EM i fodbold

Wales got talent - Gareth Bale er den største britiske spiller

Det gør ondt på England, at den største britiske spiller igennem de seneste år stiller op for Wales. Til EM mødes de nu i gruppe B.

Med jævne mellemrum flyver David Beckham ind i Madrid og er stadig garanteret en pressedækning, som var det præsidenterne Putin og Obama, der landede i Barajas-lufthavnen.

Gareth Bale

Navn: Gareth Frank Bale
Land: Wales
Født: 16. juli 1989
Position: Venstre kant
Antal landskampe pr. 1. marts 2016: 54
Antal landskampsmål pr. 1. marts 2016: 19
Klub: Real Madrid
Tidligere klubber: Southampton 2006-2007, Tottenham 2007-2013
Titler: Champions League (2013/14), Copa del Rey (2013/14), UEFA Super Cup (2015), VM for klubhold (2015)
Individuel hæder: Årets spiller i Premier League (2010/11 og 2012/13), årets fodboldspiller i Wales (2010, 2011, 2013, 2014 og 2015)

Det gjorde han også sidste år. Men hvad enten det handler om sponsorpleje for H&M, Breitling, Armani eller sin egen parfumeserie, så peger kameraer og mikrofoner særligt nysgerrigt, når spørgsmålene handler om Real Madrid og den walisiske fodboldkollega, Gareth Bale.

David Beckham og Gareth Bale er nemlig den paradoksale historie om en Beckham, der lykkedes i Madrid og fandt helt ind til de krævende Madrid-tilhængeres hjerter.

Og en Gareth Bale, der ikke er lykkedes på samme ubetingede vis. I hvert fald ikke så det mærkes i Real-hjerterne.

Som The Independent skrev under et af disse besøg:

- Det forbliver et mysterium, hvorfor tilhængerne af de ti-foldige Europa Cup-vindere stadig ikke har taget Gareth Bale til deres hjerter, som de gjorde med Beckham for mere end 10 år siden. Især når du tænker på, at Beckham blot vandt en titel i sin sidste sæson, mens Bale allerede har vundet og scoret afgørende mål i Copa del Rey, Champions League og VM-finalerne.

Nøgternt set er Gareth Bale en langt mere komplet fodboldspiller end David Beckham. Han har som Beckham den ekstraordinære aflevering, han har frisparket som et speciale og så har han oven i en ekstraordinær hurtighed - han løb 100 meter på 11,4 sekunder som 14-årig - han har hovedspil og en mere komplet fysik.

Jeg skal bare bede om en autograf og et billede. Han er en af de bedste spillere, jeg nogensinde har set. En helt utrolig spiller.

Chris Coleman

David Beckham siger om prissedlen på Bale:

- Jeg lærte Gareth at kende, da jeg for nogle år siden trænede med Tottenham, og han er en fantastisk person med et utroligt talent. Jeg blev ikke overrasket, da Real Madrid købte ham og heller ikke over prisen. Men det er klart, at med den pris følger et meget stort pres.

Beckham kan også se frem til mange spørgsmål, når EM går i gang. England er landet i pulje med Wales, og torsdag den 16. juni mødes de to lande i en kamp, der vil centrere sig om Gareth Bale. Han er i disse år med afstand den største og mest spektakulære britiske spiller - men altså iført en trøje fra den historisk upåagtede lillebror.

Forholdet til Cristiano Ronaldo

Bale er i skrivende stund verdens dyreste fodboldspiller. Den første spiller i verden, der passerede 100 millioner euro, da Madrid-klubben købte ham i Tottenham i 2013. Også selv om Real Madrid længe forsøgte at opretholde en illusion om, at prisen lå et sted mellem 91 og 100 mio. euro. Med tryk på de 91. Næppe helt tilfældigt al den stund, at Cristiano Ronaldos prislap hed 94 mio. euro nogle år forinden. Og ingen er større end Cristiano i både portugiserens egen bevidsthed og dermed klubbens.

Bale har også gjort alt, hvad man kunne forvente for at blive en succes. Han scorede i sine tre første store finaler i 2014, Copa Del Rey, Champions League og VM for klubhold. Målet mod Barcelona i april 2014 er et af de mest spektakulære mål i den spanske pokalturnerings historie.

Bale modtager bolden i en omstilling på egen banehalvdel og tager så et løb forbi Barcelonas desperate Marc Batra og er nærmest så langt ude over sidelinjen i sit løb, at han kunne have nappet en småkage i forhallen under tribunen, inden han fuldender en formidabel solopræstation med scoringen til 2-1.

Real Madrids Gareth Bale scorer mod FC Barcelona i Copa del Rey den 16. april 2014.

