EM i fodbold

Thomas Frank deler sin trænerviden: Dette EM-hold inspirerer mig mest

Frankrig, Tyskland eller Spanien? Alle tre lande inspirerer Thomas Frank rigtig meget. Scanpix

Han skal fungere som ekspert for TV 2 SPORT under EM, og med én dag til åbningskampen får du her et indblik i, hvilke hold der inspirerer Frank mest.

Se åbningskampen mellem Frankrig og Rumænien på TV 2 og TV 2 Play fredag kl. 21.00. Vi åbner EM-studiet kl. 18.30 direkte fra Aarhus

Thomas Frank er ikke bare fodboldekspert og fodboldtræner. Han er en mand, der elsker at nørde fodbold, og derfor satte vi ham i stævne, inden EM-slutrunden starter.

Vi ville vide, hvilket landshold til EM der inspirerer ham mest i dagligdagen og i sin trænergerning. For en mand der går op i detaljer, var det ikke lige sådan at svare på.

- Jeg må kun nævne ét?? Jeg har jo tænkt på flere! Arh… Hvad er det for et valg at sætte mig over for? Det er jo små bidder, man tager fra det hele, men jeg bliver vel nødt til at prøve, indleder Thomas Frank sit svar, inden han bliver lovet, at han senere kan få lov at uddybe.

Vi skal dog ikke længere end syd for grænsen, før vi finder holdet, der kan hentes mest inspiration hos.

- Det hold, der inspirerer mig mest, må være Tyskland. Det var måske det mest fleksible landshold under VM og sidenhen i EM-kvalifikationen de sidste par år. Her spiller de ikke bare med en fast formation, men de har spillet med fem eller tre i bagkæden, afhængig af hvordan man ser på det. De har spillet med en normal 9’er, om man vil, og en falsk 9’er. Der har været forskellige typer på siderne med blandt andet Thomas Müller som et spændende valg.

Thomas Müller er klar til at bombe løs for Tyskland.

- At se på den fleksibilitet fra kamp til kamp, men også undervejs i kampen, det er ekstremt spændende. Samtidig med at de har udviklet deres stil til at være et af de hold med flest pasninger uden at miste deres power og evnen til at spille direkte.

- Så der er nogle taktiske ting, typevalg til forskellige positioner og det at bruge en hel trup, som er virkelig spændende, afslutter Thomas Frank sin snak om Tyskland som det mest inspirerende hold.

Som lovet fik han muligheden for at uddybe og tilføje, hvilke hold der ellers inspirerer den tidligere Ungdomslandsholds- og Brøndby-træner.

- Enten kigger man på de store, fordi det er der, der bliver lavet noget specielt taktisk, eller også kan man kigge lidt på de hold, der har klassiske taktiske valg som fx Island og Polen.

- De kommer til at forsvare sig rigtig godt, og umiddelbart kommer de til at stå i to fire-kæder. Og så kommer de til at satse på hurtige omstillinger og gode angribere. Det er også fascinerende, og det er fedt at se dem gøre noget og måske gå videre, siger Thomas Frank og annoncerer, at han faktisk har en lille fidus til, at Polen med Lewandowski i front kan gå langt.

Når det kommer til inspiration og taktiske indspark, så fremhæver Thomas Frank dog værtsnationen Frankrig som det næstbedste bud efter Tyskland.

- Jeg glæder mig til at se fransk fodbold, når det er allerbedst. Til at se den dynamik de har i spillet specielt med Matuidi og Pogba på de to 8’er positioner, som de formentlig spiller med. På den måde kan de spille den dynamiske lidt aggressive direkte fodbold. Det bliver spændende at se, hvordan de gør det.

- Desuden bliver det interessant at se, hvordan de får sat deres kantangribere op som fx Martial, Coman, Griezmann eller Payet. Hvem der nu kommer til at spille der, og hvordan de varierer. Der er nogle af de ting, der bliver spændende og fede at følge ved Frankrig, siger Thomas Frank, inden kærligheden og hjertet tager over til sidst.

- Hva' så, Frank? 
- Jeg er bare imponeret!

- Og så bliver du nødt til at nævne, at Spanien altid har ligget mit hjerte nær. Deres tilgang til spillet med at dominere på bolden er bare fedt. Hvis de rammer deres høje niveau, så bliver de superfede at se på. Men dem kender vi efterhånden så godt, så rent taktisk glæder jeg mig mere til at se Tyskland og Frankrig.

Du kan se Frankrig i aktion fredag kl. 21.00 på TV 2, når EM sparkes i gang!