Brasiliansk VM-helt: Dansk fodbold var smukt i ‘86

Verdensmester i 1970, manden bag Ronaldo og træner i en af Rios mange kommunale olympiske byer. Mød 71-årige Jairzinho, hvis øjne lyser op, når han hø

Jairzinho reagerer som mange andre brasilianere med at sige:

“Ah, ‘Dinamáquina’,” da jeg fortæller ham, at jeg er fra Danmark.

Ordet er en sammensætning af Danmark og maskine.

Og så fortsætter han:

“‘Dinamáquina’ … Danmark spillede som mekanik i en maskine ved VM i ’86. Ligesom Brasilien spillede holdet glad fodbold med store tekniske kvaliteter. Holdet i ’86 var enestående. Det var et smukt, smukt landshold,” siger Jairzinho.

Det gjorde indtryk på brasilianerne, at Elkjær, Laudrup og Arnesen og resten af Sepp Pionteks mandskab spillede fodbold, så smukt som dem selv.

Brasiliens finalehold i 1970

Brasiliens hold i finalen mod Italien (4-1) i 1970 i Mexico.                

 • Mål: Félix
 • Forsvar: Carlos Alberto, Brito, Piazza, Everaldo
 • Midtbane: Clodoaldo, Gérson
 • Midt/angreb: Jairzinho, Tostão, Pelé, Rivelino          
 • Træner: Mário Zagallo

Det smukkeste landshold nogensinde er alment anerkendt som Brasiliens i 1970. Brasilien med Pelé, i sin sidste VM-slutrunde, vandt verdensmesterskabet for tredje gang. Jairzinho scorede i hver eneste af de seks kamp under VM, syv mål i alt, hvilket ingen anden spiller i fodboldhistorien har formået.

“Kan du fortælle mig, om Danmark er klar til udfordre Brasilien ved OL?” spørger Jairzinho, og mit svar er, at det aner jeg ikke, da Danmarks trup er en yderst sammensat størrelse på grund af mange afbud:

“Men du skal nok ikke regne med, at Danmark spiller lige så smukt som i 1986.”

Og så vender vi lige, hvor galt det gik for Danmark, da holdet tabte 5-1 til Spanien i ottendedelsfinalen.

“Ingen havde regnet med, at det ville gå så galt for Danmark. Jeg havde slet ikke regnet med det.”

Og hvor galt det gik for Brasilien, da de tabte 7-1 til Tyskland ved det seneste VM.

“Den kamp er et voldsomt traume. Det var os, der var vant til at vinde med fem-seks-syv mål, og så taber vi med seks mål for første gang i brasiliansk fodbolds historie …,” siger Jairzinho med kælenavnet Furacão (Orkan), fordi han susede op ad banen som en orkan.

“Jeg håber, at den nye generation får større succes ved OL. Det krydser jeg fingre for. Brasilien har en god trup, så muligheden er der.”

Mest scorende brasilianere

Mest scorende på det brasilianske landshold gennem tiderne

 1. Pelé: 77 mål i 92 kampe
 2. Ronaldo: 62 mål i 98 kampe
 3. Romário: 55 mål i 70 kampe
 4. Zico: 48 mål i 71 kampe
 5. Neymar: 46 mål i 70 kampe
 6. Bebeto: 39 mål i 75 kampe
 7. Rivaldo: 35 i 74 kampe
 8. Jairzinho: 33 mål i 81 kampe
 9. Ronaldinho: 33 mål i 97 kampe
 10. Ademir: 32 mål i 39 kampe

Jeg sidder sammen med Jairzinho på tribunen i Vila Olímpica. Ikke den moderne Vila Olímpica, der huser atleter og de fleste af konkurrencerne ved OL, men Vila Olímpica do Sampaio.

En Vila Olímpica (Olympisk By) er et sportskompleks, hvor man kan spille fodbold, basketball, dyrke judo og meget andet. I alt er der 22 kommunale olympiske byer rundt omkring i Rio, typisk i fattige bydele.

Denne olympiske by, hvor Jairzinho har sin gang, er omgivet af favelaer, faciliteterne er slidte, men tingene fungerer nogenlunde. Det her sted er på mange måder langt fra glamouren i OL’s olympiske by i velhaverenklaven Barra, hvor hele verdens sportselite er samlet i disse uger.

Jairzinho driver med hjælp fra sponsorer Fábrica de Talentos Furacão i Vila Olímpica do Sampaio. Spillerne på fodboldskolen kommer fra de nærliggende favelaer og bliver trænet to gange om ugen af den 71-årige VM-legende og hans team af trænere.

