Fodbold

Arven efter Jon Dahl: - Lad ham for guds skyld spille dårlige kampe

Landsholdets mest scorende spiller, Jon Dahl Tomasson, er imponeret over Kasper Dolberg og mener, at den unge Ajax-dansker kan noget ekstraordinært.

18.901 tilskuere sang hans navn flere gange i løbet af anden halvleg: "Dolberg på banen. Vi vil have Dolberg på banen. Dolberg på baaaanen," lød det ned over græsplænen på det danske nationalstadion i København. Efter godt 80 minutter mod fodboldminiputten Kasakhstan skete der så noget.

På en råkold fredag aften i november trak 19-årige Kasper Dolberg den røde spillertrøje med nummer 15 på ryggen over hovedet og fik debut på Danmarks A-landshold. Til stor jubel på de halvtomme tribuner.

Det lå dog ikke i kortene, at den forholdsvis ukendte teenager fra Voel øst for Silkeborg skulle få sine første landsholdsminutter i så ung en alder, men på rekordtid har Dolberg slået benene væk under Ajax-træner Peter Bosz, der for ham var et ubeskrevet blad i sommer og siden hen også det danske landstrænerteam, Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson.

- Det er rigtig stort. Jeg havde ikke regnet med, at det ville ske i dag. Da jeg fik at vide, at jeg skulle ind, fik jeg selvfølgelig sommerfugle i maven. Og da jeg så endelig kom på banen, der gik der selvfølgelig en masse tanker igennem mit hoved, sagde Kasper Dolberg til TV 2 SPORT efter sin landsholdsdebut:

- Det er en stor dag, og noget jeg har drømt om altid. Og vennerne og familien sad på tribunen. Så det var en blanding af en masse ting.

19-årige Kasper Dolberg fik fredag aften debut for det danske landshold, da Kasakhstan blev besejret i VM-kvalifikationen.

I løbet af få måneder på seniorholdet i Amsterdam-klubben har Kasper Dolberg scoret fem mål i sine 707 minutter på banen. Det er samme antal mål, men hele 495 minutter færre end hvad Jon Dahl Tomasson fik i sin debutsæson i Æresdivisionen, da han som 18-årig rejste fra vinterkulden i Køge til SC Heerenveen.

I 10 sæsoner scorede Tomasson mål på stribe i Holland. Først 34 mål i 81 kampe i alt for "De Superfriezen" og efterfølgende 91 mål i 205 kampe i alt for Feyenoord, hvilket gør ham til klubbens næstmest scorende udenlandske spiller nogensinde. Derfor kender Danmarks assisterende landstræner om nogen vejen til målet, og fra sin base i Holland har netop Jon Dahl Tomasson fulgt Kasper Dolberg tæt i de seneste måneder.

- Jeg har set et hav af kampe med ham, og jeg kender træneren i Ajax, Peter Bosz, rigtig godt. Ham har jeg selv arbejdet sammen med (i Vitesse, red.). Jeg hører meget om hans (Dolbergs, red.) udvikling, og de ting han nu har forbedret sig med i år, siger Jon Dahl Tomasson til TV 2 SPORT.

- Han kan noget ekstraordinært, hvis du tager hans alder i betragtning. Han er meget rolig på bolden, han er dygtig til at se muligheder, som andre ikke ser, og så er han god at spille bolden op på, for han skiller sig fornuftigt af med den. Han kan score mål, og han er etableret i Ajax allerede - det er sgu en kæmpe præstation i sig selv.

- Han kan noget, som andre ikke kan. Det er, at han er uforudsigelig. Men han er en spiller, der skal udvikle sig på alle parametre. Det sker med tiden, men det vigtige er, at han allerede har spillet så mange kampe, og han skal bare blive ved med at spille de kampe nu. Som den fysiske træner i Ajax siger: "Han er træt efter kampene. Han skal vænne sig til det hele og få den der fysiske robusthed, der endnu en gang skal til, og som man ikke har i den alder."

