EM fodbold

Sverige begræder Zlatans stop: Han er større end kongen

Svenske fodboldeksperter hylder Zlatan Ibrahimovic, der i aften kan spille sin sidste landskamp for Sverige.

Zlatan Ibrahimovic blå bog

Alder: 34 år (født 3. oktober 1981)
Position: Angriber
På landsholdet: 115 kampe / 62 mål

Klubkarriere: 
1999-2001: Malmö FF
2001-2004: Ajax
2004-2006: Juventus
2006-2009: Inter
2009-2010: FC Barcelona
2010-2012: AC Milan
2012-2016: Paris Saint-Germain

* Onsdagens kamp mod Belgien kan blive hans sidste på landsholdet, hvis Sverige ryger ud af gruppespillet.
* Har siden 2001 vundet 13 mesterskaber i de klubber, han har spillet i.
* Har flere gange været nomineret til Ballon d'Or, men har endnu ikke vundet prisen som verdens bedste fodboldspiller.

- Han forandrede Sverige, han provokerede Sverige, han løftede Sverige, og han gjorde Sverige bedre. Det er svært at forestille sig et Sverige uden Zlatan Ibrahimovic. Og ja, det skal vi nu.

Sådan indleder Aftonbladets fodboldekspert Simon Bank sin klumme.

Sverige er i sorg. Zlatan Ibrahimovic stopper på landsholdet efter EM. Dermed er den største fodboldstjerne i svensk historie fortid i nationaldragten.

- Han er den største svenske fodboldspiller i moderne tid. Så absolut. Han har jo vundet prisen for bedste svenske fodboldspiller ti gange. Sammen med Michael Laudrup er han Skandinaviens største spiller, siger fodboldekspert for TV 4 Sverige Patrick Ekwall til TV 2 SPORT.

Han er jo større end kongen. Både i Sverige og uden for Sverige. Der findes ingen anden som Zlatan. Det er ikke en, der tage over.

Patrick Ekwall, fodboldekspert for TV 4 Sverige

Større end kongen

115 kampe blev det til i den svenske landsholdstrøje for Zlatan Ibrahimovic, der kommer til at efterlade sig et tomrum på det svenske landshold, vurderer Patrick Ekwall.

- Han er jo Sveriges mest berømte mand. Han er jo større end kongen. Både i Sverige og uden for Sverige. Så det har en ekstrem betydning, at han nu vælger at stoppe. Der findes ingen anden som Zlatan. Det er ikke en, der tage over. Så det bliver meget specielt med et svensk landshold uden Zlatan, siger Ekwall.

- Der skal skrives analyser nu, lange kapitler skal lægges til historieskrivningen om sagaen Zlatan Ibrahimovic. Drengen, som kom fra Rosengården og ingenting. Han tog det Svenske flag og gjorde det til sit, og Sverige blev både forandret og forbedre, skriver Simon Bank fra Aftonbladet.

Stop var ventet, men ærgerligt

Zlatan Ibrahimovic’ stop på landsholdet er ingen overraskelse. Det var ventet. Dagens Nyheter bragte sågar nyheden tilbage i maj måned. Alligevel er timingen spøjs.

- Det er jo ingen overraskelse, at han stopper. Men det er lidt overraskende, at han melder det ud i dag med tanke på den vigtige kamp i morgen, siger Patrick Ekwall til TV 2 SPORT.                        

Nu er det altså slut med Zlatan i den gule trøje. Dermed kommer han ikke til at repræsentere svenskerne ved OL i Rio til august, som mange ellers havde håbet på.

- Man havde jo håbet på, at han ville stille op til OL for Sverige. Så det også lidt overraskende, at han ikke spiller OL for Sverige, siger Patrick Ekwall.

I aften spiller Sverige mod Belgien. Vinder svenskerne ikke den kamp, så kan det meget vel blive Zlatans sidste kamp til lyden af Du gamla, du fria. Sverige har hårdt brug for en sejr, hvis de skal klare sig videre ved EM.