Fodbold

- Der gælder ikke de samme regler for mig, som der gør for andre

Ken Ilsø nyder eventyret i Asien og tager et år ad gangen. Men tanker om fremtiden er også begyndt at presse sig på. Vender han nogensinde hjem?

"King Ken" kalder de ham i Kedah. Omtrent 9500 kilometer fra hjemstavnen, langt væk fra det velkendte og efternavne som Larsen. Fodboldspilleren Ken Ilsø bliver set som en stjerne, han har lært at opføre sig som én, og det har han det godt med. Det passer bare godt til ham som spiller, som han siger.

Ken Ilsø

 • Fulde navn: Ken Ilsø Larsen
 • Født: 2. december 1986 
 • Fødeby: Solrød Strand
 • Profession: Fodboldspiller
 • Position: Angriber
 • Foretrukne fod: Højre

Men der skulle gå tid, før det for alvor krøb ind under huden og blev en del af hans hverdag og livet som professionel i Kina og nu i Malaysia. Ilsø kom fra kæft, trit og retning i Bundesligaen, hvor det ikke var tilladt at stikke ud. Med mindre man altså var én af de bærende kræfter på holdet. Men i Asien var det en rolle, han skulle påtage sig.

- I Asien er udlændingene stjernerne. Det er os på holdet, der tjener flest penge, og det er os, der får stor kredit, når vi vinder, men det er også os, der hænger med røven i vandskorpen, når det går dårligt. Det er vigtigt, at vi også opfører os som stjerner. Det forventer asiaterne, fortæller Ken Ilsø fra Alor Setar, hvor han bor.

Jeg har aldrig rigtig følt mig tryg eller energisk i den sikkerhed, der ligger i at have en kontrakt på tre år

Ken Ilsø, fodboldspiller

- Jeg fandt ud af, at det var vigtigt, at jeg gik ind og tog den rolle med det samme. I alle mine klubber i Europa har jeg været vant til, at sådan en rolle skal man tilkæmpe sig på en eller anden måde igennem sine præstationer på banen, så jeg var ikke helt klar på, at det var en rolle, jeg skulle tage fra starten, og at jeg skulle opføre mig sådan.

Han gjorde det altså alligevel, og stjernestatussen har hængt ved lige siden. Fra Guangzhou til Kedah. Men et liv som stjerne i Asien var på ingen måde det, en ung Ken Ilsø forestillede sig eller drømte om efter sit første møde med kontinentet. Snarere var det en dansker i chok, der kom hjem.

- Jeg startede med at tage til Indien med min daværende kæreste. Vi rejste rundt i tre uger, og det er ikke noget, man normalt lige gør, hvis man… Vi plejer at sige herude blandt os europæere, at det er mere normalt, at man lige tager til Singapore først. Så får man en lille smule af det asiatiske ind, men samtidig er der styr på tingene, og man kommer let rundt med offentlig transport. En rigtig storby.

- Indien er sådan noget, man gør, når man lige har haft en tilvænningsperiode eller fået en idé om, hvad Asien egentlig er, men der tog jeg den hårde tur med det samme. Da jeg kom hjem, tænkte jeg, at det skal jeg aldrig nogensinde igen. Det var for meget. Det lyder lidt banalt, men der var for mange dufte, der var for mange farver, der var for meget larm, der var for meget kaos. Det var fuldstændig anderledes i forhold til det, jeg kommer fra i Danmark.

- Men så var det som om, at det arbejdede i underbevidstheden, og jeg fordøjede oplevelsen. Og efter en uges tid, tænkte jeg, at det var sgu egentlig meget fedt. Det kunne jeg godt tænke mig at prøve igen. Efter to uger tænkte jeg, at jeg bare skal af sted igen.

En besked startede eventyret

Og det kom han. Flere gange. Til Kina, Filippinerne, Malaysia, Singapore og Hongkong med tasken på ryggen. Derfor var det også oplagt, at Asien var det næste skridt i karrieren, da muligheden tikkede ind i en SMS fra Mads Davidsen (daværende assistenttræner i Guangzhou R&F, red.).

Ken Ilsøs karriere

 • 2004-2006: BK Frem
 • 2006-2007: SC Heerenveen (udlejet til FC Zwolle i efteråret 2006)
 • 2007-2009: SønderjyskE
 • 2009-2011: FC Midtjylland (udlejet til Fortuna Düsseldorf i foråret 2011)
 • 2011-2013: Fortuna Düsseldorf
 • 2013-2014: VfL Bochum
 • 2014: Guangzhou R&F
 • 2015-2017: Home United
 • 2017-: Kedah FA

- Da jeg forlod Tyskland og Bochum, vidste jeg ikke rigtig, hvor jeg skulle hen. Da jeg så pludselig fik muligheden for at tage hul på et fodboldeventyr i Asien - jeg havde jo studeret kinesisk historie, kultur og lidt af sproget også - tænkte jeg, at det var dét, jeg skulle gøre. Jeg var ikke i tvivl.

