EM fodbold

Før finalen: Her kårer eksperterne EM's top og flop

Nedtællingen til EM-finalen mellem Portugal og Frankrig er i gang, og mens vi venter, ser vi tilbage på slutrundens top og flop.

I aften kulminerer en måneds topfodbold i et brag af en finale mellem Portugal og Frankrig.

Over de seneste fire uger har der været både positive og negative højdepunkter, som TV 2 SPORTs eksperter har set tilbage på og udvalgt de mest opsigtsvækkende.

Det er de to fodboldtrænere Thomas Frank og Peter Sørensen, der er kommet med deres vurdering på de to lister.

Eksperternes TOP

 1. Island og Wales

  Thomas Frank: Island for deres fantastiske historie og resultaterne under det her EM, og ikke mindst deres "huu" som formentlig bliver brugt på mange stadions fremover.

  Peter Sørensen: Islands og Wales bedrifter på banen og folkefesten det kastede af sig på tribunerne i Frankrig og hjemme på små pubber og store pladser.

 2. Antonio Contes passion

  Thomas Frank: Conte for at vise sin kæmpe passion for spillet og for at gøre "Catenaccio"-spillestilen sexet.

  Peter Sørensen: Contes personificering af, hvad en dygtig træner kan udrette med sit hold. Ikke blot defensivt er hans evner blevet demonstreret, men også hans evne til at lægge en taktik og vælge sit hold på den mest konkurrencedygtige måde gjorde et ellers relativt ordinært italiensk hold til en værdig udfordrer til europamesterskabet.

 3. Stemning og respekt

  Thomas Frank: Generelt stemningen for fans før og efter kampen. Fx Wales, Nordirland, Island. Denne passion og nationalfølelse som fansene viser, gør at EM og landsholdsfodbold er speciel. 

  Peter Sørensen: Dommerstanden og den gode ånd kampene er blevet afviklet i. Der har været en grundliggende respekt alle aktørerne i mellem - både inden og under kampene. Efter slutfløjtet har man ligeledes respektfuldt takket og lykkeønsket hinanden.

   

Eksperternes FLOP

 1. Russiske fans

  Russiske fans angreb de engelske fans efter deres kamp. Både forinden og efterfølgende var der gadekampe med russere involveret.

  Thomas Frank: De Russiske fans ødelagde det for de mange andre fans. Det var en meget trist oplevelse. 

  Peter Sørensen: De russiske fans, som i deres uovertrufne tåbelighed havde lagt den interne stridsøkse på hylden for at forene alle kræfter i deres villede kamp mod de engelske fans.

 2. Mangel på begejstrende øjeblikke

  Thomas Frank: Den defensive tilgang til spillet som ses hos mange hold under dette EM. Jeg kunne godt tænke mig at de hold der har evnen til at tage intiativ gjorde det noget mere. Der har været for få begejstrende øjeblikke under dette EM. 

  Peter Sørensen: Belgien i særdeleshed. Træner Wilmots ringe evne til at forvalte landets gyldne fodboldgeneration. Kun i glimt så vi enkeltspillere folde sig ud, men den enorme talentmasse fandt aldrig sammen i en enhed.

 3. Ruslands præstation

  Thomas Frank: Rusland havde ikke noget perspektiv med det hold, som skal være VM værter om to år.

  Peter Sørensen: Den russiske træner, Slutskij havde udtaget et halvt alderdomshjem, som hverken kunne stikke eller bekende. Rusland røg med sine bedrøvelige bedrifter heldigvis ud før EM for alvor kom i gang. 

  Men værre er, at vi bliver tvangsindlagt til at møde både fans og forbund igen om to år, hvor Rusland skal afholde VM.

Se finalen med optakt fra klokken 20 på TV 2 og PLAY. Følg også med i livebloggen, hvor Michael Laudrup besvarer spørgsmål før kampen: