Fodbold

- Uden sportslig succes er Brøndby-kassen hurtigt tom igen

Det er succes på banen og ikke ny millionindsprøjtning, der er afgørende for, om Brøndby kan få økonomien til at hænge sammen, mener økonom.

En ellers slunken Brøndby-kasse fik en tiltrængt vitaminindsprøjtning, da klubben tirsdag kunne meddele, at en aktieemission havde kastet 100 millioner kroner af sig.

Men det er resultaterne på banen, der bliver afgørende for, hvor længe der går, inden Brøndbys klubkasse igen er tømt, og aktionærerne igen må grave dybt i lommerne.

- Bliver de nu nummer fem i ligaen i denne sæson, så er der en stor sandsynlighed for, at de vil stå med hatten i hånden igen i sensommeren 2017.

- Pengene her er nemlig ikke hentet for at polstre økonomien, men for at betale gæld. Derfor bliver det hele afgjort på banen, lyder vurderingen fra investeringsøkonom Per Hansen.

Jan Bech Andersen bærer Brøndby

Hovedparten af pengene fra denne aktieemission kommer fra storaktionær Jan Bech Andersen, der nu sidder på 39,7 procent af aktiekapitalen.

Per Hansen understreger, at det er positivt, at Jan Bech Andersen igen har smidt millioner efter Brøndby. Det er et tegn på, at der er handling bag ordene fra manden, der holder hånden under fodboldklubbens økonomi.

- Jan Bech Andersen er den, der bærer økonomien på sine hænder. 

- Hver tid sin byste-investor. Han er jo den investor, der om nogle år må gøre sig fortjent til at få en statue af sig stilet op foran Brøndby Stadion, da han var den, der bar Brøndby igennem den svære tid, som kendetegnede 2013-2016, 2017 eller hvor lang tid den her trængselstid måtte vare, lyder vurderingen fra Per Hansen.

Udgifter og indtægter hænger ikke sammen

I en fodboldklub er udgifterne til eksempelvis løn faste. Mens indtægterne varierer efter, hvordan holdet klarer sig på banen. Sejre giver flere penge i tv-aftaler og flere tilskuerindtægter, og en eventuel kvalifikation til internationale turneringer giver også et boost på indtægtssiden.

Omvendt, så kan dårlige resultater koste.

Med Brøndbys sportslige ambitioner, så er det ifølge Per Hansen nødvendigt at have en storinvestor, der betaler gildet, mens holdet arbejder sig frem mod tidligere tiders sportslig succes.

Hvis Jan Bech Andersen bliver træt af Brøndby, så skal klubben finde en ny rigmand til at finansiere gildet.

- Det her er endnu et eksempel på, at det at drive en fodboldklub i Danmark er en underskudsforretning. Det er kun FCK, der er undtagelsen. Så længe udgifter og indtægter ikke er variable, så er det meget svært at drive en professionel fodboldklub, der giver overskud, siger Per Hansen.