Fodbold

Fans bliver nærmest vægtløse: Så kraftigt kan det svinge på Brøndby Stadion

Det kan minde om et jordskælv, når Brøndbys fans hopper i takt på hjemmebanen, viser en undersøgelse fra Rambøll.

Det er ikke kun mål til hjemmeholdet, der kan få Brøndbys fans til at føle sig flyvende.

Før Superliga-kampen mod FCK installerede Rambøll svingningsmålere under Brøndbys fantribune – bedre kendt som Faxe-tribunen eller Sydsiden. Formålet var at måle de svingninger som fansene laver, når de hopper op og ned bag det ene mål.

Faktisk kan den gyngende tribune bag det ene mål skabe så store svingninger, at fansene reelt set kan føle sig vægtløse for en stund. Det fortæller ingeniør i Rambøll, Torben Bangsgaard til brondby.com.

- Når fansene står midt på tribunen, så føles det som om, at de i et meget kort øjeblik bliver vægtløse. Det går de fordi svingerne fra hoppene er med en acceleration på 1G. Det svarer tyngdekraften.

- Når man står på tribunen kan det føles som om, at man står midt i et jordskælv, fortæller Torben Bangsgaard.

Sikker tribune

Selvom der selvfølgelig er stor jubel hos Brøndbys fans, når deres hold scorer, så er det faktisk ikke der, at der den største chance for at opleve vægtløshed.

- Da Brøndby scorer til 1-1 mod FCK, der går der 10 sekunder, hvor fansene er ukoordinerede, og det får faktisk ikke konstruktionen til at gå i særlig store svingninger. Men når publikum begynder at synge sejrssang, der får vi nogle af de største svingninger, som vi har målt, fortæller Torben Bangsgaard til brondby.com, hvor han samtidig understreger, at der trods de store kræfter ikke er noget at være bekymret for i forhold til at hoppe med på ”Sydsiden”.

- Man skal ikke være nervøs for at stå på tribunen. Det er beton, og der er stål i det, og det er rimelig robust overfor store svingninger.

Næste gang Brøndby-fansene kan få lov til at hoppe sig ud i vægtløsheden bliver søndag den 18. september, når de blå-gule møder Viborg.