'Den hårdtarbejdende stjernespiller' runder fornem milepæl

Med sit hattrick mod Rusland er Pernille Harder nu den mest scorende, aktive spiller på kvindelandsholdet.

- Jeg er godt tilfreds. Det er godkendt.

Sådan lød det i går - ydmygt - fra den danske anfører, Pernille Harder, da hun blev bedt om at evaluere sin egen indsats i Danmarks storsejr på 6-1 over Rusland ved Algarve Cup.

Med sine tre mål i kampen er hun nu oppe på 43 scoringer for A-landsholdet, og det gør hende til den mest scorende, aktive spiller, eftersom hun overhalede Johanna Rasmussen, der pt. sidder ude med en skade, og hendes 41 mål på listen.

- Det er superimponerende, hvordan hun kører lige nu, siger hendes landsholdskollega, Line Røddik.

Og dagen derpå er det også en tilfreds landstræner, der i bagende sol på Algarve-kysten, kan se sin anfører og resten af holdet restituere efter gårsdagens sejr.

- Hun er meget målfarlig. Hvis man kigger på Pernilles landskampsstatistik, så har hun jo scoret i mere end halvdelen af hendes kampe, siger Nils Nielsen.

Får fuld spilletid i tysk storklub 

Men det er ikke kun i den rød-hvide trøje, at den danske målmaskine har succes. Ved årsskiftet tog hun nemlig et nøk op ad stigen både klub- og niveaumæssigt.

Efter fire gode år skiftede hun de svenske mestre fra Linköping FC ud med den tyske topklub VfL Wolfsburg og var efter mange års hårdt arbejde klar til at lade sig belønne med at spille i en af verdens bedste kvindelige ligaer.

- Det er rigtig fedt. Det betyder meget at spille i en topklub. Det er jo det, jeg har villet, siden jeg begyndte til fodbold, siger Pernille Harder.

Og det er altså ikke uden grund, at man kalder Wolfsburg VfL for en topklub inden for kvindefodbold. Klubben var sidste år i Champions League-finalen og derudover spillede de sig til en 2. plads i Bundesligaen. Men det tager Pernille Harder i stiv arm.

- Både på og udenfor banen er jeg kommet rigtig godt ind på holdet.

Det er dejligt at have en stjernespiller, der også er den, der løber mest.

Nils Nielsen, landstræner

Og spilletid er det også blevet til.

- Jeg har fået fuld spilletid i de første tre turneringskampe, siger hun.

Landstræner, Nils Nielsens, fornemmelse i forhold til Harders klubskifte var også rigtig god. Han mener, at Pernille skal matches med de allerbedste, og det ser ud som om, at det var en god beslutning.

- Fornemmelsen er stadig rigtig god. Det ser ud til, at Pernille er faldet fantastisk til, også kan jeg jo kun være glad.

Arbejdsom stjernespiller

Pernille Harder spillede sine sidste år i ungdomsrækkerne for Team Viborg i den bedste pigerække og gjorde sig tydeligvis bemærket. Hun er noteret for 23 U17-landskampe, og allerede i en tidlig alder blev der lagt mærke til hende.

- Når jeg tænker tilbage på, da hun var 16 år og fik debut for landsholdet, hvor jeg var med, der kan jeg huske, at jeg tænkte, 'hun kommer til at blive noget virkelig stort', siger Line Røddik, der selv er fem år ældre end Pernille Harder.

Og det må man sige, at hun fik ret i.

Vi bliver jo set som topprofessionelle fodboldspillere. Man får en følelse af, at man er topspiller.

Pernille Harder

Noget af det, som flere bed mærke i hos Pernille Harder allerede tidligt, var hendes arbejdsomhed og ydmyghed.

- Hun har arbejdet stenhårdt og har haft fødderne plantet godt på jorden, og det er jo det, hun bærer frugt af med hendes succes i dag, siger Line Røddik.

Såvel som medspillere, så klager landstræner, Nils Nielsen, heller ikke over have en spiller som Pernille på holdet. Det første, der falder ham ind til spørgsmålet om, hvad der kendetegner landsholdets topscorer bedst, er, at hun er ekstremt hårdtarbejdende.

- Det er dejligt at have en stjernespiller, som også er den, der løber mest, siger han.

- Hver gang der er noget, hun lige kan gøre lidt bedre, så stopper hun ikke, før hun har fået gjort det. Og derfor mener jeg også, at hun nok skal nå dét, hun skal nå.

Pernille Harder er i dag anfører for landsholdet. En titel hun fik for første gang for præcis et år siden, nemlig Algarve Cup i 2016.

Bliver set som topprofessionel fodboldspiller

Efter tre år hos de lilla-blusede i Team Viborg skiftede Pernille Harder til  Aarhus-klubben Skovbakken, her blev hun i to år, før det store udland skulle udforskes, og turen gik til Linköpings FC i Sverige.

- Jeg har haft en plan hele tiden; at nu skulle jeg til Sverige, også når jeg havde været der og få succes, så skulle jeg tage skridtet videre.

