Fodbold

Eriksen langer ud efter 'uprofessionelle' DBU

Overfor Ekstra Bladet pointerer Christian Eriksen, at DBU's ledelse bør se at blive mere professionelle i deres sundhedssektor.

Først var det William Kvist og Simon Kjær, der over for Jyllands-Posten brokkede sig.

Og nu melder endnu en stor landsholdsprofil sig i koret af en kritik af DBU.

Christian Eriksen savner en større professionalisme hos den danske fodboldunion, end der finder sted lige nu.

Specielt på ét område mener Eriksen, at der kræves forbedringer.

- Behandlingen af spillerne i sundhedssektoren er lidt old school. Fodbolden har udviklet sig og der er også på den front sket en modernisering. Det handler i dag ikke bare om at smøre en spiller ind i olie. Der er brug for individuel behandling af spillerne.

- Generelt savner jeg en mere professionel tilgang til tingene, når vi er samlet i landsholdslejren, siger han til Ekstra Bladet.

Det betyder ifølge avisen, at flere af spillerne søger behandling fra folk uden for landsholdslejren.

Kosten får også kritik af Tottenham-spilleren. Landsholdet har nemlig ikke længere sin egen kok, og det får negativ betydning, når landsholdet spiller på udebane.

Mens Eriksens kritik retter sig mod det sundhedsmæssige, var Kvist og Kjærs kritik rettet mod forholdet mellem DBU og landsholdsspillerne.

De mener, at forholdet er præget af dårlig tillid mellem de to parter, og at målsætningen om at komme til VM i Rusland i 2018 ofte modarbejdes.

Både DBU's direktør, Claus Bretton-Meyer og DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer, undrer sig over kritikken og forstår ikke, hvorfor den pludselig bryder ud.

Store DBU-sager uden for banen de seneste fem år

 1. 2013

  1. Claus Bretton-Meyer ansættes

   DBU præsenterer Claus Bretton-Meyer som administrerende direktør. Han kommer til at stå i spidsen for den fortsatte udvikling og modernisering af DBU samtidig med, at der sikres en stabil og velfungerende drift, skriver DBU blandt andet på sin hjemmeside. Med ansættelsen ændrer DBU struktur i ledelsen, og det er grunden til, at han er nævnt her.

 2. 2014

  1. Bretton-Meyer tiltræder

   Claus Bretton Meyer tiltræder som direktør. Han afløser generalsekretær Jim Stjerne Hansen, der har stået i spidsen for DBU i et kvart århundrede. 

   Blot en uge efter sin tiltræden fyrer Bretton-Meyer den mangeårige kommunikationschef Lars Berendt.

  2. To chefer får sparket

   Oprydningen fortsætter, da udviklingschef Poul Gilling og elitechef John Helt ligeledes fyres. 

  3. Flere fyringer

   Yderligere ni personer bliver fyret i DBU. Denne gang er der dog ikke tale om chefer, ligesom ved de første tre afskedigelser. 

   - Vi gør det, fordi DBU er presset økonomisk, siger kommunikationschef Jakob Høyer til Tipsbladet.

  4. Ligalandsholdstur spares væk

   DBU meddeler, at man dropper den årlige ligalandsholdstur i januar af sparehensyn. Beslutningen bliver mødt med hård kritik af den daværende landstræner, Morten Olsen. 

 3. 2015

  1. Forhandling om landsholdsaftale strander

   DBU og Spillerforeningen er ved at genforhandle landsholdsaftalen. Det er der ikke noget odiøst i, indtil DBU udsender en pressemeddelelse med beskeden om at forhandlingerne er strandet

   DBU lægger pres på spillerne ved at udsende et ultimatum. Underskrev dette brev, hvis du fortsat vil spille på landsholdet. 

    

  2. Spillerboykot og ingen festinvitation til landstræneren

   Spillerne afviser brevet og boykotter i stedet Dansk Fodbold Award. Det er DBU’s awardshow, og selvom alle spillerne er inviteret, så får DBU ikke ikke inviteret landstræner Morten Olsen. Den manglende invitation begrundes med en ’administrativ fejl’. 

  3. Morten Olsen: Jeg stopper som landstræner

   Landstræneren kommer ikke til at forlænge sin kontrakt, når den udløber i sommeren 2016. Det fortæller han på et pressemøde.

  4. Landsholdsaftale er på plads

   Efter flere ugers konflikt indgår DBU og Spillerforeningen en ny landsholdsaftale, der gælder for herrernes A- og U21-landshold og kvindernes A-landshold. Dermed slipper Morten Olsen for at udtage amatører til venskabskampen mod USA. 

  5. Morten Olsen siger op

   Danmark taber sammenlagt 4-3 til Sverige i to play off-kampe og kommer ikke med til EM i Frankrig. 

   Morten Olsen forlader sin stilling som landstræner et halvt år før kontrakten udløber.

  6. Åge Hareide bliver ny landstræner

   Nordmanden Åge Hareide præsenteres som Morten Olsens afløser. Han har skrevet under på en toårig aftale.

