Rio 2016

Fjern fodbold fra OL-programmet!

Det giver ingen mening, at have det med i fremtiden. De danske briller er fedtet godt ind, når vi ser med dem på. Det sidste snavs kom tre dage før afgang - yderligere to afbud, yderligere en decimering. Kun ganske få har interesse i at være med.

FIFA har ikke placeret den olympiske turnering i sin kalender - altså ingen interesse. Spillerne har ikke krav på at få fri til olympisk samvær, som de har det til en EM- eller VM-turnering. Det er op til de respektive klubber. De betaler, de bestemmer. De betaler store lønninger, de ser ligabold, pokalbold, Champions League og Europa League som deres business-kanaler, de bestemmer: Nej!

Blå bog: Flemming Toft

Flemming Toft har i en årrække været stemmen bag de allerstørste sportsøjeblikke på TV 2, hvor han har kommenteret alt fra EM-triumfen i 1992, til Usain Bolts triumfer ved OL i 2008 og 2012.

Han har blandt meget andet dækket 10 VM-slutrunder og 10 EM-slutrunder i fodbold og ni sommer OL. Alle gangene har han været udsendt til landet, hvor turneringen er foregået.

Først skulle den olympiske træner, Niels Frederiksen, se bort fra de største danske navne - som alle hans kollegaer også skulle det i det store udland. Ingen interesse. Så kom de næstbedste i spil. For Danmarks vedkommende blev Pierre-Emile Højbjerg, Viktor Fischer og Lucas Andersen nævnt. Tre med olympisk talent. Ingen af dem kunne love noget. De stod alle tre foran klubskifte. Southampton, Middlesbrough, Grasshoppers. De sagde nej. Ingen interesse.

Så var “stjerne”-navnene Yussuf Poulsen og Uffe Bech. De meldte fra i går. Førstnævnte alt for sent sammen med den oprykkede Bundesligaklub Leipzig - ganske ventet et nej, og Uffe Bech på grund af skade. 

Tilbage er en OL-samling der blot tæller tre fra kvalifikationen, lidt af nød fra otte forskellige Superliga-klubber og lidt vi ikke ved så meget om, måske bortset fra Lasse Vibe, fra lidt mindre udenlandske klubber. Det er hvad Frederiksen, DBU og såmænd Danmarks Idræts Forbund har at gøre godt med i Brasilien.

Jeg er ked af at sige det, men det er ikke godt nok. Dansk fodbold er end ikke repræsenteret med de næstbedste spillere. Maksimalt en håndfuld kan komme på tale til Åge Hareides brutto-landshold, og det er endda meget højt sat.

Vi ved ikke hvad de andre nationer stiller med, bortset fra Neymar hos Brasilien, så det vil være omsonst at tale styrkeforhold. Men den manglende interesse fra FIFA, fra klubberne, fra flere spillere gør, at det heller ikke er attraktivt for de der skal se på. Alle andre idrætsgrene ved legene har bagt op til det, der skal ske i Rio. Det er det største for dem alle. Bare ikke for fodbolden. Her er den olympiske ild for længst gået ud.