Fodbold

Hele Brasilien græder over forfærdelig ulykke: Det var et hold, der trodsede al logik

Den tragiske historie om Chapecoenses flystyrt har ramt hårdt i hjemlandet Brasilien, beretter TV 2 SPORTs Peter Banke, der er bosiddende i Brasilien.

Chapecoense var på mange måder et hvilket som helst fodboldhold og på mange måder ikke. Der er masser af hold med få ressourcer, men det er få, der ender med at snyde de rige og de store.

Det gjorde Chapecoense.

Uanset hvem man normalt holder med, så holder alle i dag med Chapecoense.

Peter Banke, TV 2 SPORTs reporter i Brasilien

Der var imod al logik i fodbold, at det lille hold fra det sydlige Brasilien skulle spille finale i Copa Sul-Americana, Sydamerikas svar på Europa League, på fredag mod Nacional i Medellín i Colombia.

Chapecoense er ikke en traditionsklub som Flamengo eller Corinthians, på ingen måde en storklub, den har ingen nævneværdige stjerner, men havde med dygtighed, fight, fantastisk opbakning og en lille smule held nået en stor finale i international fodbold.

En eventyrfortælling

Klubbens træner Caio Júnior har sammenlignet Chapecoenses succes med den Leicester havde i sidste sæson i England, men man kunne sagtens argumentere for, at brasilianernes bedrift var større.

Chapecoense blev grundlagt i 1973 i den mellemstore by Chapecó, men rykkede først op i den bedste brasilianske række i 2014. 

Allerede året efter nåede klubben sensationelt kvartfinalen i Copa Sul-Americana, og i år var de i gang med overgå det, der allerede var en opsigtsvækkende bedrift. Holdet har vundet mange brasilianske fodboldhjerter, det var også svært ikke at elske et hold, der drillede eliten og rokkede ved fodboldens forudsigelige hierarki.

Ville have samlet hele Brasilien

Jeg er sikker på, at der på fredag ville være fyldt omkring tv-skærmene på barerne rundt omkring i Brasiliens byer for at følge Chapecoense i den første finale af to. Chapecoense var nemlig igang med en af den slags bedrifter, der bliver lavet bøger og film om.

Et hold, der talte mange lejede spillere, fordi de andre klubber ikke kunne bruge dem, var nået til det sidste kapitel i deres fascinerende underdog-fortælling.

I søndags sad jeg og så Chapecoense spille mod Palmeiras i den brasilianske Série A.

Det var tydeligt, at spillerne sparede på kræfterne for at være klar til rejsen til Colombia og for at undgå skader, der kunne true deltagelsen i den største kamp i klubbens historie. 

Mandag drog de stolte og glade af sted.

(Nedenfor: Flyet styrtede ned omkring byen Medellin i Colombia.)

Det er ubegribeligt, at holdet, der stod midt i så smukt et eventyr, nu er blevet udslettet i et flystyrt i de colombianske bjerge. Uanset hvem man normalt holder med, så holder alle i dag med Chapecoense.

I dag græder Brasilien for heltene fra Chapecó.