Sportslab

Fodbold kan give varige skader: - Det er lidt uhyggeligt

Sportslab

Fodbold kan give varige skader: - Det er lidt uhyggeligt

Glemmer du søndagsbrunchen hos svigermor? Smutter bryllupsdagen for dig af og til? Og oplever du huller i hukommelsen under en vigtig eksamen?
Fodbolden kan være årsagen. I hvert fald hvis du dagen inden var til kamp eller træning og headede til en bold
Det viser en test, SportsLab lavede på fire amatørspillere.
Få forklaringen. Og en – næsten - valid undskyldning over for kæresten, næste gang du glemmer.
Men få også indblik i en af fodboldens skyggesider, der potentielt er en stor risiko for især de professionelle spillere.
 

Forsøget

NĂĄr hukommelsen svigter

SportsLabs forsøg er inspireret af et studie fra det skotske University of Sterling, der blev offentliggjort i oktober 2016.
Her testede forskerne 19 amatørspilleres hukommelse og hjernefunktion før og efter 20 hovedstød.
Konklusionen blev en milepæl i bestræbelserne på at klarlægge en sammenhæng mellem hovedstød og en nedsat evne til at huske, som dog var forbigående.
Resultaterne vender vi tilbage til.
Hjernen er et organ, som vi bruger til ufattelig mange ting. Derfor er det mere fatalt at få en hjernepåvirkning end en påvirkning af sit knæ eller sin ankel.
Lone Vesterager, Neuropsykolog, Center for Hjerneskade

Risikoen

Indicierne hober sig op

Det er vigtigt at skelne mellem de vedvarende, langvarige konsekvenser og forbigående, kortvarige konsekvenser ved hovedstød.
Endnu er der ikke et endegyldigt bevis for, at hovedstød giver langvarige skader på hjernen. Men bunken af indicier er efterhånden stor, og så sent som i februar 2017 gav endnu en undersøgelse næring til de bange anelser.
Forskere fra UCL Institute of Neurology i London undersøgte hjernerne hos seks mænd, der døde med demens efter en lang fodboldkarriere.
Hos fire af de seks tidligere fodboldspillere fandt de tegn på Chronic traumatic encephalopathy, CTE. En sygdom, der er velkendt hos tidligere boksere, og som potentielt kan medføre demens.
Forskerne bag forsøget understregede dog, at der stadig kræves mere forskning for definitivt at kunne bevise sammenhængen mellem hovedstød og demens.
Vi har demonstreret, at den samme afvigelse, der forekommer hos tidligere boksere, ogsĂĄ kan forekomme hos nogle tidligere fodboldspillere, som har demens.
Huw Morris, Forsker, UCL Institute of Neurology

Skyggesiden

Den ultimative pris

Siden den tidligere engelske landsholdsspiller, Jeff Astle, i 2002 døde i en alder af bare 59 år, har hans familien kæmpet for at få fodboldens ledere til at investere bare en brøkdel af sportens mange millioner i forskning, der kan klarlægge eventuelle langsigtede konsekvenser af hovedstød.
I 2015 tog familien så selv initiativ til den velgørende organisation The Jeff Astle Foundation, der støtter forskning i hjerneskader inden for sport.
Ifølge organisationen har mindst 300 britiske fodboldspillere fået Alzheimers på grund af hovedstød. Flere tusinde kan dog være ramt.
Trods de opsigtsvækkende tal har Astle-familien dog ikke haft held til for alvor at rykke ved fodboldmagthavernes manglende vilje til at undersøge sammenhængen mellem demens og verdens mest populære sport.
Det er en skændsel. Ingen i fodboldverdenen ønsker at finde ud af, om fodbold kan slå ihjel.
Dawn Astle, Jeff Astles datter, The Telegraph, maj 2016

Konklusionen

Er fodbold sĂĄ farligt?

SportsLab uvidenskabelige undersøgelse illustrerer altså, at der i hvert fald er kortvarige konsekvenser ved hovedstød.
Samme billede tegnede studiet fra University of Sterling, som blev beskrevet indledningsvist.
Mere præcist fandt forskerne frem til, at hovedstød påvirker kortidshukommelsen, som faktisk reduceres med 41 til 67 procent.
Ammatørspillere skal dog ikke umiddelbart frygte for helbredet. Problemerne med at huske var nemlig forbigående og forsvandt efter 24 timer, mens risikoen for vedvarende skader på hjernen er minimal for spillere på hyggeniveau.
Ifølge flere eksperter bør professionelle fodboldspillere, der i en karriere bruger tusindvis af timer på kamp, tusindvis at timer på træning med tusindvis af hovedstød til følge, derimod tage risikoen alvorligt.
Endnu mangler godt nok den rygende pistol, der kæder hovedstød sammen med demens og Alzheimers, men rækken af indicirer er efterhånden lang nok til at fælde dom.
Sikkert synes det dog, at vi indtil videre kun har set toppen af isbjerget.
Mange hovedstød gennem en periode vil, tror jeg, på et tidspunkt kunne ses som havende konsekvenser for hjernefunktion
Lone Vesterager, Neuropsykolog, Center for Hjerneskade
Kilder: The Telegraph – Reuters – Daily Mirror – The Guardian