Fodbold

Fodboldverdenen i chok efter flystyrt: Skete også i Danmark i 1960

Fodboldverdenen er i chok, efter et fly med et brasiliansk fodboldhold tirsdag styrtede ned. Og det er ikke første gang, det sker for et sportshold.

Tirsdag morgen dansk tid omkom 76 ud af 81 personer om bord på et fly, der styrtede ned i Colombia.

Med på flyet var fodboldklubben Chapecoense AF, og myndighederne har siden bekræftet, at tre af dem fem overlevende personer var spillere fra holdet.

Klubben spiller i den bedste række i Brasilien og var på vej mod den første af to finalekampe mod det colombianske hold Atletico Nacional turneringen Copa Sudamericana, der i europæisk målestok til Europa League.

Det er ikke første gang i historien, et fly med et sportshold styrter ned. En af de mest markante var München-ulykken i 1958, hvor storklubben Manchester United var involveret i en ulykke.

Her blev 21 af de 44 passagerer og besætningsmedlemmer dræbt, herunder topscoreren Tommy Taylor og den 21-årige stjerne Duncan Edwards.

Danmark også hårdt ramt tilbage i 1960, da otte fodboldspillere omkom. Tre af dem var udtaget til OL-slutrunden, der skulle spilles mindre end to måneder senere.

Herunder kan du læse mere om fire af de største katastrofer med sportshold i flystyrt

Store sportshold omkommet i flystyrt

 1. 1949

  1. Grande Torino

   Scenerne i Torino efter styrtet.

   Næsten hele Torino-holdet omkom, da deres fly styrtede ned i nærheden af Torino. Alle 31 personer ombord på flyet blev dræbt. 

   Holdet havde vundet det italienske Serie A-mesterskab de seneste fire år i træk. Efter ulykken vandt Torino først titlen igen i 1976.

 2. 1958

  1. Manchester United

   Det forudlykkede fly i München.

   Manchester United styrtede ned i München efter en mellemlanding.

   United havde spillet Europa Cup-kvartfinale i Beograd og var på vej tilbage til England, da flyet mellemlandede i München for at få mere benzin på. Tung sne fik flyet til at falde mod jorden, da det forsøgte at lette igen. 

   21 af 44 mennesker omkom. Blandt de døde var holdets leder Roger Byrne, topscorer Tommy Taylor og det unge stjerneskud Duncan Edwards.

 3. 1960

  1. Danmarks B-landshold

   Det var sådan et fly, de danske spillere styrtede med.

   Otte unge fodboldspillere fra Danmark omkom, da deres fly forulykkede under afgang fra København. Kort efter afgang kom flyet i problemer, og efter piloten havde kæmpet med at få det på i balance igen, måtte han til sidst opgive, da det ramte havoverfladen og krøllede sammen i tre dele.

   De otte spillere havde en gennemsnitsalder på under 23 år. Tre af spillerne var udtaget til det OL, der skulle spilles mindre end to måneder senere.

   Om bord på flyet var: Erling Spalk (19), Per Funch Jensen (21), Arne Karlsen (20), Kurt Krahmer (21), Ib Eskildsen (19), Søren Andersen (23), Erik Pondal Jensen (29) og Børge Bastholm Larsen (29).

 4. 2011

  1. Lokomotiv Jaroslavl

   Jaroslavl efter styrtet.

   Hele ishockeyholdet og trænerstaben fra den russiske klub Lokomotiv Jaroslavl omkom i et flystyrt. De var på vej til Minsk til sæsonstarten i KHL. 

   Flyet ramte en mast, hvilket gjorde det brød i brand og styrtede mod jorden.

   I truppen var blandt andre slovakken Pavol Demitra, der havde spillet næsten 20 år i NHL-ligaen.