EM fodbold

Udsigt til storkamp fryder Laudrup, men: - Island fortjente bedre end at blive blæst ud

I kølvandet på Islands nederlag i kvartfinalen står en storkamp mellem Tyskland og Frankrig, der bør få fodboldelskere til at slikke sig om munden.

- Nu ligger det helt fast - vi får en kæmpekamp i den ene semifinale på torsdag. De to storfavoritter på forhånd mødes.

Så klart formulerer Michael Laudrup det efter franskmændenes overbevisende og ventede sejr, der sendte Island ud. 5-2 var markant, men på vejen ud skal EMs store overraskelse, der gik hen og blev langt de flestes “darlings”, roses for det de serverede indtil kvartfinalen.

- Island fortjente bedre end på det nærmeste at blive blæst ud af denne turnering. En flot slutrunde som kulminerede med at de slog selveste England på vejen. Så al ros til Island, siger Michael Laudrup og ser så frem mod semifinalen mellem Tyskland og Frankrig.

- Verdensmestrene mod værtsnationen. Det er da stort. Nu kalder vi den kamp for “kampen”, og det fortæller at fodbold er et øjebliksbillede. Først var al fokus på Spanien mod Italien som den absolutte storkamp. Så blev det Italien mod Tyskland - de to bedste hold i denne turnering, synes jeg. Indtil i aften, siger Michael Laudrup.

- Men nu er Italien ude, og Frankrig har for alvor meldt sig ind med denne storsejr mod eventyrholdet fra Island. Så nu er det Frankrig-Tyskland i semifinalen der er “kampen”.

En semifinalen der for øvrigt bliver sendt på TV 2 på torsdag.

- Men sådan er fodbold. Kongen er død, kongen længe leve.

Vi får med andre ord en ny storkamp på torsdag. Og franskmændene ikke alene jubler. De ånder lettet op. For favoritværdigheden hænger sammen med hjemmebanen. Vi snakker forventninger. Og det gav sig på en eller anden måde udtryk i denne kvartfinale på Stade de France nord for det egentlige Paris. Jo, franskmændene var glade under regnen på tribunerne. Men de blev aldrig overstadige. Enten holder de for meget på egne former, eller også kunne det alligevel ikke hidse dem op, når det tilsyneladende var så let.

Modsat lod de islandske spillere sig hylde, fordi deres landsmænd - de kender stort set allesammen hinanden - ville hylde dem. Uanset. Fortjent, for de har givet denne EM-turnering noget nyt og noget særligt. Ikke noget spillemæssigt, taktisk nyt. Men det der med at arbejde så tydeligt og dedikeret med hjertet. 

Nu venter en kæmpe modtagelse hjemme i Island, mens vi andre venter på de to semifinaler onsdag og torsdag. Portugal mod Wales, Frankrig mod Tyskland.