“Jeg prøver at lære de unge carioca-drenge (Rio-drenge), hvad en sund livsstil er. Fysisk og mentalt. Jeg forsøger at give drengene håb om et bedre liv gennem fodbold,” siger Jairzinho.

“Drengene betaler ikke noget, mit eneste krav er, at de passer deres skole. Gør de ikke det, kommer de ikke på holdet.”

Har spillerne talent, så har Jairzinho netværket til at få dem til prøvetræninger i nogle af de store brasilianske klubber.

“Jeg giver drengene muligheden for at gå efter at blive fodboldspiller. En drøm, som de fleste drenge i Brasilien har. I alt er 30 unge herfra blevet professionelle fodboldspillere,” fortæller han.

“Det gør mig lykkelig at give drengene færdigheder, der gør, at de ikke kommer ud i noget skidt. Jeg prøver at gøre drengene til mænd.”

Lucas Oliveira er en af talenterne. Hans optimistiske stil op ad højrefløjen, og hårpragten, minder meget om hans læremesters i 1970’erne.

- Kan jeg bare lære lidt af det, som Jairzinho kunne, så kan jeg nå langt. Det er en stor ære at blive trænet af en tidligere verdensmester, siger Oliveira.

En af de største

Jairzinho er en af de mest berømte spillere i Brasiliens fodboldhistorie. En frygtløs dribler, en spiller med masser af mål i støvlerne. Både i Botafogo og på landsholdet skulle Jairzinho udfylde rollen som den næste Garrincha, en af de største i brasiliansk fodbold, og det formåede han. Han blev mester med Botafogo og verdensmester med Brasilien.

Jairzinhos største triumfer

 • Verdensmester med Brasilien i 1970
 • Mester med Botafogo i 1968
 • Copa Libertadores med Cruzeiro i 1976

Jairzinho er den eneste spiller i historien, der har scoret i hver kamp ved en VM-slutrunde inklusiv finalen. Alcides Ghiggia scorede i alle fire kampe for Uruguay ved VM i Brasilien 1950, turneringen havde et særligt format uden en egentlig finale.

Og så bliver man et ikon:

På muren omkring Botafogos gamle træningsanlæg kan man finde et portræt af Jairzinho og ved indgangen til det olympiske stadion, hvor Botafogo normalt spiller, står der en statue af manden, der er døbt Jair Ventura Filho.

Fodbolden forblev en del af hans liv efter karrieren. Jairzinho var fænomenet Ronaldos første manager og var således manden bag den sensationelle handel, hvor den lille Rio-klub São Cristóvão solgte den senere verdensstjerne til storklubben Cruzeiro.

17-årige Ronaldo scorede 20 mål i 21 kampe i sin første sæson, og så tog karrieren fart. Resten er histore, kåret til verdens bedste som 20-årig, tre gange i alt, verdensmester med Brasilien. Stjerne i PSV Eindhoven, Barcelona, Inter og Real Madrid.

“Ronaldo er selvfølgelig den bedste spiller, jeg har hjulpet videre,” siger Jairzinho.

Måske løber der en kommende OL-spiller rundt her på banen, der har mere grus end græs. Måske en spiller der kan blive lige så stor som Ronaldo. Eller Jairzinho Furacão.

“Alle sammen her er ivrige efter at blive den nye Jairzinho,” som han selv siger.

“Men kig selv efter. Alle fodboldinteresserede er jo en slags træner så prøv at se, om du kan se et nyt stort talent, når vi begynder træningen.”

Som træner nåede Jairzinho at træne flere brasilianske klubber, og i udlandet blev det blandt andet til et job som landstræner i Gabon på vestkysten af det centrale Afrika.

Kærligheden til fodbold gør, at den den gamle verdensmester ikke har nogen planer om pension. Han kalder sit nuværende job for mindst lige så tilfredsstillende som selve hans fodboldkarriere. Vil man vinde hans respekt, så skal man arbejde hårdt.

“Jeg træner drengene i alle fodboldens aspekter og hjælper dem med at udvikle sig. Og så kigger jeg efter, hvem der er mest disciplineret, for med disciplin kommer du altid langt. Min mentalitet er at tilbyde muligheder for dem, der fortjener det.”

Et land udvikler sig kun, hvis der er disciplin og gode uddannelsesmuligheder. Det ved du, som kommer fra et land, som er et godt eksempel for hele verden,” siger Jairzinho og kigger fremad.

“Min plan er at udvide mit projekt til alle Brasiliens stater. Jeg vil også gerne lave partnerskaber i andre lande og udbrede min fodboldfilosofi dér. Jeg udvikler projekter i England, Japan, USA, og hvem ved, måske har jeg også en talentskole i Danmark en dag.”