Fodbold

Laveste tilskueropbakning til Superligaen i 15 år

Efter ni runder af Superligaen er tilskuertallet på det ringeste niveau i 15 år. Tre oprykkere er en del af forlkaringen, mener Divisionsforeningen.

Fodboldfans har haft sværere ved at trække fodboldtrøjen over hovedet og smutte hen på stadion for at støtte yndlingsholdet herhjemme i Danmark.

Der er nemlig kommet flere tomme tilskuersæder rundt om på de danske stadions. I gennemsnit fandt 6.350 fodboldfans frem til kampene i Superligaens første ni runder.

Man skal helt tilbage til sæson 2001/2002 for at finde et lavere tal. Den gang lå tallet på 5.727. Men spørger man Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen, bør man ikke ryste på hånden.

- Den hurtige forklaring er, at der er kommet tre hold op fra 1. Divisionen. Men det er ikke sikkert, at det kommer til at betyde noget for det endelige tal, siger Claus Thomsen.

Samtidig peger Divisionsforeningens direktør på, at tallene endnu ikke er retvisende for sæsonen. 

- Det er lidt som at blande æbler og pærer. Man kan ikke på så tidligt et tidspunkt sammenligne tallene nu med sæsontallene fra tidligere år, fortæller Claus Thomsen.

Ny struktur blandt årsager til lave tilskuertal

Blandt årsagerne til de lave tal finder man især den nye struktur i Alka Superligaen. 

- Strukturen i Alka Superliga er lavet om. Der er kommet flere hold og dermed flere kampe. Man skal lave nogle helt andre udregninger for at få det fulde billede og ikke kun kigge på det gennemsnitlige tilskuertal.

- Derudover har vi haft et EM og et OL hvor andre gode fodboldkampe har konkurreret med Alka Superliga, plus turneringsstarten er rykket længere ind i sommerferien på grund af de danske klubbers deltagelse i Europa.

Spørger man chefredaktør på tipsbladet, Troels Bager Thøgersen, så bør klubberne og Divisionsforeningen kigge alvorligt på tallene.

- Jeg synes egentlig underholdningen i de fleste Superligakampe har været god, men indtil videre har de svært ved at oversætte det til, at flere kommer på stadion, forklarer Troels Bager Thøgersen.

- Og det er trist, at der ikke kommer flere ud på stadion, end der har gjort i efteråret. Det skulle de tænke over.

Sakker bagud i forhold til nabolandene

Særlig hvis man skæver til Sverige, halser det danske tilskuertal efter. Der dukker i gennemsnit 3.000 flere fodboldfans op til en svensk ligakamp end en dansk Superligakamp. Brøndby er den danske ligas duks med et snit på 14.254 tilskuere til hjemmekampene. Men i Sverige ville de dumpe ned på fjerdepladsen.

- Det må da være et incitament til, at man har lyst til at gøre mere ved ens tilskuertal på stadion.

- Sverige har en anden fodboldkultur end Danmark. De har spillet professionel fodbold i længere tid, siger Troels Bager Thøgersen.

Ingen grund til at male fanden på væggen

Men Claus Thomsen fra Divisionsforeningen maler ikke fanden på væggen.

- Hvis man skal drage en konklusion, bliver man nødt til at vente til efter sæsonen.

Og han tror, at den nye turneringsstruktur kan få fyldt flere tilskuersæder ud.  

- Den nye turneringsstruktur med grundspil og slutspil kan formentlig få flere ind på stadion. I sidste ende kan det vise sig, at det gennemsnitlige tilskuertal stiger. Men det er svært at sige noget om, på nuværende tidspunkt, siger Claus Thomsen.

Divisionsforeningen i samarbejde med klubberne flere initiativer på tegnebrættet, som kan gøre fodboldoplevelsen bedre. Blandt andet bedre wi-fi på de danske stadions.