- Kunsten er at få et derby til at minde om alle andre kampe

16x9
Kasper Lorentzen har spillet flere Derbys for Brøndby mod FCK. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix Danmark

En kamp mellem FCK og Brøndby er som ingen anden i Superligaen, men handler det om at få den til at føles normal, fortæller Kasper Lorentzen

Et derby mellem FCK og Brøndby er en kamp som ingen anden i Superligaen. Adrenalinen er høj fra start. Tilskuertrygget er mere intenst. Og niveauet er et helt andet, end hvad man plejer at spille på.

For spillerne handler det dog i høj grad om at behandle opgøret som ethvert andet. Problemet er bare, at det er rigtig svært.

Fokus bliver skærpet

Lad os starte i omklædningsrummet lige inden kampen. Her sidder spillerne og prøver at skabe den samme stemning, som de forsøger at gøre, hver eneste gang de spiller. Nogen hører noget musik. Andre laver noget gymnastik. Der, hvor du kan mærke forskellen, er, at folk lige går en lille smule mere ind i sig selv. Fokus bliver skærpet.

Men kunsten er at få kampen til at minde om alle andre opgør. Folk prøver at skabe den samme stemning som altid i omklædningsrummet, for hvis man pludselig begynder at gøre noget anderledes, så risikerer man at miste fokus.

Glem alt om trænere, der står og fyrer den sidste store peptalk af før spillerne går på banen. Hverken Michael Laudrup eller Tom Køhlert stod og råbte, da jeg spillede for Brøndby.

Peptalksene er blevet givet som i andre kampe. De har måske brugt nogle større ord, men trænerne prøver ikke at skelne mellem Superligakampene. Det taktiske oplæg er en smule længere, fordi det er FCK man møder, men derudover forsøger træneren også her at gøre tingene som de plejer.

Tilskuerne får dig til at lette

Lad os bevæge også fra omklædningsrummet og ud på banen, hvor fansene venter. De giver et kick med det samme. Du kan mærke vigtigheden af kampene, når du går ind på banen, og når du varmer op. I selve kampen går stadion amok, bare hvis en chancer ryger ud til hjørnespark. Det får en til at lette fra jorden, og det er sindssygt fedt.

De giver dig et kick, og du løber på noget adrenalin, som du ikke plejer. Du mærker tilskuerne, hver eneste gang, der er et spilstop. Du lytter lidt ekstra og det giver en lyst til at krige lidt mere, end hvis der kun sad 1000 ude på tribunerne.

Tilskuerne giver dig bare et ekstra gear i et derby, og du får ti procent ekstra. Jeg ville ønske, at man havde sådan nogle kampe hver eneste weekend.

En krop fyldt med adrenalin

Det med adrenalinen er næsten lige så stor en faktor i et derby, som tilskuernes opbakning og fokus op til kampen. I begyndelsen af opgøret har du så meget adrenalin i kroppen, at du bare tænker: Nu skal jeg ud spille det bedste jeg kan og få tacklingerne til at synge. I den situation handler det i høj grad også om at have fornuften med.

At tøjle adrenalinen er en udfordring. For samtidig bliver kampene spillet i et rigtig højt tempo. Pulsen er høj.

Motoren får nogle gange for meget benzin. Jeg prøvede selv at finde roen oppe i hovedet, og finde frem til, hvad det er, der gør mig god. Selvfølgelig skal du ikke bakke ud af dueller, men ofte kunne du godt komme for meget op at køre. Det var noget af det, som jeg lærte i mine kampe mod FCK.

Brøndby kommer blæsende i dag

Til sidst vil jeg gerne runde dagens kamp på Brøndby Stadion. Her er der ikke nogen tvivl om, at Brøndby kommer ud til opgøret som de plejer med fuld fart fra start. Men i en kamp som denne her, handler det måske mere om for dem, at forsøge ikke at ryge fra sjette gear og op i syvende.  Det er kunsten i de her kampe, og det er dét, der bliver afgørende.

Brøndby har den fordel, at Zorniger har pisket dem hårdt som træner, men det kan også blive en fordel mod FCK. I pokalkampen mod Randers så vi, at Brøndby bare kunne blive ved med at løbe. Det kan godt være, at det er hårdt og træls til træning, men når kampene bliver lange kan de mærke, at deres ben ikke bliver lige så tunge som modstandernes.

Hvis vi kigger på de to holds form lige nu, så tror jeg godt, at det kan blive til en Brøndbysejr i dag. De er på hjemmebane og har mest at spille for. Det eneste FCK kan tænke på lige nu – udover at blive mester – er om de kan gå ubesejret igennem Superligaen.