Fodbold

Det tog Tite ni måneder at skabe verdens bedste landshold

Brasiliens landstræner, Tite, har genrejst fodboldgiganten på bare ni måneder. Opskriften på succesen har været fuld af overraskende ingredienser fra den karismatiske træner.

Jeg glemmer aldrig den far og hans grædende cirka 10-årige søn, som jeg mødte foran Estádio Minerão, efter Tyskland havde pulveriseret Brasilien med 7-1 i VM-semifinalen:

- Det var første gang, jeg havde min søn med til en landskamp. Det her er utilgiveligt, og spillerne skulle skamme sig, sagde faren med bitterhed i stemmen og et langt og apatisk blik i øjnene.

Man kan ikke bebrejde knægten, hvis han aldrig nogensinde har set en fodboldkamp igen efter den oplevelse, men jeg håber, at han har fået mod på igen at se sit land spille, for der er ikke længere nogen grund til at græde, når det handler om brasiliansk landsholdsfodbold. Der er tværtimod god grund til at smile igen, og den må ære tilskrives Tite, der har leveret lykkepille på lykkepille til det brasilianske fodboldfolk.

Næsten 15 procent af den brasilianske befolkning er, ifølge en meningsmåling foretaget af Instituto Paraná Pesquisas, klar til at sætte kryds ud for Tite, hvis han stiller op til præsidentvalget i morgen, og også på de sociale medier vrimler det med tilkendegivelser i den retning.

Det siger måske noget om det politiske klima i Brasilien, men det siger også en del om, hvor populær den brasilianske landstræner er blevet i sit hjemland.

Efter bare ni måneder i det eftertragtede og ofte ubarmhjertige brasilianske trænersæde har den 55-årige træner forvandlet flovhed til stolthed, mindreværd til selvværd.

Han er en genial mand, der giver os spillere selvtillid til at spille op til vores bedste.

Neymar

Ni måneder, ni kampe og ni sejre og en målscore på 25-2 er det imponerende resultat af Tites arbejde som landstræner for Seleção, og samtidig er Brasilien det første land til at kvalificere sig til VM-slutrunden i Rusland næste år. Og som en ekstra kanariegul fjer i hatten; de femfoldige verdensmestre er tilbage på verdensranglistens førsteplads.

Tite har med andre ord gjort brasiliansk fodbold stort igen.

Tite har ageret med stor originalitet i sin tid som landstræner

-     Tite skifter anfører fra kamp til kamp.

-     Tite er ikke bange for at bruge ‘kinesiske spillere’.

-     Tite tøver aldrig med at sige sin mening højt.

Under Carlos Dungas anden periode som landstræner spillede Brasilien så dårlig og usammenhængende fodbold, at man var i alvorligt tvivl, om Brasilien overhovedet kunne kvalificere sig til VM i Rusland. Spillerne trivedes ikke under Dunga, stemningen omkring kampene var elendig, resultaterne var pinlige.

Dungas forhold til pressen og publikum var ofte anspændt, mens det modsatte må siges om Tites tilgang til omverdenen, siden han trådte til i juni sidste år. Fra dag ét har han været smilende, overskudsagtig og imødekommende. På pressemøderne møder han altid veloplagt op med velforberedte citater, og de retoriske evner har givet ham tilnavnet ‘Professoren’.

Munden står også sjældent stille på Tite under kampene, hvor han konstant kommer med opmuntringer eller kontante udbrud, hvis spillerne ikke overholder aftalerne.

Men han kan tillade sig det, fordi spillerne har respekt for hans mening.

Både kollektivet og indvidualisterne ser ud til at fungere under Tites ledelse, og kommentatorerne og fansene glæder sig over, at holdet spiller mere og mere ‘futebol bonito’ - smuk fodbold.

Tite: “Jeg har et hold fyldt med ledere.”

Anførere for Brasilien under Tites kommando i VM-kvalifikationen:

Daniel Alves 2

Fernandinho 1

Filipe Luis 1

Miranda 2

Renato Augusto 1

Neymar 1

Spillere som Coutinho, Fernandinho og Gabriel Jesus viser samme mod som Neymar, men  de afgørende aktioner skal også kunne komme fra mange forskellige fødder.