 • Debut for det danske A-landshold

  VM-kvalifikationskamp mod Kroatien den 29. marts 1997 (20 år)

  VM-kvalifikationskamp mod Kasakhstan den 11. november 2016 (19 år)

 • Antal landskampe og mål

  112 landskampe og 52 mål

  1 landskamp og 0 mål

 • Antal slutrunder og slutrundemål

  4 slutrunder (EM i 2000 og 2004 samt VM i 2002 og 2010) og 8 slutrundemål (5 ved VM og 3 ved EM)

  0 slutrunder og 0 slutrundemål

 • Solgt til udenlandsk klub (alder og pris)

  Fra Køge BK til SC Heerenveen som 18-årig på en fri transfer

  Fra Silkeborg IF til AFC Ajax som 17-årig for i omegnen af 2 mio. danske kroner

 • Antal kampe og mål i debutsæson i Æresdivisionen (Holland)

  16 kampe og 5 mål (1202 minutter på banen)

  11 kampe og 5 mål (707 minutter på banen)

Hypet i Holland

I juli sidste år flyttede 17-årige Kasper Dolberg de 793 kilometer fra Voel til Hollands hovedstad. De første otte måneder boede han hos en værtsfamilie, indtil han fik sin egen lejlighed omkring 10 kilometer fra Amsterdams bymidte.

På fodboldbanen tog Dolberg også et markant spring. Egentlig var planen, at den unge dansker efter et år på U19-holdet skulle træne med førsteholdet og spille kampe for Jong Ajax (Ajax' reservehold), men et salg af polske Arkadiusz Milik til Napoli gav Dolberg chancen på toppen. En chance han efterfølgende har grebet og sendt Milik-erstatningen, Bertrand Traoré, ud på kanten.

Det er også kommet bag på Kasper Dolberg, at karrieren har taget så høj fart på et så tidligt tidspunkt, men der er ingen grund til bekymring, forsikrer Jon Dahl Tomasson.

- Det er bare os og alle omgivelserne, der skal give ham lov til at spille dårlige kampe. For guds skyld lad ham spille nogle dårlige kampe, det lærer han også af. Mod Celta Vigo (i Europa League, red.) var det fremragende, og mod AZ Alkmaar var det et stykke mindre, siger den mest scorende spiller på det danske A-landshold og understreger, at der er masser af udviklingsmuligheder i Kasper Dolberg:

- Han er i gode hænder, hvor han er. Det er en god klub, der vil spille offensivt fodbold, og som har udviklet rigtig mange spillere undervejs. Og det siger sig selv. Traoré blev lejet i Chelsea, og han skulle egentlig have spillet den position, men ham har han (Dolberg, red.) slået af, så Traoré nu spiller ude på højre fløj og søger ind i banen. Og det er han også meget, meget dygtig, Dolberg, til at indgå i kombinationsspillet og løbe på de rigtige tidspunkter.

Spørgsmål: Skal vi passe på med ikke at køre Dolberg for højt op allerede?

- Jeg tror, at det er fuldt naturligt, at der bliver hype. I Holland er han også ualmindelig meget hypet. Det er derfor, jeg bare siger, at lad ham nu bare spille dårlige kampe for guds skyld. Det er de mekanismer, der er i fodbold, når man hyper en ung spiller op, og vi alle sammen kan lide talentet. Man skal bare have in mente, at han kan spille dårlige kampe, og det skal han også have lov til, svarer Jon Dahl Tomasson.

Ros fra Eriksen

I fredagens VM-kvalifikationskamp var Kasper Dolberg millimeter fra at stå det rigtige sted på det rigtige tidspunkt og dermed score sit første landskampsmål. Tilmed tog Ajax-angriberen også sagen i egen hånd, da han modtog bolden på midten af Kasakhstans banehalvdel, men sparket røg forbi mål.

- Lad ham nu komme ind og snuse lidt. Han har fået sin debut, og det var lige før, han kunne have scoret. Jeg tror, at den sprang lidt skævt på banen - gudskelov for det. Men han har jo store fremtidsmuligheder foran sig, ligesom vi har mange andre angribere, der gør det fremragende for tiden, siger Jon Dahl Tomasson.

- Han er en meget direkte type. Det tror jeg også, at man så med det samme, når han fik kuglen. Så er det direkte mod mål. Jeg tror, at han er utrolig glad for at kunne få debut på landsholdet. Han har jo også bevist, at han godt kan være med, siger Christian Eriksen til TV 2 SPORT.

Kasper Dolberg har ifølge Nicolai Jørgensen en stor fremtid i vente. Se hele interviewet med Æresdivisionens topscorer i videoen herunder.

Nicolai Jørgensen roser Kasper Dolberg, som scorede i kampen mellem Feyenoord og Ajax.

Kasper Dolberg er den 798. danske fodboldspiller, der har fået debut for A-landsholdet. Tirsdag aften står Danmark over for Tjekkiet i en venskabskamp, og her kan Dolberg spille sin anden kamp i nationaldragten.

Kilder: Landsholdsdatabasen og Transfermarkt.