Rio 2016

Tofts OL-anekdote: “Nu skal jeg sige Dem noget….”

Dansk fodbold var med for femte gang i nyere tid rent olympisk. Efter Anden Verdenskrig er det blevet til bronze og sølv. Og gode historier.

Seneste deltagelse var 1992 lige efter EM-triumfen, men med et ungdomslandshold. Sommervarmen i Zaragozza slog de fleste ud - og resultaterne udeblev. To gange uafgjort og et nederlag var skuffende. I 1972 gik det langt bedre med videre deltagelse til mellemrunden. Det var her Morten Olsen lige inden legene skrev professionel kontrakt og derfor ikke var med, mens Allan Simonsen ventede til lige efter med at skrive under.

1960 i Rom gav danske sølvmedaljer. Semifinale-sejren over Ungarn på 2-0 gav genlyd over en hel verden, ikke mindst på grund af en ting. Flemming Nielsen havde misbrugt et straffespark, mens Henry From så tilgengæld reddede et. Da den ungarske straffesparksskytte skulle til at eksekvere, rakte Henry From hånden i vejret og sagde “øjeblik”. Så gik han ud mod den ene stolpe, placerede sit tyggegummi på den og gik tilbage midt i målet. Det rystede ungareren så meget, at From klarede og Danmark kom i finalen. Her blev det til nederlag til Jugoslavien.

London var rammen om legene i 1948, hvor Danmark på vej mod bronzemedaljerne sensationelt slog Italien (5-3), der også dengang var i verdenstoppen. Medierne var ellevilde, og en dansk journalist spurgte Johannes Pløger, hvordan i alverden det kunne lade sig gøre at slå Italien.

“Ved De hvad - nu skal jeg sige Dem noget. Vi er her for at vinde fodboldkampe”. Pløgers svar.

Sverige vandt guld, men de fleste rynkede på næsen over det svenske hold, som man mente var professionelle. En svensk spiller fik således 2 kroner for en træningsaften - og det var ikke helt efter reglerne.