Som Tite siger:

- Hvis vores modstandere fokuserer på at ødelægge Neymars spil, så har vi andre, der kan tage over. Neymar er blot en del af det brasilianske puslespil.

Brasiliens idealopstilling (4-1-4-1)

Alisson

Daniel Alves, Marquinhos, Miranda, Marcelo

Casemiro

Paulinho, Renato Augusto, Philippe Coutinho, Neymar

Gabriel Jesus

Tites sejrsrække med landsholdet har været imponerende, ikke mindst set i lyset af, at den sydamerikanske VM-kvalifikation er en af verdens mest konkurrencestærke fodboldturneringer. Messis Argentina, Sánchez’ Chile, Cavani og Suárez’ Uruguay, James’ Colombia og Neymars Braslien og flere andre stolte nationer kæmper ikke bare om VM-pladser, men om prestige og i håneretten i drabelige fodboldføljetoner, der i flere tilfælde går over hundrede år tilbage. 

Atmosfæren på Arena Corinthians i São Paulo, hvor Brasilien slog Paraguay med 3-0 og kvalificerede sig til Rusland, sidst i marts, var så overvældende positiv over for Tite, at den fik Neymar til at gøre sig umage med at finde de helt rigtige ord til journalisterne i ‘mixed zone’ efter kampen.

Brasilien under Tite

 Ecuador (ude) 3-0

 Colombia (hjemme) 2-1

 Bolivia (h) 5-0

 Venezuela (u) 2-0

 Argentina (h) 3-0

 Peru (u) 2-0

 Colombia (h) 1-0 (venskabskamp)

 Uruguay (u) 4-1 

 Paraguay (h) 3-0

 9 kampe, 9 sejre, målscore 25-2

- Tite fortjener al støtte fra fansene, spillerne og ledelsen i fodboldforbundet. Han er en genial mand, der giver os spillere selvtillid til at spille op til vores bedste. Han fortjener ikke bare rosende tilråb fra fansene her på stadion, men hele Brasiliens ros, sagde Neymar.

 Det siger sig selv, at Tite er en populær mand i São Paulo med tanke på hans gyldne historie i Corinthians, men det er langt fra givet, at det er landstræneren, der modtager det største jubelbrøl, når navnene bliver råbt op på stadion i Brasilien.

Tites vej til sin ikoniske status har været lang og broget.

Adenor Leonardo Bacchi blev født i Caxias do Sul i 1961 i Brasiliens sydlige Gaúcho-land.

Unge Tite var især begejstret for hollandsk fodbold, som var så revolutionerende i 1974 med Johan Cruyff i spidsen  - det hurtige, direkte spil med få boldberøringer, og hvor spillerne ikke havde faste positioner, blev kendt i Brasilien som ‘Carrossel Holandês’, den hollandske karrusel, og navnet på Tites og vennernes eget hold blev derfor Carrossel.

Tite i international fodbold

Kigger man på de sidste fem-seks år i international fodbold, så er det svært at finde en mere succesfuld træner end Tite, der vandt alt, hvad der er værd at vinde med São Paulo-klubben Corinthians.

Campeonato Brasileiro Série A: 2011, 2015

Copa Libertadores de America: 2012

FIFA Club World Cup: 2012

Campeonato Paulista: 2013

Recopa Sudamericana: 2013

Som barn og ung var Tite kendt som Ade, indtil han en dag som 14-årig spillede med i en futsal-skoleturnering. Ade spillede på midtbanen med nummer 10 på ryggen, og det var alment kendt, at han havde potentialet til at blive professionel.

En af trænerne fra en af de konkurrende skoler var såmænd Felipe Scolari, der senere vandt VM med Brasilien i 2002 og som stod på sidelinjen til 7-1-massakren i 2014.

Scolari kendte til Ades evner, men han var forvirret over, hvad han egentlig hed, og kom til at kalde teenage-talentet for Tite.

Nogle år senere kom Scolari ind på Volkswagens kontor i Caxias do Sul, hvor en 17-årig Tite arbejdede med forefaldende kontorarbejde.

- Vil du ikke til en prøvetræning i Caixas? spurgte Scolari.

- Jeg sagde op samme dag, fortæller Tite i et interview med UOL Esporte.

