Fodbold

- Jesus' ankomst har bragt brasiliansk håb om VM i Rusland

Brasiliens nye 9’er, Gabriel Jesus, har vundet mange brasilianske fodboldhjerter de seneste uger, alt imens Neymar har spændt ben for sig selv.

Peter Banke

Journalist og forfatter.

Både før og under OL vil han levere artikler til ol.tv2.dk og være en del af tv-dækningen på TV 2's kanaler.

Udgav i 2013 den anmelderroste biografi ‘Neymar - den brasilianske drøm’, der er udkommet på seks sprog, heriblandt kinesisk.

Ekspert på TV 2 under Confederations Cup i 2013, VM i Brasilien i 2014 og OL i Rio i 2016. ​

19-årige Gabriel Jesus så nærmest lykkelig ud, da han gav mig et kort interview efter OL-finalen på Maracanã i Rio.

- Det er stort at vinde det første olympiske guld til landet, til Brasilien. Mit land, som jeg elsker så utroligt meget. Det er ikke kun os spillere, men alle brasilianere, som fortjener denne medalje, sagde Jesus, der inden turneringen havde sagt, at han var 99 procent sikker på, at Brasilien ville vinde OL-guld.

I torsdags debuterede han så på det brasilianske A-landshold og scorede to mål i 3-0-sejren ude over Ecuador, hvor Brasilien ellers ikke havde vundet en VM-kvalkamp i 33 år, fordi spillerne som regel hiver efter vejret i den tynde luft.

Allerede efter én kamp har Gabriel Jesus fået vendt stemningen omkring de brasilianske muligheder for at kvalificere sig til VM i Rusland i 2018. Neymar ser ud til at have fået sig en kompetent legekammerat, der kan hjælpe med at rette op på den skuffende indledning på VM-kvalifikationen. Brasilien var helt nede på sjettepladsen inden kampen mod Ecuador.

Gabriel Jesus så frisk og skarp ud til det sidste i kampen i Quito, og han ligner spilleren, der kan udfylde trøje nummer 9 og tage lidt af presset fra Neymar … inden han eksploderer.

Fra 99% Jesus til 100 % Jesus

24-årige Neymar gik forbi pressen i mixed zone efter OL-finalen, mens han lod, som om han talte i telefon.

Forinden havde han givet det obligatoriske interview til TV GLOBO og derpå havnet i et skænderi med nogle tilskuere, der råbte ad ham, lige inden han gik ind i spillertunnellen mod omklædningsrummet.

Neymars reaktion var aggressiv og truende.

Der stod ‘100 % Jesus’ på Neymars pandebånd, men han vendte ikke den anden kind til, da brasilianske tilskuere angiveligt med det tyske flag i hånden, svinede ham til.

- Fuck af, det her er Brasilien for fanden, skreg Neymar, mens mobilkameraerne opsnappede optrinnet.

Neymar forspildte dermed en gylden chance for at forlade banen som en ubetinget helt efter et smukt frisparksmål og det afgørende spark i straffesparkskonkurrencen, der sikrede Brasilien sejren over Tyskland. En næsten poetisk hævn over 7-1-nederlaget til Tyskland - uden en skadet Neymar - i VM-semifinalen i 2014.

Klippet med den rasende Neymar blev delt tusinder af gange på de sociale medier ledsaget af forargelse fra fansene og nye strofer til sangen om, at Neymar ikke er værdig som anfører det brasilianske landshold.

At han er en ‘møgunge’, som der var en, der skrev.

Mange har dog også vist forståelse for, at Neymar reagerer, når folk råber mindre pæne ting efter ham.

Der var også utilfredshed med Neymars religiøse manifestation midt i en fodboldfest. Blandt de brasilianske pressefolk gik snakken om, at Neymar skulle have holdt sig fra at gøre opmærksom på sit religiøse tilhørsforhold.

Når Neymar tager sit pandebånd på med påskriften ‘100 % Jesus’, så er det for at hylde og ikke mindst reklamere for sit evangeliske bagland.

Den evangeliske kirke fylder mere og mere i det brasilianske samfund, og det er ingen hemmelighed, at den bruger fodbolden til at rekruttere nye medlemmer. Der er langt fra alle, der bryder sig om den udvikling.

Brasilien er stadig et overvejende katolsk land, men omkring en fjerdedel af befolkningen bekender sig til de evangeliske frikirker, der er støt voksende, og hvor mirakler er naturlig del af hverdagen.

OL-holdets målmand, Weverton, er også en mand af den evangeliske kirke, og han brugte Gud til at forklare, hvorfor Brasilien vandt guldet.

- Jeg sagde til Neymar, at Gud havde givet ham en chance mere. Gud elsker Neymar, og han elsker hele holdet.

Neymar lagde anførerbindet - og pandebåndet - fra sig efter finalen mod Tyskland, så den nye træner Tite kunne vælge sig en ny og valget faldt på den erfarne forsvarer Miranda, men fremover er det meningen, at hvervet skal rotere mellem spillerne.

