Rio 2016

Neymar og co. bliver svinet til: Grimt, hæsligt, uprofessionelt, uetisk!

Brasilianske studieværter gik amok på Neymar og co. efter 0-0-kampen mod Irak. Nu kan Danmark sende fodboldlandet mod fallittens rand.

Modstanderholdet hyldes, hjemmeholdet hånes.

Brasiliansk fodbold var i krise inden OL, og nu synes krisen at kunne nå et helt nyt niveau efter to 0-0-kampe mod små fodboldnationer som Sydafrika og Irak.

Brasilien var inden turneringen blandt favoritterne. Holdet er velsignet med Neymar, en af verdens bedste spillere, og nogle af de største talenter i verden i skikkelse af Gabigol og Gabriel Jesus, men spillerne ligner slet ikke sig selv i den brasilianske trøje.

Studieværten og kommentatoren på TV Globo, Galvão Bueno, er mildt sagt skuffet i minutterne efter, at Brasilien for anden gang i den olympiske fodboldturneringen går fra banen med 0-0. Når der er store sportsbegivenheder, er det 66-årige Bueno, der leverer analysen for millioner af brasilianere. Han rammer ikke altid plet, og er bestemt ikke altid lige populær, men hans reaktion efter Brasiliens 0-0-kamp mod Irak har fået stor folkelig opbakning.

Ordet til Galvão, i minutterne efter slutfløjtet:

“Store bifald til det irakiske hold. Alt dette er symbolik. Det er klart, at fansene ikke er tilfredse med uafgjort 0-0 mellem Brasilien og Irak og for fejlene på det brasilianske landshold. Bifaldene til irakerne udtrykker klart, hvad fansene føler for det, der er det største og altid har været det største i brasiliansk sport; vores største kærlighed (paixão) - det brasilianske fodboldlandshold.”   

Galvão stiller ned til sin reporter Erick.

“Det her gør ondt, frustrerer og skuffer. Og ved du, hvad der gør mest ondt? Erick, var der nogen, der kom hen for at snakke med dig?”

Erick: “Mens de irakiske spillere blev tiljublet af hele stadion (af brasilianske fans) der skreg; Irak, Irak, Irak, gik de brasilianske spillere direkte i omklædningsrummet. Ingen ville forklare de brasilianske fans, hvordan de kunne spille så dårligt og ikke score mål. Heller ikke de erfarne spillere som burde tage ansvar; Weverton, Renato Augusto og Neymar som anfører - alle spillere gik direkte i omklædningsrummet.”

Galvão: Hør. Det her er noget andet, end hvad vi normalt overværer. Dette er de olympiske lege. Dette er ikke et klubhold, hvor lønningerne er gigantiske, eller et brasiliansk landshold som deltager i en professionel turnering. Det her er OL. Der eksisterer en olympisk ånd. Der er en måde at deltage på. I 1984 var schweizeren Gabriela Andersen i opløbet på maratondistancen. Hun slingrede og var næsten ved at besvime, men hun nægtede at tabe til trætheden. Hun nægtede at bukke under for fysikken.”

Galvão: De millioner af fans, der sidder rundt omkring i deres hjem, har krav på at høre en udtalelse fra deres idol, spilleren der bærer den brasilianske landsholdstrøje. Det er grimt, det er hæsligt. Det er uprofessionel, det er uetisk, og det er ikke korrekt. At forlade banen - hele holdet - og nægte at udtale sig!”  

Galvão, som kommenterer de brasilianske kampe med de tidligere fodboldstjerner Ronaldo og Casagrande, siger senere i studiet, at en dansk sejr over Brasilien vil sende brasiliansk fodbold mod konkurs.

Og der er minus på bundlinjen:

1-7 mod Tyskland i semifinalen ved VM 2014, kvartfinalenederlag til Paraguay ved Copa América i 2015, færdig i gruppespillet i årets Copa América og måske også allerede færdig ved OL på hjemmebane.

På tv-stationen BAND er Milton Neves, en anden toneangivende kommentator, ikke i meget bedre humør end Galvão Bueno. Hans humør er faktisk dårligere.

Som andre kritikere har været inde på, så mener Neves ikke, at Neymar er værdig som anfører på OL-holdet og landsholdet.

Men han går endnu længere:

“Hvis du ikke ønsker at spille for Brasilien, så skrid. Gør det samme som dit idol Messi og forlad landsholdet,” lyder det fra en ophidset Neves.

Stemningen er altså dyster i fodboldlandet Brasilien, men der er også et glimt af håb

Måske har de brasilianske fodboldspillere forstået, hvad den olympiske ånd går ud på. I går vandt den brasilianske bryder, Rafaela Silva, OL-guld.

Rafaela kommer fra Cidade de Deus, et meget fattigt og voldeligt boligområder i Rio, og hun bliver hyldet som en folkehelt i de her dage, som et eksempel på hvor langt man kan komme, hvis man kæmper for det.

Rafaelas guld har angiveligt inspireret de brasilianske fodboldspillere.

“Tillykke med guldmedaljen og realiseringen af din drøm. Din præstation og sejr vil tjene som inspiration for os alle her i truppen,” skriver Neymar således på sin Instagram-konto.

Det brasilianske OL-hold slingrer som Gabriela Andersen i 1984, men de kan stadig nå i mål.