Fodbold

Afgørelsens time nærmer sig for Messi i skattesag

Lionel Messi er de kommende dage på anklagebænken i Barcelona i en retssag om skatteunddragelse. LLUIS GENE / Scanpix Denmark

Lionel Messi risikerer op til næsten to års fængsel i sag om skatteunddragelse. Retssagen begynder tirsdag.

Det argentinske landshold med Lionel Messi i spidsen står foran at skulle jagte sin første triumf ved Copa America siden 1993, men det er næppe spillet på fodboldbanen, der i disse dage præger Messis tanker.

Fra tirsdag og frem til torsdag er han sammen med sin far på anklagebænken i Barcelona i en retssag om skatteunddragelse, hvor de risikerer op til næsten to års fængsel.

Sagen så dagens lys i 2013. Lionel Messi og hans far, Jorge Horacio Messi, er anklaget for i en periode fra 2007 til 2009 at have snydt den spanske stat for mere end 30 millioner kroner.

Det skete ifølge anklageren ved hjælp af firmaer i udenlandsk skattely. Pengene var tjent gennem verdensstjernens sponsoraftaler.

Den påståede skatteunddragelse er ifølge anklageren forestået af Jorge Horacio Messi, men anklageren mener, at Lionel Messi har været vidende omkring det, hvorfor han kan blive dømt som medskyldig.

Både far og søn har afvist dette med henvisning til, at Lionel Messi alene har koncentreret sin om at spille fodbold, mens faderen har taget sig af den økonomiske del for Barcelona-spilleren.

Anklageren er af en anden holdning og ønsker en fængselsdom på 22,5 måneder til dem begge samt bødestraf svarende til beløbet, der er blevet snydt for.

Da den maksimale strafudmåling er på mindre end to år, er Lionel Messi ifølge spansk lov ikke forpligtet til at møde op til hele retssagen. Han kan i denne omgang nøjes med at møde op torsdag, når han ligesom sin far skal vidne i retten.

Først derefter kan Messi slutte sig til landsholdskammeraterne i USA, hvor Argentina 6. juni indleder Copa America mod Chile, den forsvarende mester.

Her er sagen i hovedtræk:

* 12. juni 2013: BBC skriver som det første medie, at Lionel Messi og hans far bliver undersøgt for skattesvindel. De skulle angiveligt have snydt den spanske stat for godt 30 millioner kroner (fire millioner euro) gennem firmaer i udenlandsk skattely i en periode fra 2007 til 2009.

Senere samme dag siger Lionel Messi, at de intet har gjort forkert.

* 20. juni 2013: Lionel Messi bliver indkaldt til at afgive forklaring over for en spansk domstol.

* 4. september 2013: Lionel Messi er klar til betale skyldigt beløb tilbage, i tilfælde af han har begået skatteunddragelse. Sammen med sin far vælger han forud for retsmøde at indbetale et depositum på fem millioner euro svarende til 37 millioner kroner.

* 27. september 2013: Lionel Messi afhøres i retten. Han og faren erklærer sig villige til at samarbejde og bedyrer, at de ikke har forsøgt at snyde.

* 28. juli 2014: En spansk domstol beslutter at gå videre med den proces, der kan ende med en tiltale mod FC Barcelona-spilleren.

* 6. oktober 2015: Den offentlige anklager i Barcelona anbefaler, at alle anklager om skattesnyd mod Lionel Messi bliver droppet. Kun hans far har ansvaret, lyder det.

* 8. oktober 2015: Lionel Messi skal i fængsel i 22 måneder, hvis det står til den offentlige statsanklager i Madrid, fordi Messi menes at have haft kendskab til, at faderen har begået skattesvindel. Anklageren kræver samme straf til faderen.

* 4. april 2016: Messis navn dukker op i forbindelse med de såkaldte Panama-papirer. Ifølge den tyske avis Süddeutsche Zeitung har Messi sammen med sin far oprettet firmaet Mega Star Enterprises i skattely i Panama. Messi benægter enhver anklage.

* 31. maj 2016: Skattesagen begynder 31. maj i retten i Barcelona og fortsætter til 2. juni. Da strafferammen er på under to års fængsel, er Lionel Messi ikke forpligtet til at være til stede under hele retssagen. Han kan nøjes med at møde op som vidne torsdag.