Fodbold

Hareide har et klart hierarki: Fire spillere kommer med på råd

Åge Hareide har en såkaldt ledergruppe på landsholdet. Og den bruger han, tager med på råd - også når det gælder det rent taktiske.

Fire-banden er Kasper Schmeichel, Simon Kjær, William Kvist og Christian Eriksen.

Toft møder Hareide

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft har forud for Danmarks VM-kvalifikationskamp mod Kazakhstan den 10. juni mødt landstræner Åge Hareide til en lang snak om fodbold, landshold, taktik og spillere.

Hver dag frem mod landsholdsudtagelsen den 23. maj udgiver vi et kapitel af snakken.

Hareide gør meget ud af at snakke meget med alle spillere, men han lægger ikke skjul på, at netop disse fire er en form for styregruppe - de har markeret hierarkiet meget tydeligt. Og landstræneren bakker op om, at der er en klar ledergruppe.

- De fire er på hver sin måde ledertyper. Og det har landsholdet brug for. De er erfarne, de har prøvet meget internationalt og så er de typer, der kan påvirke de unge, siger Åge Hareide.

- Jeg bruger dem også selv som bindeled til hele truppen, men snakker også med dem om taktiske ideer. De kommer med deres mening, men det er selvfølgelig mig der bestemmer i sidste ende. Jeg synes det er vigtigt med den dialog, for de har mange gode input, siger landstræneren.

- Senest diskuterede jeg med gruppen, hvordan vi kunne gribe kampen i Rumænien an. Jeg går tit til de fire som det første, når vi samles.

- Kasper Schmeichel er nok den tydligste af de fire som leder. Han er en driver, han pusher medspillerne. Han er en vinder og det udstråler han. Han er stolt over at spille for Danmark, og det er vigtigt at vise det i gruppen. Jeg bruger ham også meget som indpisker før kampene. Han er en topklasse keeper - en af de bedste i Europa.

- Simon Kjær (den valgte anfører med armbindet, red.) er meget stille, en helt anden type. Han handler gennem kraft i duelspillet, gennem sin fysik, han viser på banen, hvordan det er at være leder på et hold.

- William Kvist er et samlingspunkt på midten, han er balancepunktet. Han viser det ikke så meget som andre spillere, men han er vigtig, når vi taber bolden. Han er god til at generobre. William spiller simpelt og enkelt. Han har en slags voksenrolle som er vigtig for de unge, han er ikke den der råber højest, men han er yderst professionel og det er noget de unge kan se og lære af. Og respekterer.

- Christian Eriksen er en troldmand. Stille og rolig, han vil bare spille fodbold. Der lyser en fodboldglæde ud af ham. Det er vigtigt, at han får den frihed, der er nødvendig. Så må de andre skabe et sikkerhedsnet rundt om ham. Men han arbejder stenhårdt og engagerer sig meget i holdet. Det gør ham til en god leder på hans måde.

Kritikken påpeger, at landsholdet ikke får så meget ud af ham, som Tottenham f.eks. gør?

- Jeg tror det er en fejlopfattelse. Han var vores topscorer sidste år. Når man ser Premier League, så ser man Christian Eriksen ofte. Måske otte gange mellem landskampene. Og så husker man det bedste fra de otte kampe. Når han så er på landsholdet, så er det kun den ene kamp, han bliver bedømt ud fra. Og han er med i alle 90 minutter, så det bliver han bedømt på. Christian har måske været vores allerbedste spiller generelt set. Han kan lave mål, han skaber chancer - og så lavede han “årets mål” mod Kasahkstan.