Superliga-slutspillet gør op med historisk uretfærdighed

16x9
FC Midtjyllands Rafael van der Vaart scorer sit første FCM-mål og udligner til 2-2 i Superligakampen mod Horsens tilbage i 2016. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Endelig er Superligaen blevet fair. Ikke noget med tre kampe mod samme modstander og ulige fordelinger af, hvem du møder ude og hjemme.

Den nye Superliga struktur er jeg fan af. Min holdning er, at den giver en fair fordeling af kampe, samtidig med at den byder på nogle vanvittig spændende kampe i slutningen af sæsonen, så intet er afgjort før til sidst.

Med den nye struktur er der lagt op til fem spændende runder i Superligaen, som afgør, hvem der skal spille mesterskabsslutspil, og hvem der skal kæmpe den hĂĄrde kamp for overlevelse i nedrykningsslutspillet.

Den gamle struktur indeholdt en uretfærdig fordeling af hjemme- og udekampe, herunder hvilke modstandere du fik hvor.

Jeg husker selv følelsen af at have lavet et rigtig godt resultat på udebane mod FC Midtjylland, som altid har været et svært sted at spille, hvorefter jeg kommer i tanke om, at det ikke var sidste gang i sæsonen, at vi skulle besøge dem og dermed ikke havde overstået den svære udebane som den i Herning. 

Derfor er det en god idé med en ny struktur. Så ved jeg godt, at man kan møde FC Midtjylland igen i et slutspil, men der er det lige for alle hold, som skal møde hinanden indbyrdes.

Godt med europæisk fodbold på spil

Eftersom der ikke er nok hold i Superligaen til at nøjes med to kampe mod hinanden, så synes jeg, at den nye Superliga-struktur er et hit. Dette er selvfølgelig sagt, inden den første sæson overhovedet er overstået. Måske jeg tager helt fejl, men det var ved at blive kedeligt år efter år, når mesterskabet og nedrykningen var på plads flere kampe før afslutningen. Ja okay, måske er nummer et og to allerede afgjort i år, men der vil uden tvivl komme flere kampe med kvalitet, da top seks ryger ud i et slutspil mod hinanden.

Desuden er der jo stadig den sidste europæiske plads eller to at spille om, alt efter hvem der vinder pokalturneringen.

I den gamle Superliga-struktur syntes jeg også, at midterholdene blev forladt uden noget at spille for. Selvfølgelig er der altid point på spil, men man står med en følelse af, at tre point måske rykker dig fra nummer 7 til nummer 6, og et nederlag kan måske få dig til at blive på 7. pladsen. Jeg siger bare, at man føler sig lidt i ingenmandsland, når man eksempelvis ved, at det kun er muligt med en placering fra nummer 9 til nummer 5.  

Nedrykningsspillet bliver også mere nervepirrende med direkte dueller imellem de otte dårligste hold i Superligaen. Godt nok i to puljer af fire hold, men der vil uundgåeligt komme en helt anden gnist i de kampe, som vi i øvrigt kalder for seks points-kampe, når man møder de andre nedrykningskandidater.

Jeg husker selv, hvilket pres det er at spille de her nedrykningskampe, som i 2009/10 sæsonen i Randers FC, hvor vi kæmpede for overlevelse. Nu kommer der til at være endnu flere direkte møder imellem nedrykningskandidaterne.

- Jeg er fan

7. pladsen giver chancen for at spille en sidste og afgørende kamp mod enten nummer 3 eller 4 om en europæisk plads til næste år, igen alt efter hvem der bliver pokalmestre. Lidt uretfærdigt, at 7. pladsen skal have lov til dette, men det giver holdene i nedrykningsspillet endnu mere at spille for frem for ren og skær overlevelse. Tilmed er det en kamp mod nummer 3 eller 4, som desuden får hjemmebanefordel i den pågældende kamp, hvilket udligner det hele lidt.

Ét hold rykker direkte ud af Superligaen, mens nummer 12 og 13 skal spille to indbyrdes kampe mod nummer 2 og 3 fra 1. divisionen. Igen spændende og nervepirrende kampe for holdene og deres fans. Superligahold, som muligvis er tappet for selvtillid, og 1. divisionshold, som burde komme med en del portion selvtillid ovenpå en god sæson.

Jeg er fan, og jeg glæder mig til at opleve den nye struktur.