EM fodbold

Islands fodboldforbund raser: Dansk parti brugte EM-helte i racistisk opslag

Det islandske fodboldforbund raser mod det danske politiske parti "Danskernes Parti", efter de har misbrugt EM-spillerne i et racistisk opslag.

De islandske EM-helte har den seneste lille måned stået bag et af Europas største fodboldeventyr i nyere tid.

Island er blevet associeret med nogle af de bedste fans i Frankrig, et sympatisk hold og et helt igennem fantastisk land. Mest kendt er de blevet for deres "HUH"-kampråb, der er gået verden rundt.

Men oven i succesen må det islandske fodboldforbund, KSI, nu forholde sig til, at de er blevet brugt i et opslag på Facebook af det danske politiske parti "Danskernes Parti".

Her bliver de brugt som reference til, at de er en del af Europa, mens der på den anden side bliver hentydet til, at Frankrig, illustreret med en række mørke spillere, burde være en del af Afrika. Under står beskeden "DEL: Hvis du mener, at "Frankrig" burde spille i African Nations Cup".

Partiet er kendt for sine meget ekstreme holdninger på den yderste højrefløj, og de er stærkt imod invandring. Det har de nu brugt de islandske EM-helte til at illustrere i et opslag på Facebook.

Opslaget fra i mandags har nu nået det islandske fodboldforbund, og de har set sig nødsaget til at kommentere på det.

- Fodbold er en samlet kraft, hvor separatistiske styrker ingen plads har. Fodbold skaber sammenhold mellem tilhængere af forskellige nationaliteter og baggrund. I denne sport har vi det tilfælles, at vi elsker at bringe folk tættere på hinanden igennem sporten. Vi vil ikke splitte folk op.

- Midt i glæden og stoltheden, der eksisterer i vores trup efter et stort resultat ved EM, er det ærgrerligt at se, at vi er blevet misbrugt af det danske politiske parti "Danskernes Parti". De har lavet en annonce (som naturligvis er falsk), der illustrerer vores anfører Aron Einar (Gunnarsson) med det islandske landshold bag sig. På den anden side er det franske landshold med en besked om, at de er et afrikansk landshold, der ikke hører hjemme i Europa, skriver det islandske fodboldforbund i et uddrag fra pressemeddelelsen.

En meddelelse, hvor de til sidst slutter af med et klart budskab:

- KSI (det islandske fodboldforbund, red.) beklager sammenkoblingen med Danskernes Parti, og vi vil anmode om, at det straks stoppes. Vi vil også opfordre alle til fremover at indberette lignende tilfælde til Facebook.

Opdatering 13:24

Danskernes Parti er vendt tilbage til TV 2, og partileder Daniel Carlsen har følgende kommentar til episoden:

- Der var ikke så mange tanker om at bruge Island, det var mere Frankrig. Vi ville gerne pege på en udvikling, der er i Europa. Det handler ikke så meget om, der er nogle gode afrikanske fodboldspillere på det franske landshold, men i stedet for at resten af Europa er ved at blive forandret for evigt med invandring fra ikke-vestlige lande.

De vil gerne have, I sletter opslaget, vil I gøre det?

- Ja, jeg kan forstå på sagen, at de gerne vil have, at vi fjerner billedet, men der sker ikke noget, før jeg har hørt noget fra dem. Vi har ikke fået nogen meddelelse fra det islandske fodboldforbund. De er velkommen til at kontakte os, så vi kan indgå i en dialog. Også selvom de er startet lidt skævt ved at kalde os hadefulde.

Men vil I slette det, hvis de beder jer om det?

- Vi vil gerne indgå i en dialog.

Chat med Michael Laudrup i aften fra klokken 19 i vores liveblog på em.tv2.dk. Semifinalen mellem Frankrig og Tyskland vises på TV 2 med optakt fra klokken 20.