM-håb

Paul Pogba er blot 23 år, men den høje tekniker er allerede fast inventar på den franske midtbane og nøglefigur i Frankrigs jagt på EM-succes.

Lillebror.

Ham kan mange godt blive træt af. Men med sikkerhed ikke i dette tilfælde.

Paul Pogba

Navn: Paul Labile Pogba
Land: Frankrig
Født: 15. marts 1993
Position: Midtbane
Antal landskampe pr. 1. marts 2016: 27
Antal landskampsmål pr. 1. marts 2016: 5
Klub: Juventus FC
Tidligere klubber: Le Havre, Manchester United
Titler: 4x italiensk mester (2012/13, 2013/14, 2014/15 og 2015/16), Coppa Italia (2014/15), Supercoppa Italiana (2013 og 2015), U20-verdensmester (2013)
Individuel hæder: 2013 FIFA U20 World Cup Golden Ball, Golden Boy (2013), Årets hold i Serie A (2013/14 og 2014/15), FIFA World Cup Best Young Player (2014), Bravo Award (2014), Årets UEFA-hold (2015), FIFA FIFPro World XI (2015)

Paul Pogba blev født i Lagny-sur-Marne i udkanten af Paris i 1993. Som den yngste i flokken og bror til tvillingebrødre, der to år tidligere blev født i Guinea, hvor familien har rødder.

Tvillingerne er også professionelle fodboldspillere og blev begge hentet til Celta Vigos akademi som 17-årig, men ingen af dem har siden kunnet matche lillebroderens meritter.

Den ældste tvillingebror, Florentin, kommer tættest på, da den venstrefodede forsvarsspiller har kontrakt i den franske topklub Saint-Étienne, mens den 194 centimeter høje Mathias forsøger sig som angriber i den skotske Premiership I Partick Thistle.

Brødrene valgte begge at stille op for Guineas landshold, så her hører ligheden op med lillebror.Paul Pogbas planer udviklede sig anderledes.

Som 6-årig snørede han sin første støvler i US Roissy i byen Roissy-en-Brie, hvor han anses som "Messias", da klubben har tjent mange penge på Pogbas karriere grundet FIFA's solidaritetsregler ved transfers, hvilket har finansieret de forbedrede faciliteter og rammer i den lille klub.

Jeg synes ikke, at han har vist os nogen respekt overhovedet for at være helt ærlig.

Sir Alex Ferguson

Paul vender stadig tilbage til Roissy, når det er muligt, og Papis Magassa, som var Pauls første træner, beretter om en dreng, der stadigvæk ikke har glemt glæden ved bolden, hvor det hele startede.

- Når han kan, kommer han tilbage for at se sin familie, men også hans venner her på stadion. Det ender altid på samme måde: Til et spil fodbold.

Efter syv år i barndomsklubben mente man i Roissy, at den 13-årig Paul Pogbas talent var for stort til US Roissy, og man tog derfor kontakt til US Torcy, der dog kun skulle blive en parentes af et ophold inden skiftet til Normandiet og en af Frankrigs ældste fodboldklubber Le Havre AC i 2007.

Tiden i Le Havre skulle ende kontroversielt, da talentet blev så åbenlyst, at mægtige Manchester United og andre fandt interesse i den høje tekniker.

Som U16-landsholdsspiller havde Paul gjort sig bemærket som fransk anfører for Frankrig der vandt Aegean Cup og Tournoi du Val-de-Marne, og som U17-spiller scorede han to mål ved EM i Liechtenstein i 2010, hvor semifinalen dog blev endestationen.

Selvom familien Pogba havde en gentleman aftale med Le Havre, der forbød ham at skifte klub før udløb, fik Sir Alex Ferguson alligevel lokket Paul til Manchester i 2009.

Paul Pogba i aktion for Manchester United mod West Bromwich Albion den 11. marts 2012.

På trods af det skæve skifte, som endte med FIFA's indblanding og en kompensation til Le Havre, var opholdet i Manchester indledningsvist succesfuldt rent sportsligt med en "Premier Academy League"-titel i 2010, samt en vunden "FA Youth Cup" i 2011, hvilket også førte til debut på Uniteds førstehold i september 2011.

Men tiden i England endte surt efter kun tre indhop for Uniteds bedste mandskab.

Juventus FC evnede at overtale Pogba til at vælge Serie A-klubben frem for en ny United-kontrakt til stor fortrydelse for Ferguson og kompagni, der med stor bitterhed sagde "goodbye" til det unikke talent.

- Det er skuffende. Jeg synes ikke, han har vist os nogen respekt overhovedet for at være helt ærlig. Jeg er dog ret tilfreds med, at hvis de (fodboldspillere) fortsætter på samme måde, så er det nok bedre, at de gør det et andet sted end her, som Ferguson brummede efter bruddet.