 4. 2016

  1. Ny strid mellem DBU og Spillerforeningen

   DBU og Spillerforeningen strides om et millionbeløb. De er uenige om, hvordan landsholdsaftalen skal læses.  

  2. DBU taber voldgiftssag til Spillerforeningen

   DBU taber voldgiftssagen mod Spillerforeningen og skal betale omkring tre millioner kroner.

   Simon Kjær udtaler, at ’den her afgørelse underbygger det, vi har været overbevist om i hele forløbet’.

   Claus Bretton-Meyer siger til gengæld: ’Hvis vi havde kendt det her i dag, havde vi forhandlet videre og ikke skrevet under på aftalen.’

 5. 2017

  1. Kjær og Kvist: Vi bliver modarbejdet af DBU

   Landsholdets anfører Simon Kjær retter sammen med William Kvist skarp kritik mod DBU. I Jyllands Posten siger spillerne, at de blandt andet føler, at de modarbejdes af DBU.

  2. Eriksen savner professionalisme i DBU

   I et interview med Ekstra Bladet efterlyser Christian Eriksen mere professionalisme omkring landsholdet. Især hvad angår behandling af spillerne. 

   - Fodbolden har udviklet sig og der er også på den front sket en modernisering. Det handler i dag ikke bare om at smøre en spiller ind i olie, siger han blandt andet.

  3. Spillerforening stævner DBU

   Overfor Ritzau bekræfter Spillerforeningen, at de har til hensigt at stævne DBU for omtrent tre millioner kroner. Som svar på tiltalen annoncerer DBU, at de har sendt et forligstilbud tilbage til Spillerforeningen.

  4. DBU og Spillerforeningen indgår forlig

   Spillerforeningen meddeler i en pressemeddelelse, at de på vegne af landsholdsspillerne har indgået forlig med Dansk Boldspil-Union i sagen om sponsoraftaler fra 2004-2011.

   Spillerforeningen havde oprindeligt krævet 2.975.000 kroner i sagen om udeståender i forbindelse med sponsoraftaler, men efter forliget  skyldte fodboldunionen 667.500 kroner til spillerne. 

   Landsholdet har derefter besluttet, at de 667.500 kroner skal bruges til en spillerdrevet kampagne mod homofobi i dansk fodbold.

    

 6. 2017

  1. DBU i konflikt med kvindelandsholdet

   Efter kvindelandsholdetds EM-sølvmedalje i august 2017 strander forhandlingerne om en ny aftale. DBU aflyser den planlagte EM-revanchekamp mod Holland, da man ikke kan stille hold. Stadion i Horsens var ellers udsolgt, og for første gang i flere år havde tilskuerne betalt for billetterne. 

  2. Delaftale med kvindelandsholdet

   DBU og de kvindelige landsholdsspillere indgår en delaftale, så Danmark kan spille VM-kvalifikationskamp i Ungarn. Forhandlingerne om en aftale skal fortsætte efter kampen. 

  3. VM-kvalifikationskamp aflyses

   Efter kampen i Ungarn fortsætter forhandlingerne om en aftale uden et nævneværdigt resultat. Kvindelandsholdsspillerne er samlet og selvtræner uden for landsholdslejren, og derfor må DBU meddele Sverige, at man endnu engang ikke kan stille hold.

   Trods spillernes forslag om endnu en delaftale ender kampen med at blive aflyst.

  4. Danmark taberdømmes

   Kvindelandsholdet taberdømmes med 3-0 efter at være udeblevet fra kampen mod Sverige. DBU får samtidig en bøde på cirka 150.000 kroner og en betinget dom, hvis lignende afbud sker igen i den nærmeste fremtid.

  5. DBU og Spillerforeningen indgår en aftale

   Efter flere måneders forhandlinger indgår DBU og Spillerforeningen en ny landsholdsaftale for kvindelandsholdet. 

 7. 2018

  1. Forhandlinger om herreaftale spidser til

   Åge Hareide udtager landsholdstruppen til en testkamp mod Slovakiet og en Nations League-kamp mod Wales den 20. august. 

   Efter flere måneders forhandlinger og en VM-slutrunde i Rusland begynder konflikten at spidse til, da Hareide holder pressemøde om truppen. En del af snakken ender med at handle om en mulig konflikt i stedet for om kampene.

  2. DBU sender deadline - spillerne kommer med nyt forslag

   DBU og Spillerforeningen strides stadig om en ny aftale for herrelandsholdet. DBU sender spillerne en deadline: De skal melde sig klar til at spille mod Slovakiet senest den 2. september klokken 18. Ellers vil unionen lede efter andre spillere. 

   Cirka en time før deadline sender spillerne et forslag om at forlænge den gamle landsholdsaftale med en måned. Det afviser DBU, der samtidig tolker forslaget som et afbud til kampene mod Slovakiet og Wales.

  3. DBU leder efter andre spillere

   DBU er i gang med at lede efter spillere, der gerne vil repræsentere Danmark på unionens vilkår. 

   Omvendt har Spillerforeningen angiveligt sendt en besked til flere hundrede medlemmer, hvor der opfordres til at støtte landsholdsspillernes kamp for en ny aftale. 

   Kvindelandsholdet melder også sin støtte til herrerne.