Rio 2016

Sådan har Danmark klaret sig i fodbold ved OL

Danmark har stolte traditioner i fodbold ved OL, men de store resultater ligger efterhånden en del år tilbage.

Se Danmark-Irak på TV 2 og TV 2 PLAY fra klokken 17.20.

Danmark har otte gange deltaget i mændenes fodboldturnering ved OL.

I år er Danmark også repræsenteret ved legene i Rio, og det danske hold spiller torsdag klokken 18 sin første gruppekamp mod Irak.

Sådan er det gået for Danmark ved OL gennem årene, hvor det er blevet til tre danske sølvmedaljer og en enkelt af bronze:

1908 i England

Der var ikke mange hold med ved OL-turneringen i 1908. Frankrig stillede - helt uhørt efter nutidens regler - op med et A- og et B-landshold.

I den første kamp, som var kvartfinalen, vandt Danmark hele 9-0 over franskmændenes B-hold, blandt andet efter et enkelt mål af Sophus Nielsen.

I Danmarks semifinale ventede Frankrigs A-hold, og her skrev den 20-årige spiller med tilnavnet "Krølben" sig ind i historiebøgerne. Sophus Nielsen scorede hele ti gange, da Danmark vandt 17-1 og kvalificerede sig til finalen.

Her var Storbritannien for stærke, og OL-værterne vandt 2-0.

1912 i Sverige

For andet OL i træk nåede Danmark frem til finalen. Og endnu en gang endte det med et nederlag til Storbritannien.

Sophus "Krølben" Nielsen var med igen, men han måtte nøjes med at score to mål, som begge faldt i Danmarks indledende 7-0-sejr over Norge.

I stedet overtog Anthon Olsen rollen som dansk målmaskine med i alt syv træffere ved OL.

I semifinalen vandt Danmark 4-1 over Holland, men trods to mål af Anthon Olsen endte finalen med en 4-2-sejr til Storbritannien.

1920 i Belgien

Danmark fik kun en enkelt kamp ved OL, da det blev til et 0-1-nederlag til Spanien.

Spanien stillede med unge Ricardo Zamora i målet, og ham formåede danskerne altså ikke at score på.

Ricardo Zamora regnes i dag som en af verdens bedste målmænd i historien.

1948 i England

Danmark indledte med en 3-1-sejr over Egypten efter forlænget spilletid, men i kvartfinalen mod Italien var den danske indsats anderledes overbevisende.

Danmark vandt 5-3, ikke mindst på grund af fire mål af John Hansen, der senere blev solgt til Juventus.

I semifinalen tabte Danmark 2-4 til Sveriges senere guldvindere, men det lykkedes for det danske hold at vinde bronze med en 5-3-sejr over Storbritannien.

John Hansen scorede i alt syv mål, hvilket gjorde ham til delt OL-topscorer sammen med svenske Gunnar Nordahl.

1952 i Finland

Danmark kunne ikke helt følge op på succesen fra 1948, da det blev til en exit i kvartfinalen i 1952.

Danmark indledte med en 2-1-sejr over Grækenland, og det blev fulgt op af en 2-0-sejr over Polen.

I kvartfinalen stod Danmark over for Jugoslavien, der trak sig sejrrigt ud af et målrigt opgør med cifrene 5-3. Navnkundige Knud Lundberg var blandt de danske målscorere i kampen.

1960 i Italien

Harald Nielsen, Tommy Troelsen og Henning Enoksen var med ved OL-turneringen, hvor Danmark nåede helt frem til finalen.

Efter sejre over Argentina, Polen og Tunesien var det danske hold klar til semifinalen, hvor Ungarn ventede.

Danmark vandt 2-0 på mål af Harald Nielsen og Henning Enoksen, men kampen huskes nok mest for Henry Froms redning af et straffespark.

Den 34-årige AGF-målmand placerede før sparket sit tyggegummi på den ene målstolpe, hvilket muligvis var med til at forvirre den ungarske skytte.

I finalen tabte Danmark 1-3 til Jugoslavien. Flemming Nielsen pyntede til slutresultatet kort før tid.

1972 i Vesttyskland

Allan Simonsen scorede tre mål for Danmark i OL-turneringen, hvor Per Røntved og Kristen Nygaard var andre faste indslag i startopstillingen.

Danmark kom videre til mellemrunden, blandt andet efter en meriterende 3-2-sejr over Brasilien.

I mellemrunden blev det blandt andet til 1-1 mod Polens senere OL-guldvindere. Før den sidste kamp i mellemrunden mod Sovjet havde Danmark fortsat mulighed for at nå finalen med en storsejr, mens uafgjort var nok til at sikre en bronzekamp.

Rusland, der havde den senere storspiller Oleg Blokhin blandt målscorerne, vandt dog en sikker sejr på 4-0 og knuste dermed de danske medaljedrømme.

1992 i Spanien

Der var store forventninger til det talentfulde danske hold, der talte spillere som Stig Tøfting, Thomas Helveg og Peter Møller, Superliga-topscoreren fra AaB.

Ikke mindst sidstnævnte var braget igennem som målscorer i U21-EM-kvalifikationen, der også talte som kvalifikation til OL. Danmark nåede frem til semifinalen ved U21-EM, før Italiens senere europamestre blev stopklods.

OL endte dog som en stor skuffelse, da Danmark efter uafgjorte kampe mod Mexico og Ghana tabte 0-3 til Australien og blev sendt ud efter gruppespillet.