EM i fodbold

Cristiano Ronaldo og Portugal kan være færdige ved EM om få timer

Cristiano Ronaldo og Portugal er på vej ud af EM. MIGUEL A. LOPES / Scanpix Denmark

Cristiano Ronaldo og Portugal er på vej ud af EM, men har én chance for at redde sig - se, hvordan det kan lade sig gøre hér.

EM-turneringens måske største stjerne, Cristiano Ronaldo, har haft et særdelse skuffende EM, og det kan få alvorlige konsekvenser for Portugal på gruppespillets sidste dag.

Holdet fra Den Iberiske Halvø kan ryge ud allerede i gruppespillet ved en EM-slutrunde for første gang i historien.

Trods massive overtag i spil og chancer blev det til skuffende uafgjorte resultater i de to første gruppekampe - senest mod Østrig, hvor Portugal vadede i chancer, men ikke kunne score.

Vi har haft den store kugleramme fremme. Herunder lister vi de mulige scenarier op i gruppe F, hvor Portugal kan ryge ud af EM i aften.

De lidt avancerede scenarier

Ungarn er allerede sikker på en plads i 1/8-finalerne og tager førstepladsen i gruppen med en sejr over Portugal. Hvis Ungarn spiller uafgjort, bliver man også nummer et i gruppen, hvis Island ikke vinder - eller kun vinder med ét mål. 

Ungarn kan ryge ned som nummer to med en uafgjort, hvis Island samtidig vinder med mindst tre mål over Østrig. Hvis Island vinder med præcis to mål, er det det hold, der har scoret flest mål, der bliver toer - og hvis de to hold har præcis samme målscore, er det UEFAs disciplinær-rangliste ved EM, som først opdateres sent onsdag aften, der afgør de to holds placering. Hvis de to hold også står lige hér, er det UEFAs koefficientliste, der bliver afgørende - og her er Ungarn bedst.

Hvis Østrig slår Island er Ungarn sikre på mindst en andenplads, da man er bedre end Østrig indbyrdes.

Ungarn kan ryge ned som nummer tre, hvis man taber til Portugal, og Island samtidig vinder over Østrig.

Island er klar til 1/8-finalerne med en sejr over Østrig - uanset resultatet af den anden kamp. Man kan slutte som etter med en sejr, hvis den anden kamp ender uafgjort. Island bliver også etter, hvis man vinder en større sejr end Portugal.

Hvis man tager en sejr på præcis samme størrelse som Portugals, er det holdet med flest scorede mål, der ender som etter. Hvis holdene har samme målscore, er det UEFAs disciplinær-rangliste ved EM, som først opdateres sent onsdag aften, der afgør de to holds placering. Og hvis de to hold også står lige hér, er det UEFAs koefficientliste, der bliver afgørende - og her er Portugal bedre end Island.

Hvis Portugal vinder større end Island, bliver Portugal etter og Island toer. 

Island kan blive nummer to eller tre med en uafgjort. Nummer to, hvis Ungarn slår Portugal, eller hvis man scorer mindst lige så mange mål i en uafgjort, som Portugal gør i en uafgjort. Hvis Portugal scorer præcis ét mål mere i en uafgjort, end Island gør i en uafgjort, har holdene igen samme målscore - se ovenfor. Hvis Portugal scorer mindst to mål flere i en uafgjort, end Island gør, bliver Island treer - men er sikret en plads blandt de bedste fire treere.

Island bliver treer, hvis Portugal slår Ungarn, og Island ikke selv vinder. 

Hvis Island taber, er man færdig i turneringen og kan slutte på gruppens sidsteplads, hvis Portugal samtidig får point - eller hvis man taber med flere mål end Portugal.

Portugal skal vinde eller spille uafgjort for at være sikre på avancement. Hvis man taber, er man ude af turneringen. 

Østrig skal vinde for at komme videre i turneringen.