EM fodbold

Vil du være med til EM-festen? Sådan bliver du islænding

Går du rundt og drømmer om at være en del af den islandske EM-succes? Her har du opskriften på, hvordan du bliver islænding.

Miniputnationen Island vader lige nu i EM-succes, mens danskerne blot kan gå rundt og kigge misundeligt på.

Derfor har TV 2 SPORT undersøgt, hvad der egentlig skal til at for at blive islænding, så man med ro i sindet kan juble med som en indfødt.

Sammen med Islands Ambassade i Danmark har vi gennemgået reglerne. Som udgangspunkt er det faktisk ret simpelt. Dit efternavn behøver ikke en gang slutte med ”son” som det er tilfældet for 22 af de 23 spillere på landsholdet. Her følger de få krav til en dansker over 18 år, der har dansk statsborgerskab.

1. Som dansker og bosiddende i Norden har du allerede en fordel ved første punkt. Du skal nemlig kun bo i Island i fire år for at kunne søge om statsborgerskab. Modsat skal personer uden for Norden bo der i syv år. Men ja, fire år med bopæl i Island er første punkt.

2. Herefter følger en række procedurer, du skal igennem. Du må ikke have domme eller fængselsstraffe på din straffeattest. Derudover skal du være opmærksom på, at trafikforseelser faktisk kan forlænge din ventetid, ligesom andre straffesager også kan. Omregnet til danske kroner giver det følgende oversigt:

  • Bøder på 2.700-5.408 danske kroner forlænger perioden med et år
  • Bøder på 5.409-10.817 danske kroner forlænger perioden med to år
  • Bøder på 10.818-54.085 danske kroner forlænger perioden med tre år
  • Bøder over 54.086 danske kroner forlænger perioden med fem år

3. Når det kommer til sprogtesten, har du igen en fordel, hvis du kommer fra Norden. Du glider let indenom og tager smutvejen. Det er kun personer uden for Norden, der skal igennem en sprogtest.

Så hvis du er dansker, over 18 år, flytter til Island og bor i fire år og derudover ellers opfører dig ordenligt, så er du klar til EM i 2020 som islænding.

EM-feberen raser

Den Islandske ambassade kunne i øvrigt fortælle en sød historie om en islandsk far bosiddende i Danmark, der lettere fortvivlet havde ringet ind, fordi hans børn ikke havde fået islandsk statsborgerskab endnu.

Efter Islands EM-sensation, og de mange jublende islændinge, var han nemlig blevet nervøs for, om hans to børn stadig kunne nå at blive registreret som islandske statsborgere.

Da de bor i Danmark, kunne ambassaden dog berolige den nervøse far med, at så længe børnene er under 18 år, så skal han blot udfylde nogle papirer og sende dåbsattest, så er den i hus.

Faderen er i øvrigt ikke den eneste, der har ringet ind. Yderligere et par stykker har undersøgt, hvad det kræver at blive islænding.

Nu har du svaret, så er spørgsmålet bare, om du er villig til at tage fire år i Island for at blive en del af den mulige EM-succes i 2020.