FCK har opskriften på suverænitet

FC København er dansk mester 2016/2017 med suveræn stor margin ned til Brøndby. De har endnu ikke tabt en kamp i Superligaen, hvor der er spillet 32 runder og resterer fire mere af slagsen.

FC København har leveret et vanvittigt flot fodboldår, som endda også har budt på Champions League og Europa League. Hvor der har været brug for alle kræfter i den meget dygtige og brede FCK-trup.

De holder til på Jens Jessens Vej nummer 10 på Frederiksberg og træner til dagligt på KB´s bane 1, 2 og 3. Når man overværer et træningspas, er det tydeligt at se, hvordan niveauet hos københavnerne er højere under træningen, end hos de resterende Superliga-hold. De taktiske forberedelser op til kampene foregår selvfølgelig også hos de andre Superliga klubber. Bevares. Men niveauet hos spillerne, tempoet til træningerne og spillernes dygtighed er indiskutabelt et niveau højere sammenlignet med de øvrige klubbers.

Af samme årsag har har FC København også kunne høste en masse point ind på kontoen hver eneste weekend. I år har de gjort det mere end hvad normalt er.     

Økonomien:

Økonomien hos FC København er større og mere vidtrækkende end hos alle andre danske klubber. Hvilket betyder, at de køber, hvad de står og mangler. Men derfor skal træner Ståle Solbakken stadigvæk få tingene til at køre og hænge sammen inde på banen. Jeg ved af erfaring, at blot fordi du har et hold med rigtig dygtige spillere, er dette ikke nødvendigvis ensbetydende med, at tingene fungerer. Så ved jeg godt, at det Randers-mandskab, jeg var på, måske ikke var ligeså godt som det nuværende FCK hold. Eller i det hele taget godt nok til at vinde et mesterskab. Men vi havde et godt hold dengang med dygtige individualister. Både erfarne og uerfarne. At vi skulle ligge til nedrykning efter efterårssæsonen med 18 kampe spillet og kun otte point, passede ikke til så dygtigt et hold. Så derfor er det individuelle spillermateriale ikke altafgørende, men da helt sikkert en gevinst, hvis man rent faktisk evner at få de høje toner til at lyde godt sammen.

Spillerne:

Når økonomien er taget med i opgørelsen, så ér FC Københavns spillertrup bare i en klasse for sig. Især når man kan mønstre en bænk med spillere som for eksempel Jores Okore, Kasper Kusk, Stephan Andersen, Nicolai Boilesen, Jan Gregus og Mikael Antonsson. Spillere som allerede har været en profil i Superligaen og været udenlands. For så at komme hjem og få karrieren på rette kurs igen. De har landsholdserfaring. Nogle nuværende, andre tidligere. Hvilket til sammenligning bare ikke ses hos andre Superliga-klubber.

Træder man ind på den anden side af kridtstregerne og ser på deres startopstilling, så taler det sit tydelige sprog, hvorfor FC København er så suveræne. Landsholdspillere på næsten alle pladserne. Spillere som har udenlandsk erfaring eller Champions League-erfaring fra tidligere år, og i det hele taget har et utroligt højt og solidt bundniveau.

Skal man i øvrigt vinde fodboldkampe, skal man score et mål mere end det andet hold. Dette er alt andet lige nemmest, hvis man desuden holder målet rent. FC København har haft Superligaens absolut bedste midterforsvarer i Mathias 'Zanka' Jørgensen og Erik Johansson. Sammensat med en målmand (Robin Olsen), som både i Malmø FF og nu i FC København, har vist, hvor dygtig en målmand han er. Også på europæisk niveau. Midtbanen styres af William Kvist, som vel aldrig har været bedre, end han er nu, fordi han også har fået en masse erfaring fra sin tid i Tyskland og England. Andreas Cornelius har tidligere slået igennem i Superligaen, men har fået lagt mere på sit spil med fødderne, så han ikke kun er en trussel i luften. Han er også bedre, end han var, da han første gang tog på udenlandseventyr til Cardiff City. Sagt med få ord - hele FC Københavns trup oser af kvalitet!

Træneren kan også kaldes for en dirigent. Ham som skal få alle noderne til at blive til ét smukt musikstykke; Ståle Solbakken har alle dage haft succes i FC København med flere mesterskaber og Champions League-kampe på CV’et. Desuden har han tilegnet sig kæmpe erfaringer fra sin trænertid i Tyskland og England. Han er den helt rigtige mand for FC København. Netop hans erfaringer har også vist sig afgørende i deres stramme kampprogram, der stiller store krav til spillerne, og som presser spillerne fysisk såvel som mentalt. Her er han varieret i startopstillingen, når det har været nødvendigt, og han sørger for at holde sine spillere skarpe hele sæsonen rundt.

FC Københavns spillestil har desuden flere strenge at spille på, idet de kan spille flot fodbold langs jorden, men samtidig har nogle muskler at spille med. Blandt andet luftstyrken, som kan tages i brug, når spillet ikke fungerer. Det er ligeledes her, at FC København vinder på kvalitet sammenlignet med mange af de øvrige Superliga-hold. Man kommer ud for at møde forskellige styrker hos de forskellige hold. Nogle med fysik, andre med hurtig pasningsspil, og et tredje hold spiller meget på dueller. FC København er stærkest på samtlige af disse områder, og derfor kan matche de forskellige Superliga-holds kvaliteter og samtidig holde sig til deres koncept.

I år har bare været mere overbevisende, end hvad normalt er. Det falder alt sammen tilbage på en suveræn dygtig trup, og en træner, som kan samle alle brikkerne til ét helstøbt billede. Der er kvaliteter i mange af spillets facetter, og truppen har rokeret rundt i et stramt kampprogram. Således at spillerne hele tiden har været friske i deres hoveder, og herved har været i stand til at levere på topniveau.