EM i fodbold

Ronaldo vandt 'stjernekrigen': Portugal er i EM-finalen!

Cristiano Ronaldo var arkitekten bag Portugals 2-0-sejr over Gareth Bale og Wales.

De er blevet beskyldt for at gå på kompromis med deres offensive fodboldtradition og for at kede publikum halvt ihjel, men efter 2-0-sejren over Wales onsdag aften er Portugal alligevel klar til finalen ved fodbold-EM i Frankrig.

Det er anden gang i landets fodboldhistorie, at Portugal når frem til finalen i en stor slutrunde, og så vil samtlige portugisere formentlig erklære sig ligeglade med, at det først var i semifinalen, at det lykkedes holdet at vinde en kamp efter 90 minutters spil. 

Sejren blev grundlagt i de første otte minutter af anden halvleg, hvor først Cristiano Ronaldo og siden Nani tildelte waliserne to dræbende leverstød, som de aldrig formåede at rejse sig fra. 

Tangerer fransk målsluger

Ronaldo tangerede Michel Platinis rekord på ni EM-mål med sin hovedstødstræffer, mens Nani kort efter reagerede kvikt på Ronaldos mellemting mellem en afslutning og en aflevering og prikkede tværbolden ind i Wales-målet. 

Forud var gået 45 begivenhedsløse minutter, hvor der ikke var meget semifinaleklasse at komme efter for publikum i Lyon. 

Wales så sporadisk småfarlig ud, når Gareth Bale satte sine ensomme raids i gang, men waliserne koncentrerede sig ellers om at forsvare sig mod et portugisisk hold, som omhyggeligt undlod at løbe nogen former for risici. 

Det var langt fra opmuntrende for neutrale tilskuere, men Portugals dobbeltslag efter sidebyttet gav i det mindste de to hold noget at forholde sig til. 

Handling skabte ingen chancer

Nu skulle waliserne frem i en desperat satsning, og landstræner Chris Coleman spillede sine kort med tre hurtige udskiftninger, men hans hold kunne stadig ikke spille sig igennem Portugals betondefensiv. 

Wales skabte stort set ingen målchancer, inden tiden til sidst løb ud, og de walisiske spillere kan nu rejse hjem som helte efter at have gjort landets første slutrundedeltagelse i 58 år til en overvældende succes.

 Portugal står til gengæld foran en afgørende styrkeprøve mod enten Frankrig eller Tyskland i Paris på søndag. 

Efter at have mødt Island, Østrig, Ungarn, Kroatien, Polen og Wales på vejen mod finalen vil det vise sig, om den portugisiske strategi også kan holde til et møde med en af fodboldverdenens supermagter.