55-årige Tite, der har overtaget landsholdet efter udskældte Carlos Dunga, er et stort navn i Brasilien - en træner som ligesom José Mourinho og Pep Guardiola tiltrækker sig samme interesse som spillerne i kraft af sin karisma og sine meritter.

Tite har vundet mesterskaber, Copa Libertadores og VM for klubhold med Corinthians. Han er respekteret i Brasilien på tværs af folks klubfølelser.

At vinde klubbernes VM i 2012 med en sejr i finalen over Chelsea fra Europa er en kæmpe bedrift for en brasiliansk træner og klub.

I 2013 og ’14 rev Tite tid ud af kalenderen for at studere de bedste europæiske trænere, fordi han havde en ambition om at dreje brasiliansk fodbold i en mere europæisk retning.

Tite er ikke til sambafodbold, men samtidsfodbold, hvor han benytter sig af taktisk fleksibilitet med 4-1-4-1 og 4-3-3 som sine yndlingssystemer.

Nu skal det hele stå sin prøve i kampen om at få Brasilien med til VM i Rusland.

Neymar så ud til at trives uden anførerbindet på Tites nye landshold, og han iscenesatte ydmygt Gabriel Jesus flere gange i løbet af kampen mod Ecuador.

De formåede begge at holde gulddampen fra Maracanã kørende.

Tites mandskab lagde forsigtigt og nervøst fra land, men i anden halvleg inspirerede Gabriel Jesus’ ungdommelige optimisme til brasiliansk sejr. Først ved at fremtvinge et straffespark efter en længere boldjagt, så kom debutmålet med hælen fra tæt hold og til sidst den kliniske afslutning fra feltet, der dræbte det ecuadorianske kompleks.

Neymar, Jesus og Tite - denne nye treeninghed i brasiliansk fodbold - skal i nat dansk tid fortsætte de positive takter fra kampen mod Ecuador, når rivalerne fra Colombia kommer på besøg i Arena da Amazônia i Manaus.

Kampene mellem Brasilien og Colombia plejer at være intense, grænsende til det voldelige. Alle husker, da Zuñiga plantede et knæ i ryggen på Neymar i VM-kvartfinalen. Neymar skreg, at han ikke kunne føle sine ben og senere kom det frem, at han blot var centimeter fra at miste førligheden. I gruppekampen i Copa América mod Colombia sidste år fik Neymar rødt kort efter en skalle. Og i årets OL-kvartfinale var der også masser af infights og oppiskede situationer de brasilianske og colombianske spillerne imellem.

Det skal nok blive hedt i Amazonas, hvor der ellers er hedt nok i forvejen.

Gabriel Jesus, som skifter fra Palmeiras til Manchester City efter nytår, sad med stort smil og liv i øjnene på pressemødet i forgårs.

Måske kommer der en dag, hvor han ikke deltager i den slags med samme entusiasme. Sådan er det heldigvis ikke lige nu, hvor han tydeligvis indtager scenen med stor glæde og stryger om sig med generøse citater.

Der bliver lagt mærke til hans smil og hans ydmyghed, og han blev bedt om at forholde sig til sin positive udstråling.

- Jeg er en simpel fyr, og det har jeg altid været. Min familie hjælper mig med, at det forbliver sådan, sagde Jesus, der er vokset op med en mor og tre søskende i et af de fattigste kvarterer i São Paulo.

For Neymar handler det igen om at vise sine utrolige evner frem. Og denne gang ser folk helst, at han forlader selskabet i god ro og orden.

Brasiliens XI vs Colombia (4-3-3): Alisson, Dani Alves, Marquinhos, Miranda, Marcelo, Casemiro, Paulinho, Augusto, Willian, Neymar, Gabriel Jesus. (Samme opstilling som mod Ecuador, VM-kval 1. september 2016)

Brasiliens XI vs Ecuador: (Dungas sidste line-up, 4. juni 2016 i Copa América)

Alisson, Dani Alves, Marquinhos, Gil, Casemiro, Felipe Luis, Elias, Augusto, Willian, Coutinho, Jonas.

De scorede også i deres debut for Brasilien

  • Pelé 7/7, 1957
  • Mario Zagallo 4/5, 1958
  • Jairzinho 7/6, 1964
  • Zico 25/2, 1976
  • Rivaldo 16/12, 1993
  • Pato 26/3, 2008
  • Neymar 10/8, 2010
  • Gabriel Jesus 1/9, 2016

Brasiliens vej til Rusland

Brasilien er på en aktuel femteplads efter tre sejre, tre uafgjorte og et enkelt nederlag - de fire bedste ud af de ti hold i den sydamerikanske kvalifikation kommer med til VM, mens femtepladsen skal i playoff. Brasilien har aldrig misset et VM.