Scolari, der selv var semiprofessionel i fodboldklubben Caixas, introducerede ledelsen i klubben for Tite, hvilket endte med, at både Scolari og Tite nåede at repræsentere førsteholdet samtidig sidst i 1970’erne.

Tite fik en middelmådig karriere som spiller på den defensive midtbane i mindre brasilianske klubber, indtil knæskader tvang ham til at stoppe karrieren som 27-årig. Karrierens højdepunkt var en andenplads i den brasilianske Série A med den lille klub Guarani.

Passionen for fodbold var dog intakt, så Tite kastede sig over trænergerningen med det samme. Året var 1990, og der skulle gå ni år, før nogen for alvor lagde mærke til, at der rendte et ganske særligt trænertalent rundt nede i det sydlige Brasilien.

- Jeg er en langt bedre træner end fodboldspiller, har Tite erkendt i flere interviews.

Tites første klub som spiller, Caixas, hyrede ham som træner i 1999, og det viste sig at være en god idé. Den gamle spiller førte klubben frem til statsmesterskabsfinalen, hvor hans hold sensationelt slog giganterne Grêmio med Ronaldinho på holdet. Og så slog Grêmio naturligt nok kløerne i Tite, der derpå også formåede at føre sin nye klub frem til et statsmesterskab plus en brasiliansk pokaltitel. Tite oplevede sent i 00’erne stor succes med Grêmios største konkurrent Internacional, og fra 2011 kulminerede trænergerningen, da han rejste nordpå til Corinthians i São Paulo. I 2012 præsterede han at vinde Copa Libertadores uden en decideret angriber (4-6-0), resultatet gav respekt, men den pragmatiske tilgang gav også Tite et ry for at have en lidt kedelig fodboldfilosofi.

I 2013 tog den gråhårede træner sig et velfortjent sabbatår, han tilbragte den dog ikke i en hængekøje, men i stedet i Europa, hvor han studerede klubber som Arsenal og Real Madrid med henblik på at opdatere sig fagligt og gøre sine hold mere direkte og angribende.

På det brasilianske landshold ser man tydelige spor fra Tites europæiske fodboldstudier.

4-1-4-1 er Tites foretrukne system, hvor tyngden på midtbanen giver frihed til de kreative kræfter længere fremme på banen. Med hele tre centrale midtbanespillere ser Tites hold defensivt ud på papiret, men på det brasilianske landshold ser Tite ud til at have fundet en taktisk balance, der giver de offensive spillere mulighed for at udfolde sig med stor frihed. En ‘brasiliansk karrusel’ kunne man sige med tanke på Tites fascination af hollandsk 70’er-fodbold.

I Rusland skal Tite til eksamen som landstræner i emnet guld.

Fundamentet er stærkt, men om projekt Tite kan bære hele vejen, vil tiden vise.

Der er stadig lang vej til VM-guld, som altid vil være målet for et brasiliansk landshold. Den ekstreme fokus, det flotte spil og det stærke sammenhold, der har bragt Brasilien til VM, kan sagtens blive afløst af overmod og arrogance, hvis ikke spillerne bevarer knopperne i græsset. Men lige nu har man svært ved at se, at spillerne vil svigte Tite.

FIFA's verdensrangliste

FIFA’s verdensrangliste top 10 (offentliggøres torsdag med Brasilien som nummer 1 for første gang i seks år)

- Du kan se det i den måde, vi træner på, hvor alle arbejder hårdt. Du kan se det i kampene, hvor alle kæmper for at vinde. Vi er meget taknemmelige for, at vi fik professor Tite som træner, hvad har gjort for os, hvordan han har ændret os. Vi skylder ham næsten alt, sagde Marcelo efter Paraguay-kampen.

- Vores succes må ikke stige os til hovedet. Vi er stadig nødt til at forbedre os en masse og fortsætte med at følge Tites linje.

Vinder Tite VM med Brasilien, så er der med garanti mere end 15 procent, der er klar til at stemme på ham, hvis idéen om en fodboldtræner som præsident nogensinde skulle blive mere end en medieskabt gimmick.

Tite vil under alle omstændigheder kunne glæde sig over, at han er blevet 100 procent udødelig.