Men en underlig cocktail af prissedlen, manglen på spanske gloser og et om ikke anstrengt, så dog heller ikke hjerteligt forhold til Cristiano Ronaldo betyder, at Bale på trods af store præstationer stadig fremstår uforløst i Real Madrid.

Senest blev der i vinteren lavet regnestykker over hans skadesfrekvens, og især avisen AS bragte historier om, hvorvidt Bales skulle sælges til sommer tilbage til en af de store i Premier League.

En del af nøglen til forståelsen af Bales uforløste Madrid-tid skal findes i B-B-C - offensiven med Bale, Benzema og Cristiano - sat overfor Barcelonas drengede, hjertelige og uimodståelige M-S-N: Messi, Suarez og Neymar.

Hvor medier og offentlighed falder i svime over spilleglæden og de indbyrdes relationer hos MSN og krævede disse tre på podiet til kåringen til årets fodboldspiller, så er forholdet mere professionelt i Madrid.

- Da vi i Manchester United vandt Champions League i 2008, talte jeg ikke meget med Scholes, Ferdinand og Giggs ud over at hilse, men vi havde et fremragende hold. Jeg behøver ikke gå til middag med Benzema og invitere Bale hjem. Det, der er afgørende, er det, der sker på banen. Jeg behøver ikke kys og kram, sagde Ronaldo.

Men spillet foregår med stort fokus. I december 2015 blev Gareth Bale på en presseance interviewet om Ronaldos kandidatur til Ballon d’Or-prisen som verdens bedste. Trods en direkte opfordring i to spørgsmål svarede Bale med ordene 'EN af verdens bedste' og ikke 'DEN bedste' om Cristiano Ronaldo. Det fik de mildest talt en del ud af i spansk presse. Troværdigt og prisværdigt, men kontroversielt i det spanske miljø.

Pressen fik også ammunition, da Bale ikke mødte op til Ronaldos selvfølgelig stort anlagte fødselsdagsfest i februar sidste år. Real Madrid havde tabt 4-0 til Atletico, og det blev igen et stort issue i spanske og på sociale medier, selv om en række Real-spillere valgte at blive hjemme.

Og hver gang de spiller, bliver der zoomet helt tæt på kropssprog og reaktioner, når for eksempel Bale i et angreb ikke honorerer et Ronaldo-dybdeløb med en aflevering.

For længst ude af Giggs skygge

Gareth Bale blev en nøgle til succes, da Wales for første gang nogensinde kvalificerede sig til en EM-slutrunde (landet nåede VM-kvartfinalen i 1958 i sin eneste VM-kvalifikation).

Gareth Bale i sekunderne efter sin scoring mod Cypern i Nicosia den 3. september 2015.

Bale scorede syv mål på vejen, men det blev et mål i en af testkampene i marts 2014, der står tilbage. Præcis som mod Barcelona samme år modtog han en bold på egen banehalvdel, og selv om Sölvi Jonsson kastede sig ud i vildt forsøg på en rugby-tackling modstod Bale med sin fysik angrebet og skar et prisgivet islandsk forsvar midtover.

Wales-manager Chris Coleman siger om sin stjerne:

- Jeg skal bare bede om en autograf og et billede. Han er en af de bedste spillere, jeg nogensinde har set. En helt utrolig spiller.

Om sammenligningen med Wales’ store profil gennem årtier, Ryan Giggs, siger Coleman:

- Jeg ønsker ikke at tale med manglende respekt om Ryan Giggs. Han havde et fantastisk frispark og spillede store, store kampe. Men hvis Bale fortsætter, vil han være nummer et. Han har også frisparket, og så kan han sætte fire-fem spillere af alene. Han kan ødelægge en modstander på egen hånd.

Et gennemgående træk i beskrivelsen af Gareth Bale er spillerens personlighed. Helt tilbage i skoletiden konstaterede hans idrætslærer Gwyn Morris, der havde måttet begrænse den suveræne elev ved at bede ham kun bruge sin højre fod og aldrig have mere end én berøring:

- Gareth er en af de mest uselviske personer, jeg har haft fornøjelsen af at undervise.

Og selv om Bale er stjernen på et hold, der også tæller profiler som Ashley Williams, Joe Allen og Aaron Ramsey, er hans personlighed en gennemgående kontrast til klubkammerat Ronaldo. Hvor Portugal er bygget op på eneren og ofte falder med dette, så er Wales et tættere kollektiv med en - meget - stor holdspiller i fokus.

Bale bor i Madrid og har i mere end 12 år dannet par med sin ungdomskæreste Emma Rhys-Jonas. Sammen har de datteren Alba Violet på snart fire år.