Og succes nåede hun i den grad at få. To gange blev hun kåret til årets spiller i den svenske liga, og derudover vandt hun det svenske mesterskab med Linköping sidste år. Også toppede hun da lige det hele ved at blive topscorer i den svenske liga.

- Og nu til Tyskland som, jeg synes, er det største i toppen, siger Pernille Harder tilfreds.

Derfor har Pernille Harder i en alder af bare 24 år spillet i tre forskellige lande, og derfor er det også tydeligt for hende at mærke, hvordan niveauet ændres fra land til land.

Hun har i de første kampe med Wolfsburg mødt et par bundhold, og de har alligevel givet topholdet kamp til stregen, og det siger meget om den tyske liga. 

- De dårligste hold er gode, og der er en rigtig god fysik, og det er det, der gør, at niveauet i hele ligaen er god, siger hun.

Alt er bare superprofessionelt. Det er sådan, man bare godt gad, at det skulle være overalt i forhold til damefodbolden.

Pernille Harder

Men det er ikke kun på niveauet, Pernille Harder kan mærke, at hun er kommet til en markant bedre liga.

- Jeg kan mærke stor forskel i forhold til professionalismen i Tyskland i forhold til Sverige og Danmark. Vi bliver jo set som topprofessionelle fodboldspillere. Man får en følelse af, at man er topspiller, siger hun.

Alle klubber burde være som Wolfsburg

Stort set inden Pernille Harder overhovedet var startet i Wolfsburg VfL fik hun en smagsprøve på, det som hun kalder, professionalismen omkring klubben. Der var allerede inden første træning sørget for lejlighed og bil, også var hun blevet registreret i byen.

- Det var rigtig vigtigt, så jeg bare kunne bruge alle min evner

gi på banen og på relationer til dem fra holdet, siger hun.

Og som dagene ellers skred frem, så kunne den blonde jyde tydelig mærke forskel i set up’et omkring holdet i forhold til, hvad hun har oplevet tidligere. Holdet i Wolfsburg VfL er omgivet af tre fysioterapeuter og en læge, derudover er der tre assistenttrænere og en cheftræner.

- Alt er bare superprofessionelt. Det er sådan, man bare godt gad, at det skulle være overalt i forhold til damefodbolden. Så tror jeg i hvert fald, at det generelle niveau ville øges endnu mere.

Hun kan blive ved med at vokse, og det skal vi nyde her på landsholdet. For hvis hun bliver ved med at vokse, så får vi en bedre og rigtig top-topspiller.

Line Røddik

I takt med at man bevæger sig udenfor Danmarks grænser og niveauet i ens klub bliver hævet, så kan man også regne med, at der er flere internationale spillere i truppen.

I Wolfsburg VfL er der spillere fra 12 forskellige lande, blandt andre Frankrig, Finland, Belgien, Norge og Danmark, og de skal have det til at fungere uden for banen også. Men det kommer i følge Wolfsburgs nr. 22 helt naturligt.

- Vi er mange internationale spillere, og vi ved alle, hvordan det er at komme til en ny by og klub.

På en uge - når turneringen er startet - er der 4-5 gange træning på fodboldbanen samt et par gange i styrkelokalerne.

- Man skal jo være klar til kampene, smiler Pernille Harder.

Derudover bruger hun tiden på at slappe hun af, spise en masse mad, spille golf eller hænge ud med sine holdkammerater på caféer.

- Folk hjælper hinanden på holdet, og der er mange, som ikke har familier tæt på, men så omgås man dem på holdet.

Landstræner forventer mange flere mål

24 år. 82 landskampe. 43 mål. Årets Talent 2012. Årets Spiller 2015. Pernille Harder har haft fart på sin karriere indtil videre, og landstræneren har fortsat store forventninger til sin angrebsstjerne.

- Når hun en dag har spillet 100 kampe, så formoder jeg da også, at hun har scoret over 50 mål.

Heldigvis er han ikke ene om, at have ambitioner på hendes vegne.

- Jeg er nået hertil med hårdt arbejde, og at jeg hele tiden har benene på jorden. Jeg vil hele tiden blive bedre og sætte mig nye mål, siger Pernille Harder selv.

Hun ser især frem til den kommende EM-slutrunde i Holland til juli, og derudover flere vigtige kampe med Wolfsburg både i ligaen, pokalen og ikke mindst Champions League, hvor der venter kampe kort efter Algarve-turneringen.

Også Line Røddik, der ligesom Pernille Harder flere gange i sin karriere har skiftet til bedre ligaer, ser frem til at se, hvordan det går sin medspiller.

- Det bliver superspændende at følge hende i Tyskland. Nu har hun jo taget et stort spring, og så ved man aldrig rigtig, hvordan det bliver.

- Hun kan blive ved med at vokse, og det skal vi bare nyde her på landsholdet, for hvis hun bliver ved med at vokse, får vi en bedre og rigtig top-topspiller i hende, siger hun.

Måske også Pernilles karriere udenfor banen vil nå nye højder.

- Jeg bliver ikke genkendt på gaden, men det kan da være, at det kommer, siger hun med smil på læben og Portugals sol i hovedet.