Juventus FC skulle dog vise sig at være et perfekt match, hvilket også smittede af på det franske U20-landshold, hvor Paul Pogba som anfører førte "Les Bleus" til VM-titlen i 2013. Med en scoring i finalens straffesparkskonkurrence mod Uruguay, fejrede Paul samtidig, at han blev kåret til turneringens bedste spiller.

Internationalt gennembrud i Brasilien

VM i Brasilien blev et foreløbigt højdepunkt for Pogba på den internationale scene. Statistisk skiller Pogba sig ellers ikke ud, når man kigger på den fysiske kvantitet.

Han løber kun gennemsnitligt rent distancemæssigt, og der var 140 spillere ved VM ifølge FIFAs statistikker, der havde større topfart end de 30,5 km/t, som Pogba sprintede sig til.

Men Pogbas pakke er komplet.

Teknik som en boldkunstner. En linedanser balance. Krigerens bidskhed. Og et overblik som en livredder.

Fem fine kampe i Brasilien blev det til, heraf de fire var fra start, og især i ottendedelsfinalen mod Nigeria strålede Pogba, da han reddede de nervøse franske favoritter med scoringen til 1-0 samt en målgivende aflevering til 2-0. I gennemsnit lavede Pogba én nøgleaflevering og tre vellykkede driblinger per kamp ved VM, hvilket kun de færreste kunne matche.

Alt ser så let ud for ham.

Didier Deschamps

Tysklands verdensmestre kunne Pogba og kompagni ikke knække, men en trøst var titlen som slutrundens bedste unge spiller, som han vandt foran hollandske Memphis Depay og landsmanden Raphael Varane.Men som det ofte er med den unge franskmand, var følelserne ved at komme på tværs allerede i åbningskampen mod Honduras, hvor han var tæt på en udvisning, hvilket kostede startpladsen mod Schweiz i den følgende gruppekamp.

Fodbold er følelser, og de rammer Pogba på godt og ondt.

Vinderinstinktet kan vendes mod ham og selvom klubkarrieren kun har budt på én udvisning, så illustrerer ni gule kort i denne Serie A-sæson, at han stadigt for ofte mister besindelsen og stadigvæk mangler stabilitet i sit spil.

"Paul Pogba er en spiller, som kan gøre forskellen, hvis han spiller simpelt og fokuseret. Han fik en advarsel, og lod det påvirke ham, så han mistede roen i anden halvleg og mere eller mindre stoppede med at spille", som Juventus-træner Massimiliano Allegri kritiserede sin stjernespiller til Sky Sport Italia efter 2-0 sejren mod Atalanta den 6. marts.

Jubel i Juventus

På trods af de formanende ord, er Allegri og Juventus temmelig stolte og glade over, at Pogba spiller i zebratsriber.

Tre år i træk har "le zebrette" vundet den italienske Serie A, og Pogba har været en nøglespiller hele vejen. "Il Polpo Paul", blæksprutten Paul, blev det kærlige øgenavn til den langlemmede franskmand grundet spillestilen, hvor ben og arme bruges livligt.

Paul Pogba i duel med Bayern Münchens Philipp Lahm i Champions League.

I sin første Serie A-sæson kæmpede Pogba med Claudio Marchisio om pladsen centralt ved siden af Arturo Vidal i træner Antonio Contes 3-5-2-system, men allerede i 2013/2014 havde den dengang 20-årige franskmand spillet sig fast ind i startformationen og har siden scoret med en regelmæssighed, der siger mål i næsten hver fjerde kamp.

Flot for en midtbanespiller, selv om han med 3,5 afslutning per kamp ligger i top-20 i Europa.

Flere af netbaskerne er rene perler. Frispark, langskud, akrobatiske afslutninger. Pogba mestrer fodboldens fineste aktion: Afslutningen.

Ingen klub er for stor til Juventus' nummer 10, og rygterne om et skifte til FC Barcelona nævnes årligt, men alligevel forlængede han i 2014 sin aftale med Juventus FC indtil 2019.

På det franske landshold er konkurrencen stor om de tre centrale positioner i Didier Deschamps 4-3-3-system. Men Paul Pogba er ikke til diskussion mere som en af de to 8’ere bag den enlige angriber.

Spørgsmålet er, hvem skal spille sammen med ham?

- Alt ser så let ud for ham, mener landstræner Didier Deschamps.

Ved EM på hjemmebane vil forventningerne være kæmpe store, da "Les Bleus" er blandt favoritterne til titlen, og Paul Pogba bliver afgjort en nøglefigur, hvis det skal lykkes.

Han er en af de få spillere i verden, man tør nævne i samme sætning som Lionel Messi, Cristiano Ronaldo og Neymar.

Indtil videre er Pogba lillebror i den sammenhæng. Men mon ikke lillebror kan blive storebror i fremtiden?

Paul Pogba er én blandt mange unge spillere på det franske landshold. I videoen herunder kan du bliver klogere på Frankrigs landshold.