EM i fodbold

England vil have Wenger som ny landstræner

Jagten på Englands kommende landstræner er gået ind - og franske Arsène Wenger står øverst på fodboldforbundets ønskeseddel.

Det engelske fodboldforbund, FA, har indledt jagten på en ny landstræner til at overtage stillingen fra Roy Hodgson - og det er Arsenals franske manager Arsène Wenger, der er i forbundets kikkertsigte, skriver avisen Daily Star.

Hodgson meddelte sin afgang blot minutter efter at England mandag aften spillede sig ud ud af EM-turneringen med et nederlag på 1-2 mod Island - et nederlag, som de engelske medier har kaldt både skammeligt, ygmygende og uværdigt.

Ifølge FA vil man indlede en 'verdensomspændende eftersøgning' på nationalmandskabets kommende træner for at være sikker på at finde den helt rigtige mand til jobbet - et job, der kræver 'enorm erfaring fra allerhøjeste niveau'.

Den endelige beslutning om hvem, der overtager landstrænersædet for den selvbestaltede fodboldstormagt, skal tages af et tremands-udvalg under FA, der består af forbundets egne spidser; direktør Martin Glenn, teknisk chef Dan Ashworth og vicedirektør David Gill.

Og de tre beslutningstagere har fine arbejdsbetingelser, for ifølge Martin Glenn har udvalget rigelig tid til at træffe sin beslutning; fodboldforbundet er nemlig klar til at vente op til et år på den helt rigtige mand, hvis det skulle vise sig at blive nødvendligt:

- Vi vil gerne have fundet den nye træner til den første VM-kvalifikationskamp, men vi har en midlertidig løsning på plads.

Dén løsning menes at være den nuværende træner for Englands U/21-landshold, den tidligere landsholdsspiller Gareth Southgate, som ville fungere som midlertidig landstræner for A-landsholdet i første del af kvalifikationen til VM 2018, som man tager hul på til september.

Men måske bliver jagten slet ikke så verdensomspændende som FA lægger op til, for ifølge rygter i de engelske medier skulle franske Arsène Wenger allerede stå øverst på forbundets liste over mulige afløsere for Roy Hodgson, foran navne som italienske Claudio Ranieri og nordirske Brendan Rodgers.

Den 66-årige franskmand er til dagligt manager for sidste sæsons Premier League-sølvvindere fra Arsenal - en rolle, han har haft i hele 20 sæsoner - og har kontrakt til sommeren 2017.

Dan Ashworth, som er hovedansvarlig for eftersøgningen, roser den franske manager:

- Arsène Wenger her været her (i Premier League, red.) siden 1996. Han har en fantastiske forståelse for Premier League, for engelske spiller, for engelsk presse og for de forventninger, der er til England, siger Ashwoth, men kontaterer også:

- Men det er jo ikke sikkert, at han overhovedet er interesseret i jobbet.

Ifølge Martin Glenn er arbejdet med at finde Englands næste landstræner endnu i et meget tidligt stadie, og han vil derfor ikke løfte sløret for detaljer.

- Jeg vil ikke sætte navne på kandidater allerede nu, men resultater og historik vejer selvfølgeligt tungt - men der kan sagtens være andre kriterier, der gør en kandidat egnet.

Direktøren afslører dog, at man vil tage de engelske landsholdsspillere med på råd, ligesom man også vil konsultere både nuværende og tidligere trænere - heriblandt Manchester United-ikonet Alex Ferguson.

- Vi har helt klart brug for en inspirerende træner, som kan udnytte alle de store ressourcer, der er i det engelske spil; alt det, vi har på St. George's Park (FA's udviklingscenter og landsholdets træningsanlæg, red.), for at gøres os mere konkurrencedygtige i slutrunder. 

- Kort og godt; en inspirerende træner og trænerstab, der kan får det bedste ud af en trup med tårnhøjt potentiale.

Hvorvidt den træner så bliver Arsène Wenger må tiden vise - men i så fald vil det måske blive betragtet som et temmeligt kontroversielt valg, for franskmanden er ikke ligefrem kendt for at sætte høj pris på engelske spillere.

Tilbage i februar 2005 faldt det således mange englændere for brystet, at Arsenal-manageren ikke havde fundet plads til én eneste engelsk spiller i hele sin 16-mands trup til Premier League-kampen mod Crystal Palace.

Men måske bløder fansene lidt op overfor tanken om franske Wenger i den engelske trænersæde, når de husker på, at beslutningen gav tre stensikre point - Arsenal vandt nemlig kampen med 5-1.