Fodbold

Skattefinte på kanten af loven: Danske klubber og spillere risikerer stort skattesmæk

Med en velplaceret aflevering af agenters udgifter fra spiller til klubber, har parterne måske brudt loven.

Danske klubber og spillere risikerer et skattesmæk i millionklassen som følge af en finte, der har bredt sig i europæisk fodbold, skriver Politiken fredag.

Skattefinten går ud på, at en spiller og hans agent typisk dropper eller lader deres faste repræsentationsaftale løbe ud.

Forud for forhandlingen af en ny spillerkontrakt lader agenten sig så i stedet hyre og aflønne af klubben. Spilleren slipper dermed for at betale salær og skat, mens klubben sparer momsen.

Men konstruktionen er på kant med loven.

- Skat er opmærksom på den omtalte problemstilling. Hvis en fodboldklub betaler honoraret til en agent, der varetager spillerens og ikke klubbens interesser, må dette anses som betaling af spillerens udgift.

- Spilleren skal derfor beskattes heraf som yderligere løn, oplyser Skat til Politiken.

Derudover risikerer klubberne at få en klækkelig regning for uretmæssigt at have sluppet for moms, vurderer skatteekspert Torben Bagge, der er partner i TVC Advokatfirma.

I DBU’s oversigt over handler fra 2015 står unavngivne agenter anført til at være betalt af klubben i 63 tilfælde.

I mindst 38 tilfælde ser det ifølge Politiken ud til at være spillerens vanlige agent, der har været involveret.

Da den tidligere landsholdsanfører Daniel Agger vendte hjem til Brøndby i 2014, blev Per Steffensen anført som "agent for klubben".

Det viser spillerkontrakten fra 30. august 2014, som Politiken har adgang til gennem Football Leaks.

Daniel Agger skriver i en mail til Politiken:

- ...da jeg lavede min sidste kontrakt med Liverpool FC i 2012, aftalte Per Steffensen og jeg, at vores aftale ikke skulle fornyes. Så det er korrekt, når der står, at Per repræsenterede Brøndby IF.

Agenten har ellers inden for de seneste fire år udtalt sig flere gange som Aggers agent og om spillerens karriereplaner.

- Det er da ikke min skyld - jeg har ikke sagt til nogen journalist, at "jeg er Daniel Aggers agent", siger Per Steffensen til Politiken.