Fodbold

Minister støtter Zankas homo-opråb: - Kom ind i kampen, DBU

Mathias "Zanka" Jørgensen har opfordret DBU til at slå hårdere ned på homofobiske tilråb i dansk fodbold. DBU mener, at de allerede er inde i kampen.

- Hvorfor er det accepteret, at der kan køre en sang - om det så er om mig eller andre spillere - der lyder; ”han er gay allez, allez”? 

Dét spørgsmål stiller Mathias ”Zanka” Jørgensen i et interview til www.stopracismen.dk

- Der er ingenting i vejen med at være homoseksuel. Hvorfor slår man ikke ned på det? Det er jo, som det er tilfældet med racisme, strafbart. Racisme er ikke værre end homofobi, så det er mig en gåde, hvorfor det bliver accepteret, siger FC København-spilleren videre.

I et Facebook-opslag tilsluttede den nu tidligere minister for børn, undervisning og ligestilling, Ellen Trane Nørby (V), sig Mathias ”Zanka” Jørgensens opråb.

- Derfor håber jeg også, at Dansk Boldspil Union vil komme ind i kampen, som Zanka opfordrer dem til, for ingen skal udsættes for homofobiske og nedsættende tilråb, skriver ministeren blandt andet i opslaget.

Siden Facebook-opslaget er en ny regering blevet dannet, og Ellen Trane Nørby er i stedet blevet sundhedsminister.

Der er ikke særlig mange dommere eller tilskuere, der melder ind om homofobiske ukvemsord på og udenfor banen.

Jakob Høyer, kommunikationschef hos Dansk Boldspil Union

Også i DBU bliver Mathias ”Zanka” Jørgensens forslag modtaget med åbne arme, selvom unionen allerede mener, at der er fokus på det.

- Jeg vil gerne understrege, at jeg synes, vi er inde i kampen, og jeg er ked af, hvis ministeren eller andre ikke ser os som værende inde i kampen, for så er det fordi, de ikke ligger mærke til de kampagner, vi har og har haft omkring fair play og tolerance i fodboldens verden, siger kommunikationschef i DBU, Jakob Høyer, til TV 2 SPORT.

- Vi har tidligere rost Boldklubben Skjold for at spille i regnbuefarvede trøjer i forbindelse med Pride i København, og vi har også tidligere givet økonomisk støtte til fanklubber, der ønsker at vise, at det er vigtigt med mangfoldighed og tolerance i fodboldens verden.

Regler mod diskrimination

Dansk Boldspil Union har flere gange tidligere straffet både spillere og klubber for racisme, og unionen har ligeledes muligheder for at sanktionere mod homofobiske tilråb. 

- Vi har regler, der siger, at hvis der forekommer homofobiske tilråb på eller udenfor banen, så har dommeren muligheden for taksere det på samme måde, som de har det med racistiske udråb, siger Jakob Høyer med henvisning til DBUs regler og love på området. 

Offentlige udtalelser af krænkende, nedsættende eller diskriminerende karakter omhandlende et andet menneskes race, etniske oprindelse, hudfarve, sprog, religion, seksuelle præference eller tilhørsforhold til en minoritetsgruppe kan straffes under henvisning til lovenes § 30.1, står der i fodboldforbundets disciplinære bestemmelser. 

Det kan sagtens være, at vi skal lave en decideret kampagne mod homofobi og måske lade os inspirere af Premier League.

Jakob Høyer, kommunikationschef hos Dansk Boldspil Union

Men DBU møder udfordringer på området, da de ikke modtager særlig mange indmeldinger om homofobi tilråb rundt omkring på de danske fodboldbaner. 

- Der er ikke særlig mange dommere eller tilskuere, der melder ind om homofobiske ukvemsord på og uden for banen. Vi kan ikke overvåge alle 350.000 fodboldkampe, der bliver spillet i Danmark hvert år. Vi er afhængige af, at der er nogle, der laver nogle indmeldinger, når de oplever noget. Det er så der, at vi har nogle disciplinære instanser, som har muligheder for at skride ind, siger Jakob Høyer. 

Inspiration fra Premier League

Mathias "Zanka" Jørgensen mener ikke, at det står så slemt til med diskrimination i Danmark, som det gør i andre lande, men derfor kan Danmark godt være et forgangsland alligevel. 

- Hvad skal vi med en gay pride, når et helt stadion diskriminerer mod homoseksuelle, uden at nogen løfter et øjenbryn? Vi må se indad i fodbold. Vi oplever ikke så meget racisme, homofobi eller anden form for diskrimination i Danmark. Men når vi så gør, så kunne det være fedt, hvis vi slog hårdt ned på det. Der kunne vi være foregangsland for et godt budskab, siger Mathias "Zanka" Jørgensen til www.stopracismen.dk. 

Og netop et budskab forsøger Premier League at sende i denne weekends spillerunde ved at støtte en kampagne om mangfoldighed på de engelske fodboldstadions. 

Derfor er der til denne spillerunde blevet lavet et særligt logo til Premier League, og alle anførere bærer de symbolske regnbuestriber på anførerbindet. 

- Det kan sagtens være, at vi skal lave en decideret kampagne mod homofobi og måske lade os inspirere af Premier League, eller hvad man laver i andre idrætsgrene, siger Jakob Høyer. 

- Der er jo klare regler for, at man ikke må diskriminere. Det gælder både for racisme, men det gælder sådan set også for seksuelle orienteringer. Jeg skal ikke vurdere, hvad DBU skal gøre, men når Zanka som fodboldspiller siger, at hans egen organisation også er nødt til at spille en rolle på den her bane, så kan jeg kun bakke op om det, siger Ellen Trane Nørby.

Hos DBU er de glade for, at debatten bliver rejst, men de påpeger, at de kan løse problemet selv. 

- Det er meget relevant og på sin plads, at der kommer fokus på det. Derfor synes vi også, at det er rigtig godt, at Zanka, Skjold eller andre er med til at sætte fokus på det. Der er behov for, at der er mange, der sætter fokus på det. DBU kan ikke gøre det alene, siger Jakob Høyer.