EM fodbold

Englænder genoplivet: Vold og slagsmål skæmmer EM

51-årig englænder genoplivet efter at være blevet sparket i hovedet i slagsmål mellem fodboldfans i Frankrig.

Inden bolden begyndte at rulle ved EM i fodbold, var myndighedernes største bekymring risikoen for angreb fra selvmordsbombere eller andre bevæbnede ekstremister, men almindelige fodboldbøller har givet politiet de største problemer under turneringens første dage.

Især i Marseille har fodboldtilhængere haft svært ved at holde næverne i ro.

I tre dage har engelske, russiske og angiveligt også lokale fra den sydfranske havneby delt øretæver ud til hinanden.

Og lørdag kom den foreløbige kulmination, da hundredvis af tilhængere hærgede gaderne inden kampen mellem England og Rusland.

Tv-optagelser viste mænd i bar overkrop med blod drivende ned ad ansigtet, der kæmpede mod hinanden og det kampklædte politi.

De voldelige sammenstød mellem rivaliserende tilhængere begyndte i timerne op til kampen.

Politiet måtte ifølge britiske medier genoplive en 51-årig fan, efter at han gentagne gange blev sparket i hovedet - tilsyneladende af russiske tilhængere - og efterladt bevidstløs.

Mandens tilstand er kritisk, skriver The Guardian. Yderligere en person skulle være kommet alvorligt til skade inden Englands åbningskamp.

I alt kom 35 personer til skade, hvoraf fire er i en kritisk tilstand, skriver den franske avis La Provence natten til søndag ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Både det engelske og det europæiske fodboldforbund fordømmer lørdagens hændelser.

- Personer, der deltager i den slags voldelige handlinger, hører ikke hjemme i fodbold, skriver Uefa i en meddelelse ifølge Reuters.

Flere internationale medier skriver, at forbundet har indledt en undersøgelse, der kan føre til sanktioner over for det russiske hold.

Sammenstødene i gaderne omkring Stade Velodrome i Marseilles kom også tæt på en af det engelske landsholds stjernespillere.

Rebekah Vardy, der for få uger siden blev gift med Leicester- og England-angriberen Jamie Vardy, måtte reddes væk fra et brasserie, der lå tæt på, hvor politiet affyrede tåregas for at få kontrol over ophidsede fodboldfans.

I en erklæring efter kampen udtaler Det Engelske Fodboldforbund, at det er "meget skuffet over de forfærdelige scener".

Gary Lineker, tidligere spiller og nu tv-kommentator, skammer sig på vegne af sine landsmænd, og i et tweet spørger han: "Hvad fejler de her mennesker?".

Balladen forbavser ikke en lokal pizzabager i Marseille.

- Det er englændere. Hvad forventer du? Vi ved, hvordan det går, når de kommer. Det var det samme i 1998 (VM, red.), siger Laurent Ferrero til AFP.