Derfor er vinterpausen med til at skabe dygtigere spillere

16x9
FC København præsenterer ny stor e-satsning. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

Vinterpausen er god for spillerne og klubberne, men kedelig for tilskuerne.

Vinterpausen er god for de enkelte spilleres personlige udvikling og god for klubberne til at samle op på de ting, som de gerne vil arbejde på, uden at der er noget på spil. Men for os, som følger med i Superligaen, og dem som hepper på deres favorithold hver eneste weekend, når bolden ruller på de danske stadions, kan man godt blive lidt træt af de lange vintermåneder uden dansk klubfodbold.

December, januar og halvdelen af februar er for nogle rigtig kedelige måneder. Specielt for os, som bare gerne vil se nogle Superligakampe, hvor der er noget på spil.

Til tider er det faktisk også kedeligt for os spillere, fordi der skal trænes ekstra hårdt, og det er virkelig koldt, samtidig med at kampene ikke giver point. Omvendt er der her masser af tid til at arbejde stenhårdt for at blive en bedre spiller, samt mange træningsminutter og træningskampe til at få det bedste ud af holdet, inden det igen i februar går løs i Superligaen.

Vinterpausen er god, faktisk rigtig god. Det er den specielt for spillere med en ambition om en karriere som for eksempel danske Christian Eriksen eller andre store idoler ude i de store ligaer. Ja, i det hele taget bare for spillere med store ambitioner for deres karrierer.

For her har du rig mulighed for at arbejde med dig selv som spiller og sætte fokus på udviklingsområder, hvor du gerne vil forbedre dig. Er der eksempelvis nogle spidskompetencer, som du skal blive endnu bedre til, er der noget nyt, som du kan ligge på dit spil, eller skal du arbejde meget med din fysik.

Et andet sted, hvor vinterpausen bliver modtaget med kyshånd, er hos de nyansatte trænere. Det tager tid at sætte sit eget præg på et hold, og med en lang vinteropstart kan der blive arbejdet på mange ting, som den nye træner ønsker at udvikle hos holdet.

Her kan vi jo allerede kigge mod klubber som Esbjerg, AaB og SønderjyskE. Men det samme gælder også for de resterende hold, der ser muligheder for at arbejde videre på områder, som de gerne vil dygtiggøre sig indenfor. For at sige det ligeud, så nørdes der rigtig meget i vinterpausen.

Et af de steder, som man kan se negativt på denne vinterpause, er hos de hold, som var inde i en god rytme og skrabede mange point sammen. Jeg kender selv følelsen af at afbryde en stime af sejrer for at gå på vinterpause og føle, at man på en måde skulle starte forfra i februar.

Men så har jeg også prøvet den omvendte situation, hvor en vinterpause kom som en gave og ændrede alt ved mit hold, så vi kunne arbejde stenhårdt henover de kolde måneder og i sidste ende redde røven i Superligaen på mirakuløst vis.

Vinterpausen er god, faktisk rigtig god

Kasper Lorentzen, fodboldekspert TV 2 SPORT

Der er måske også nogle, som vil stille kritiske spørgsmål omhandlende de danske hold, som er med i Europa efter vinterpausen, om at de ikke kommer op i tempo inden deres to svære kampe. Det er jeg helt enig i, for i pausen får du selvsagt ikke kampe, som indeholder den samme gnist, som dem med point på spil i Superligaen.

Men det positive ved pausen er til gengæld, at det danske hold, i det her tilfælde FC København, kan tilrettelægge sine træningsmodstandere efter deres kommende europæiske modstander. Her tænker jeg eksempelvis på stilart og niveau. Noget de ikke ville kunne gøre midt i en Superligasæson.

Det kan tilmed diskuteres, om pausen skal være kortere om vinteren, eller om der skal ligges noget ind, der gør det spændende for tilskuerne og således også godt for det kommercielle. Den model er set før med Royal League, og det var lige til at smide ud i skraldespanden. En kunstig turnering, som holdene vægter forskelligt. Den ødelægger mere i forberedelserne, end den gavner, og samtidig spiller de nordiske lande alligevel træningskampe imod hinanden i opstarten.

Så bare rolig kære fodboldfan, den kedelige vinterpause kan vise sig at gavne din klub.