EM i fodbold

Den store stadion-rundtur: Her skal EM afgøres

10 forskellige fodboldstadioner i Frankrig skal lægge bane til EM-slutrunden. Her er din guide og oversigt over de forskellige steder.

EM-slutrunden 2016 åbner og lukker på samme stadion, nemlig Stade de France med plads til 80.000 tilskuere.

Ind i mellem skal der dog spilles 49 andre kampe, og de er fordelt ud på 10 forskellige stadioner i hele Frankrig.

Der skal spilles på alt fra Stade Pierre Mauroy helt nordpå i Lille til Stade Vélodrome i syd og Stade de Bordeaux i vest.

Herunder kan du se hele oversigten og en kort historie for hver af de 10 steder, hvor EM skal afgøres. Desuden kan du se, hvilke kampe der skal spilles på hvert stadion.

De 10 EM-stadioner

Tryk på billedet for at få den fulde beskrivelse

Stade de France

-

Stade de France

Kapacitet: 80.000

Normale hjemmebane: Frankrigs landshold

Kampe under EM:
10. juni - Frankrig vs Rumænien
13. juni - Irland vs Sverige
16. juni - Tyskland - Polen
22. juni - Island - Østrig
27. juni - 1/8-finale
3. juli - 1/4-finale
10. juli - FINALE

Historie: Stade de France er det største stadion under slutrunden, og det er også her, der skal spilles EM-finale den 10. juli. Det blev først bygget i 1998 i forbindelse med VM-slutrunden i Frankrig, da de manglede et stadion med plads til over 70.000 tilskuere. Stade de France har desuden lagt bane til to Champions League-finaler i henholdsvis 2000 og 2006.

Foto: Scanpix Denmark

Stade Velodrome

Stade Velodrome

Stade Velodrome

Kapacitet: 67.000

Normale hjemmebane: Olympique de Marseille

Kampe under EM:
11. juni - England vs Rusland
15. juni - Frankrig vs Albanien
18. juni - Island vs Ungarn
21. juni - Ukraine vs Polen
30. juni - 1/4-finale
7. juli - 1/2-finale

Historie: Stade Velodrome blev oprindeligt bygget til VM i Frankrig i 1938, og kort efter blev det hjemmebane for fodboldklubben Marseille. Til VM-slutrunden i 1998 blev Stade Velodrome nærmest genopbygget på ny og fik sit karakteristiske udseende. Til EM i år har bygningsarbejderne igen været i gang og tilføjet 7.000 ekstra pladser, så der nu er plads til 67.000.

Foto: Scanpix Denmark

Stade de Lyon

Parc Olympique Lyonnais

Stade de Lyon

Kapacitet: 59.186

Normale hjemmebane: Olympique Lyon

Kampe under EM:
13. juni - Belgien vs Italien
16. juni - Ukraine vs Irland
19. juni - Rumænien vs Albanien
22. juni - Ungarn vs Portugal
26. juni - 1/8-finale
6. juli - 1/2-finale

Historie: Parc Olympique Lyonnais, også kaldet Grande Stade OL, er det nyeste EM-stadion i rækken. Fodboldklubben Lyon havde længe kigget på muligheden for at bygge et nyt stadion, og da Frankrig fik tildelt EM-slutrunden, blev det gennemført. Stadion blev åbnet den 9. januar i år med en ligakamp mellem Lyon og Troyes.

Foto: Scanpix Denmark

Stade Pierre Mauroy

Stade Pierre Mauroy

Stade Pierre Mauroy

Kapacitet: 50.000

Normale hjemmebane: Lille OSC

Kampe under EM:
12. juni - Tyskland vs Ukraine
15. juni - Rusland vs Slovakiet
19. juni - Schweiz vs Frankrig
22. juni - Italien vs Irland
26. juni - 1/8-finale
1. juli - 1/4-finale

Historie: Stade Pierre Mauroy blev bygget til at huse fodboldklubben Lille OSC tilbage i 2012. Oprindeligt hed det Grand Stade Lille Métropole, men i sommeren 2013 blev det omdøbt for at hylde den afdøde Pierre Mauroy, der var borgmester i Lille fra 1973 til 2001. Stadionet kan desuden lukkes på 30 minutter.

Foto: Scanpix Denmark

Parc des Princes

Parc des Princes

Parc des Princes

Kapacitet: 48.527

Normale hjemmebane: Paris Saint-Germain FC

Kampe under EM:
12. juni - Tyrkiet vs Kroatien
15. juni - Rumænien vs Schweiz
18. juni - Portugal vs Østrig
21. juni - Nordirland vs Tyskland
25. juni - 1/8-finale

Historie: Det tidligere nationalstadion er hjemmebane for den største franske klub, Paris Saint-Germain FC. Fodboldklubben blev grundlagt i 1970 og flyttede i 1973 ind på Parc des Princes. PSG havde tænkt sig at lave en stor ombygning af stadionet, men da det ikke kunne stå færdig til EM-slutrunden, valgte man imidlertidig en mindre renovering, inden en større ombygning kan gennemføres senere hen.

