EM fodbold

Portugal om Ronaldo: Han inspirerede os og var helt fantastisk

En knæskadet Cristiano Ronaldo kunne ikke spille EM-finalen færdig, men spillede alligevel en afgørende rolle, da Portugal blev Europamester.

Portugals superstjerne Cristiano Ronaldo måtte udgå af søndagens EM-finale med en knæskade, men da kampen skulle afgøres var han alligevel hér, der og alle vegne i sit forsøg på at drive holdkammeraterne frem til sejr.

De seneste ti EM-vindere

2016: Portugal

2012: Spanien

2008: Spanien

2004: Grækenland

2000: Frankrig

1996: Tyskland

1992: Danmark

1988: Holland

1984: Frankrig

1980: Vesttyskland

Ronaldo kom tilbage fra behandling i omklædningsrummet med en bandage om knæet, da kampen skulle i forlænget spilletid, og så tog den portugisiske anfører ellers fat.

EM-finale Portugal mod Frankrig

Han gik rundt og talte med hver enkelt af sine holdkammerater og gav dem opmundrende klap med på vejen, men det var blot begyndelsen. Da den forlængede spilletid først gik i gang, viste portugisernes nummer syv en ukendt side af sig selv. Det er blevet sagt, at Cristiano Ronaldo søndag aften blev den eneste person, der har vundet EM som både spiller og træner - i samme kamp!

Den norske avis VG interviewede Portugals højre back, Cedric Soares efter kampen.

- Det var et hårdt øjeblik (da Ronaldo blev skadet, red.). Jeg tror, vi var lidt i chok allesammen, men Cristiano hold en fantastisk tale for os, og det gav os selvtillid.

- Han sagde "Hør hér, gutter! Jeg er sikker på, at vi kan vinde det her, så hold sammen og kæmp for det!" Det var meget inspirerende, og jeg synes, at alle på holdet viste en fantastisk holdning. Når man kæmper sammen er man meget, meget stærkere.

- Han var fantastisk. Hans holdning var utrolig, og han motiverede os virkelig - og det lod jo til at have en virkning, sagde forsvarsspilleren.

Ronaldo travede op og ned ad sidelinjen igennem hele den forlængede spilletid, og råbte og gestikulerede mere til sine holdkammerater end selv landstræner Fernando Santos - og faktisk var den skadede stjerne så ivrig, at han også kom til at bevæge sig ind i det tekniske felt, der ellers var forbeholdt Frankrigs landstræner, Didier Deschamps.

 - Han var utroligt opmuntrende og engageret hele vejen. Det var meget vigtigt for os, nåede Soares at sige, før han blev afbrudt midt i intervierwet med den norske avis af fire holdkammerater med Ronaldo og Nani i spidsen, og dansede ud af presseområdet.

Portugals forsvarsstyrmand, Pepe, som blev udnævnt til finalens bedste spiller, har stor respekt for træner Santos, men han smilede, da han blev spurgt om Ronaldos ageren på sidelinjen.

- På pressekonferencen dagen før finalen understregede jeg, at træneren er vores leder uden for banen, og at vi alle må tage ansvar, når vi er på banen. Det er træneren, der lægger taktikken, og så må vi gøre vores bedste for at følge den.

- Det er op til de ældste og mest rutinerede spillere at støtte og tage ansvar, uanset om de spiller eller er på bænken.

Avisen nåede også at spørge landstræner Santos, som nærmest blev sat fra bestillingen, om Ronaldos evner som træner.

- Han er vores anfører, og han gjorde en enorm indsats. Han viste en fantastisk holdånd; først ved at prøve at spille videre efter skalden, og derefter gjorde han et kæmpe stykke arbejde i omklædningsrummet og på bænken.

- Det var ekstremt vigtigt at han troede lige så fast som jeg selv på, at det her var vores aften. Jeg vil på mine egne og Ronaldos vegne takke alle spillerne for det stykke arbejde, de gjorde, sluttede Fernando Santos.

Portugals vej til EM-titlen

 1. 2016

  1. Portugal - Island 1-1

   Stade Vélodrome, Marseille
   Tilskuere: 60.842
   Dommer: Sergej Karasjov (Rusland)

   Mål:
   Nani (31´)
   Bjarnason (50`)

  2. Portugal - Østrig 0-0

   Parc des Princes, Paris
   Tilskuere: 44.291
   Dommer: Nicola Rizzoli (Italien)

  3. Portugal - Ungarn 3-3

   Stade des Lumières, Lyon
   Tilskuere: 55.514
   Dommer: Martin Atkinson England

   Mål:
   Gera (19`)
   Nani (42`)
   Dzsudzsák (47`)
   Ronaldo (50`)
   Dzsudzsák (55`)
   Ronaldo (62`)

   Portugal gik videre som en af fire gruppetreere

  4. Portugal - Kroatien 1-0

   Stade Bollaert-Delelis, Lens
   Tilskuere: 33.523
   Dommer: Carlos Velasco Carballo (Spanien)

   Mål:
   Quaresma (117`)

   Ottendedelsfinale - Portugal videre efter forlænget spilletid

  5. Portugal - Polen 1-1

   Stade Vélodrome, Marseille
   Tilskuere: 62.940
   Dommer: Felix Brych (Tyskland)

   Mål:
   Lewandowski (2`)
   Sanches (33`)
    

   Kvartfinale - Portugal videre efter forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence

  6. Portugal - Wales 2-0

   Parc Olympique Lyonnais, Lyon
   Tilskuere: 55.679
   Dommer: Jonas Eriksson (Sverige)

   Mål:
   Ronaldo (50`)
   Nani (53`)

  7. Portugal - Frankrig 1-0

   Stade de France, Saint-Denis
   Tilskuere: 75.868
   Dommer: Mark Clattenburg (England)

   Mål:
   Eder (109`)

   Portugal europamester efter forlænget spilletid