Fodbold

Lønstigning: Nu får mandlige dommere det samme som kvindelige kollegaer

DBU har i dag præsenteret en ny dommeraftale for de bedste dansk kvinde-rækker. Aftalen betyder blandt andet bedre løn til de mandlige dommere.

Mænd der er dårligere lønnet end kvinder på samme niveau. Det er ikke ligefrem noget som man hører om hver eneste dag, men faktisk har de mandlige dommere ikke kunne tjene det samme som kvinderne i den danske 3F-liga igennem de seneste år.

- Nogle mænd har været dårligere lønnet end nogle kvinder, og det kan man selvfølgelig ikke holde til i ligestillingens Danmark. DBU kunne risikere at ende for ligestillingsdomstolen med omvendt fortegn, og det dur selvfølgelig ikke, fortæller Jesper Raabo fra Kvindedivisionsforeningens bestyrelse til TV 2 SPORT.

Som mandlig dommer kunne du før den nye dommeraftale for 3F-ligaen og 1.division maksimalt få 224 kroner.

- Vi skal jo heller ikke bare have kvinder til at dømme, bare fordi de er kvinder – de skal helst være dygtige dommere.

Jesper Raabo, bestyrelsesmedlem Kvindedivisionsforeningen

Imens kunne kvinder med samme erfaring, og på samme rangeringsniveau tjene næsten dobbelt så meget.

- Nu har vi fået lavet en aftale som giver det samme honorar for den samme indsats, for en dommer der har den samme rang. Mand eller kvinde, forklarer Jesper Raabo.

Gerne kvinder - men de skal være dygtige

Kvinder har tidligere fået mere i løn end mænd i 3F-ligaen, fordi der var et ønske om at få flere kvinder til at dømme i de bedste danske fodboldrækker. Den nye aftale skal sikre, at kampene dømmes af dommere, der både er fagligt kompetente og topmotiverede for opgaven – uanset køn,

- Vores primære ønske er, at vi vil have så dygtige dommere som muligt til at dømme i 3F Ligaen.

Imens Kvindedivisionsforeningen altså har fokus på den nationale turneringen, så har DBU et ønske om at få flere kvindelige dommere på internationalt niveau. Lige nu har Danmark kun en FIFA-dommer, hvilket ifølge Jesper Raabo er langt mindre end vores naboer i Norge, Sverige og Tyskland. Men Jesper Raabo mener ikke, at det er Kvindedivisionsforenings vigtigste opgave at varetage den interesse.

- Det er DBU, der har problemet med at stille kvindelige danske trioer til internationale kvindekampe. Så de har selvfølgelig interesse i at få flere kvindelige dommere ud at dømme internationalt.

- Men kan denne her aftale så ikke hæmme de kvindelige fodbolddommeres mulighed for at udvikle sig?

- Nej, for dem, der er ambitiøse og dygtige nok, skal nok få kampe. Og de skal nok blive prioriteret. Vi skal jo heller ikke bare have kvinder til at dømme, bare fordi de er kvinder – de skal helst være dygtige dommere. Vi vil have dygtige dommere, og så må de meget gerne være kvinder. Men det skal ikke være i omvendt rækkefølge, siger Jesper Raabo.

Den nye aftale kvinder følgende satser i kvindeligaen:

Niveau 1: FIFA dommer - 900 kroner

Niveau 2: Kvinder med to års erfaring og mænd indrangeret i ligaen - 600 kroner

Niveau 3: Øvrige kvinde- og herrer dommere - 224 kroner