EM fodbold

Endnu en engelsk fan meldes i livsfare efter sammenstød

Tragisk forspil til kampen mellem Rusland og England - en fan kæmper angiveligt for livet kort før kampstart

Optakten til kampen mellem England og Rusland er kommet til at handle om alt andet end fodbold. For den franske havneby Marseille har dannet rammen om en lang række sammenstød mellem engelske og russiske hooligans og ordensmagten.

Flere gange har politiet måtte tage tåregas og vandkanoner i brug, og dagen igennem er sociale medier flydt over med videoer af vold og blodige fans, der bliver transporteret væk fra de dele af bymidten, der mildest talt ligner en slagmark.

De første meldinger lørdag aften lød på, at en enkelt fan var i livsfare, men engelske medier beretter nu, at mindst to engelske fans er i kritisk tilstand, mens mange flere er såret. Mindst 20 personer er på hospitalet efter urolighederne, beretter Daily Express.

En ven til den ene af de personer, der er i kritisk tilstand sagde tidligere på aftenen til Daily Mail:

- Han blev slået ned og sparket i hovedet uden grund. Han gjorde ingenting, da nogle pludselig angreb ham. Franskmænd, russere - jeg ved ikke, hvem det var.

1200 betjente var udkommanderet til at holde orden i byen i timerne op til kampen, men de kunne altså ikke forhindre sammenstød, som primært udspillede sig i bydelen Vieux Port. 

- Politiet har grebet ind i kampene, hvor fans fra England, Rusland og Frankrig var indblandet. Det var voldsomt, siger den lokale politichef, Laurent Nunez til nyhedsbureauet AFP. 

Lørdag aften har Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, taget skarpt afstand fra optøjerne. - Uefa fordømmer begivenhederne i Marseille. Folk, der deltager i voldelige handlinger, har ingen plads i fodbold, siger en Uefa-talsmand til nyhedsbureauet AFP. På fodboldbanen møder England og Rusland hinanden klokken 21.

De voldsomme sammenstød kan ende med, at både det engelske og russiske forbund bliver straffet. Reglerne foreskriver nemlig, at det er de nationale forbund, der har ansvaret for, at nationens fans opfører sig ordentligt.