EM fodbold

Her overrasker han danske læger med islandsk kampråb: Det så vanvittigt ud

Det islandske klap spreder sig med lynets hast. Tirsdag brugte et britisk band det til en koncert, mens 164 nyuddannede læger klappede i takt i går.

De islandske fodboldspillere har taget Europa, nogle vil sige verden, med storm, efterhånden som de har spillet sig videre i EM-turneringen.

I mens sensationen og eventyret fortsætter, så har et noget specielt kampråb nu også spredt sig langt ud over Islands grænser. Det unikke islandske kampråb "huuuh" råbes samtidig med et taktfast klap, der øges i tempo.

Kampråbet inspirerer nu andre, der gerne vil have samme følelse som det islandske fodboldlandshold. Da 164 nyudannede læger i går blev færdige fra Aarhus Universitet, valgte dekanen Allan Flyvbjerg at fejre det på en noget utraditionel måde.

Til dimissionsfesten var lægerne samlet med familie, og da alle lægerne havde underskrevet det traditionsrige lægeløfte, tog han ordet og spurgte, om de mange personer i salen fulgte med i fodbold. Og selvom enkelte af de nyuddannede læger i salen lige skulle være med, så gik der ikke længe, før hele salen klappede taktfast, som du kan se i videon over artiklen fra Aarhus Universitet.

- Jeg er ikke så stor fodboldentusiast, så først var jeg helt blank, men det gik selvfølgelig hurtigt op for mig, hvad det handlede om. Det var virkelig sjovt og et fantastisk initiativ, og jeg ved, han vandt stor respekt ved de læger, der følger EM tæt, siger Lise Krogh, der er en af de 164 nye læger.

Hun fortæller desuden, at hun havde set klippet, hvor de islandske spillere stod og klappede ud mod deres fans.

Dekan Allan Flyvbjerg fortæller da også til TV 2 SPORT, at kun en enkelt person vidste, at han havde tænkt sig at gøre det. Det var noget, han først kom på i går morges efter at have set klippet med de islandske spillere, der gav ham gåsehud.

- Vi skulle jo klappe af de nye læger, og så tænkte jeg, de fortjente et stærkt sejrsbrøl efter deres præstation. Det tog da heller ikke mange millisekunder, før hele salen var med på den, siger Allan Flyvbjerg, der fortæller, at han heller ikke havde fortalt noget til sin kone.

- Ingen vidste noget, men alle var med på den. Det så vanvittigt ud oppe fra talerstolen. Og de fortjente det. Så kan man spørge sig selv, om det hører hjemme til en traditionsrig begivenhed som denne? Nej, nok ikke. Virkede det? Ja. Synes folk, det var sjovt? Ja! Så går det nok at vise folket, at der er plads til et smil på læben, selvom vi alle er klar over, lægerne er på vej ud i et meget seriøst fag, fortæller Allan Flyvbjerg.

For to dage siden var det den britiske indie rock/folk-gruppe Mumford & Sons, der valgte at bruge tid under en koncert i Aarhus på at hylde Island.

Det mest bemærkelsesværdige ved det er næsten, at Mumford & Sons er dannet i hjertet af England, London. Og netop England slog Island i 1/8-finalen i mandags.

Det var et optrin, der heller ikke gik ubemærket hen i Århus Stiftstidendes anmeldes af koncerten.

- Engelske Mumford & Sons satte gang i urbrølet og havde fra start godt tag i de knap 5000 gæster på Amfiscenen, skriver de i deres anmeldelse.

På søndag får de islandske spillere så chancen igen, når de møder Frankrig i kvartfinalen ved EM.