Foto: Scanpix Denmark

Stade de Bordeaux

Stade Matmut Atlantique

Stade de Bordeaux

Kapacitet: 42.115

Normale hjemmebane: FC Girondins de Bordeaux

Kampe under EM:
11. juni - Wales vs Slovakiet
14. juni - Østrig vs Ungarn
18. juni - Belgien vs Nordirland
21. juni - Kroatien vs Spanien
2. juli - 1/4-finale

Historie: Under EM-slutrunden 2016 skifter Stade Matmut Atlantique midlertidigt navn til Stade de Bordeaux, da UEFA forbyder sponsornavne på stadioner. Matmut Atlantique er et nyt stadion fra 2015, og den første landskamp på stadionet blev spillet 7. september 2015, da Frankrig slog Serbien 2-1 i en venskabskamp.

Foto: Scanpix Denmark

Stade Geoffroy-Guichard

Stade Geoffroy-Guichard

Stade Geoffroy-Guichard

Stade Geoffroy-Guichard

Kapacitet: 41.500

Normale hjemmebane: AS Saint-Etienne

Kampe under EM:
14. juni - Portugal vs Island
17. juni - Tjekkiet vs Kroatien
20. juni - Slovakiet vs England
25. juni - 1/8-finale

Historie: Stade Geoffroy-Guichard er et gammelt stadion, der oprineligt blev bygget i 1931. Siden er det blevet ombygget af flere omgange. I 1956 blev løbebanen fjernet, og stadionet fik sin rektangle form. Ved VM i 1998 blev det igen ombygget med flere sæder, og nu i 2016 er Geoffroy-Guichard igen renoveret op til EM. Stadionet er opkaldt efter den oprindelige grundlægger af AS Stéphanoise (senere Saint-Etienne).

Foto: Scanpix Denmark

Stade de Nice

Allianz Riviera

Stade de Nice

Kapacitet: 35.624

Normale hjemmebane: OGC Nice

Kampe under EM:
12. juni - Polen vs Nordirland
17. juni - Spanien vs Tyrkiet
22. juni - Sverige vs Belgien
27. juni - 1/8-finale

Historie: Den franske fodboldklub Nice havde længe forsøgt at få lov til at bygge et nyt stadion, men tidligere projekter i 2002 og 2006 var blevet afvist. Da Frankrig fik EM-slutrunden skete der endelig noget, og Allianz Riviera, eller Stade de Nice under slutrunden, er nu klar til at huse tre gruppekampe og en 1/8-finale. Åbningskampen på det nye stadion var en ligakamp i 2013 mellem Nice og Valenciennes, som hjemmeholdet vandt 4-0.

Foto: Scanpix Denmark

Stade Bollaert-Delelis

Stade Bollaert-Delelis

Stade Bollaert-Delelis

Kapacitet: 38.223

Normale hjemmebane: RC Lens

Kampe under EM:
11. juni - Albanien vs Schweiz
16. juni - England vs Wales
21. juni - Tjekkiet vs Tyrkiet
25. juni - 1/8-finale

Historie: Stade Bollaert-Delelis er et gammelt stadion tilbage fra 1934, som også er blevet ombygget i flere gange. Den mest markante ombygning kom i 1970'erne, hvor det gik fra at være ovalt til at være rektangelt. Stadionet var i en kort overgang Frankrigs største med plads til 51.000, men siden er det renoveret og ombygget til mindre størrelse. Dets status som EM-stadion var længe usikker, da de ikke kunne skaffe de nødvendige midler til renovering inden EM i år, men til sidst lykkedes det altså.

Foto: Scanpix Denmark

Stadium de Toulouse

Stadium de Toulouse

Stadium de Toulouse

Kapacitet: 35.472

Normale hjemmebane: Toulouse FC

Kampe under EM:
13. juni - Spanien vs Tjekkiet
17. juni - Italien vs Sverige
20. juni - Rusland vs Wales
26. juni - 1/8-finale

Historie: Vi slutter med det mindste stadion af dem alle. Stadium de Toulouse er oprindeligt bygget i 1937 og åbnede i 1938, hvor der blev spillet på det ved VM-slutrunden i Frankrig. Stadionet er blev ombygget i to omgange - først i 1949 og siden stort i 1998 i forbindelse med VM-slutrunden. Lige nu arbejder man igen på at udbygge Stadium de Toulouse, men der er fortsat mangel på økonomiske midler.

Foto: Scanpix Denmark