Danmark er bare ikke bedre

16x9
Christian Eriksen i gr√¶sset under kampen mod Montenegro, som blev tabt med 0-1 hjemme i Parken. Foto: √ďlafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

KOMMENTAR: Er det danske landshold overhovedet gearet til at spille poleret og smuk fodbold? Og er tre mand i forsvaret for risikabelt?

Ny start og nye spillere. Stort potentiale og mange talenter. Hele Danmark har ventet p√• et landshold med g√• p√• mod, tro p√• egne evner og √•benhed overfor fansene. Et hold, der f√•r os alle¬†til at f√łle os¬†som en¬†f√¶lles nation, n√•r det danske fodboldlandshold skal spille.

Alle tre ting har holdet levet rigtig godt op til under Åge Hareide.

Spillerne har vist selvtillid til landsholdsamlingerne, og mange af dem har succes i deres respektive klubber. De er vokset op med sociale medier, der viser alt fra fodboldlivet til privaten. De rækker ud med armene til den danske befolkning, og lader os kende dem som andet end den kedelige spiller med standard-svar.

M√•let er, at vi igen kan samles om fodbolden. Hjemme foran sk√¶rmen eller p√• stadion. Men er vores forventninger til landsholdet, og ikke mindst landsholdets¬†forventninger til sig selv, i virkeligheden¬†alt for h√łje?

Tydelige problemer

Vi har set i de to foregående kampe, at det danske landshold har svært ved at komme igennem et kompakt forsvar, når altså modstanderen har lidt mere kvalitet end Luxembourg. Du kan kalde det 3-5-2, 4-4-2 eller 4-3-3. Faktum er, at landsholdet lige nu ikke kan spille den flotte og kombinerende fodbold, der skal til for at vinde.

...eller ogs√• skal holdet bruge en mere simpel metode og tage den fra kamp til spil, som man kalder det i fodboldsprog, alts√• sl√•s f√łrst og s√• kommer det gode spil senere.

Kasper Lorentzen, fodboldekspert TV 2 SPORT

S√• er sp√łrgsm√•let s√•, om der¬†skal √¶ndres stil, eller om vi skal v√¶re t√•lmodige som nation¬†og vente p√•, at de her drenge bliver spillet bedre sammen som landshold, og f√•r¬†lidt mere rutine ude i det store Europa.

Hvis vi igen ser p√• de to foreg√•ende kampe, som har givet os nul point, s√• har vi skabt chancer og muligheder, n√•r¬†vi har spillet mere simpelt og direkte¬†med to store angribere, som kan fylde feltet ud og tage kampen op med modstandernes forsvar. Ikke n√łdvendigvis klodsede angribere, som kun kan sl√•s, men angribere med fysik, som ogs√• kan spille med bolden.

Ikke primitivt, men direkte

Der er ingen tvivl om, at det ville blive modtaget negativt i Parken, hvis landsholdet kun stillede sig ned for at forsvare med h√•bet om enkelte l√łse muligheder i modstanderens ende.

Måske skal Åge Hareide overveje at spille mere direkte og mindre poleret, mener Kasper Lorentzen.
Måske skal Åge Hareide overveje at spille mere direkte og mindre poleret, mener Kasper Lorentzen. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Men hvad nu hvis vi fra start lagde ud med at spille lidt mere simpel¬†fodbold med to angribere, der gjorde det sv√¶rt for modstanderne i deres eget felt, og som kunne skabe de samme muligheder som dem vi g√łr til sidst i kampene?¬†Hvis vi var¬†lidt mere direkte fra starten, og tog¬†de sl√•skampe, der m√•tte komme inde i feltet - og som kan skabe m√•lchancer?

Det ville¬†skabe mere plads til de andre spillere, da holdet¬†ikke bliver s√• nemt¬†at l√¶se, som n√•r det kun angriber over kanterne eller fors√łger at kombinere¬†sig flot igennem p√• midten af banen. De l√łse¬†muligheder kan ogs√• give hele holdet en tro, som g√łr, at de f√•r mere selvtillid og tro p√• tingene.¬†Og¬†ikke mindst f√•r publikum med sig fra start af.

Det er ikke nemt at spille smukt

Vi kan ogs√• forts√¶tte med at spille som vi g√łr, men s√• kr√¶ver det t√•lmodighed hos de danske fans, da vi ikke er bedre lige nu, end de to foreg√•ende resultater viser.

Vi vil rigtig gerne vinde og spille god fodbold samtidig, men hvis vi skal se et landshold spille poleret fodbold, så kræver det mere tid sammen. Den tid som man har ude i klubberne, hvor der hver dag arbejdes på systemer, skabeloner og opspilssituationer, der kan åbne modstanderens forsvar.

Med det h√•rde¬†kampprogram¬†landsholdspillerne har i deres klubber, og den korte tid de er samlet i landsholdslejren, s√• er det sv√¶rt at f√• k√łrt ind p√• rygraden, hvordan vi som landshold skal √•bne modstanderens kompakte forsvar og derved vinde kampe.

Spillerne er godt klar over, hvordan landsholdet skal spille, men de har ikke gjort det nok gange til at f√łle det, som Morten Olsen ville kalde 'automatismer'. Derfor skal vi enten have t√•lmodighed med det her landshold, fordi det har s√• stort et potentiale og stadig er ungt, eller ogs√• skal det bruge en mere simpel metode og tage den fra kamp til spil, som man kalder det i fodboldsprog, alts√• sl√•s f√łrst og s√• kommer det gode spil senere.

Gode nok til 3-5-2?

Jeg er selv tilhænger af flot fodbold, og elsker og nyder at se på det. Men lige nu er landsholdet ikke godt nok til at spille sig igennem modstandere med et kompakt forsvar - når modstanderen har bare en smule kvalitet. Så skal vi til VM i Rusland, skal vi nok rette fokusset mod noget mere simpelt fra starten af kampen. Især når vi spiller i Parken hvor modstanderne ofte pakker sig ned og lurer på at slå kontra.

Skal vi se p√• talkombinationerne, 3-5-2 og alle de andre formationer, s√• m√• vi ogs√• erkende, set ud fra de her to √¶rgerlige kampe, at tre mand i forsvaret giver mere usikkerhed end sikkerhed. De to wingbacks virker efterladt helt alene i det offensive, og s√•¬†skal¬†der virkelig gode driblepr√¶stationer til for at skabe chancer, som vi ser Peter Ankersen g√łre det to gange i f√łrste halvleg mod Montenegro.¬†Eller ogs√• bliver bolden spillet bagud igen...

S√• hvis man kigger p√• vores tre-mandsforsvar, s√• er det noget som b√łr tages kraftigt op til overvejelse. Er vi gode nok til at forsvare os p√• den m√•de?

Min pointe er, at enten skal fodbold-Danmark væbne sig med en god portion tålmodighed, indtil det her hold er meget mere sammenspillet, eller også skal vi starte ud med at være mere direkte og kyniske, og derefter bygge på i spillet. Jeg mener, at det her hold har et stort potentiale til at blive rigtig dygtigt på lang sigt, men skal resultaterne i hus nu og her, og skal det danske fodboldlandshold ud og vinde danskernes hjerter, så kræver det en lille ændring i spillestilen fra starten af kampen.

Det er ingen revolution, der er brug for. Måske blot en eller to anderledes type spillere på et par forskellige positioner.