Eventyret fortsætter i dag i den malaysiske klub Kedah FA. Selv om det stadig er i Asien, er kulturen en helt anden, end den Ken Ilsø fik lov til at opleve som fodboldspiller i nogle måneder i storbyen Guangzhou og for den sags skyld i Singapore, hvor han optrådte for Home United i 2015 og 2016.

I januar sidste år var Ken Ilsø på ferie i Danmark. Det var lige efter kontraktforlængelsen med Home United.

I Malaysia er udlændingene mere for sig selv, fortæller han. Malaysierne kan godt lide at sidde i en rundkreds og spise sammen, men de inviterer ikke rigtig udlændinge ind. Det betyder dog ikke, at de ikke har kendskab til den danske viking.

- Det specielle her i Kedah er, at folk er ellevilde med fodbold. Alle ved, hvem jeg er, når jeg går i supermarkedet, og bare når jeg går ned på vejen, skal de tage selfies. De elsker at tage billeder og hele tiden selfies. De kalder mig "King Ken". Det er jo en helt anden måde at leve på - at der ikke gælder de samme regler for mig, som der gør for andre. En gang imellem er det sgu lidt mærkeligt, men det er også meget fedt, siger Ilsø.

- Det er jo en meget provokerende oplevelse. Specielt som dansker, hvor vi jo har en smule jantelov indpodet i porerne. Det skal man absolut ikke have her. De synes, det er mærkeligt, hvis ikke jeg er stolt over, at jeg scorer. Jeg skal opføre mig som en stjerne. De synes, jeg er mærkelig, hvis ikke jeg gør det, og så forstår de mig ikke. De vil hellere have én, som er, hvad de forventer, at han er sådan rent menneskeligt.

- Peter Bastian sagde på et tidspunkt noget, jeg elsker. I og med jeg har den uddannelse og opvækst, jeg har fra Danmark og mine udlandsrejser, har jeg udviklet en global bevidsthed. Jeg kan sætte mig ind i og forstå deres kultur, men de kan ikke forstå min. De kan ikke sætte sig ind i, at dér hvor jeg kommer fra, der gør man det på en anden måde. De har landsbybevidsthed. Derfor er det en interessant oplevelse for mig at skulle lege med og være med på, at det er sådan, det foregår. Det er det regelsæt, jeg lever efter her.

JDT's ejer er kronprinsen af Johor, og han er også præsident for det malaysiske fodboldforbund. Han hijackede vores træner og var med til at skabe en smule usikkerhed i klubben

Ken Ilsø, fodboldspiller

Frihed over sikkerhed

Ken Ilsøs beslutning om at rejse videre til Malaysia handlede også om at få noget tilbage, som han savnede. Ikke fra Danmark, men fra den tyske Bundesliga.

- Nu vil jeg ikke fornærme Superligaen, men der var - selv om det er svært - færre tilskuere i Singapore. Det var som at spille en træningskamp, hver gang vi gik på banen, og jeg kunne mærke, at jeg begyndte at savne det, som jeg oplevede i Tyskland med mange tilskuere på stadion, stemningen og ekstra pres fra omgivelserne.

- Derfor valgte jeg Kedah, fordi jeg vidste, at i Malaysia er der utrolig mange tilskuere. Vi har 30.000-35.000 tilskuere hver gang, vi spiller hjemme, og der er fuld hammer på sangene og stemningen, og det er en fed oplevelse. Det var noget, jeg savnede.

Og så betød det faktum, at der kun arbejdes med etårige kontrakter i Asien mindre. Frihed er og har altid været et nøgleord for Ken Ilsø.

- Det lyder lidt mærkeligt, men jeg har aldrig rigtig følt mig tryg eller energisk i den sikkerhed, der ligger i at have en kontrakt på for eksempel tre år i en dansk klub, siger han.

- Jeg er meget utålmodigt indrettet som menneske. Jeg er ikke god til at vente, men rent tankemæssigt elsker jeg at tænke langsigtet og lægge planer. Det har nogle gange taget for meget fokus. Hele den planlægning, og det at jeg kunne kigge fremad på den ene eller anden måde, ligesom jeg prøvede at lægge stien, gjorde, at jeg en gang imellem mistede fokus, når jeg spillede kampe eller trænede.

- Jeg manglede nogle gange en eller anden form for drive. Jeg blev tømt ud energimæssigt med det dér lange perspektiv, så derfor har det passet mig utroligt godt som person og spiller, at jeg egentlig ikke ved, hvad der skal ske om et år. At der kan ske det hele et eller andet sted, alt er åbent, alle kortene er på bordet.

- Det er selvfølgelig også en risiko, det er jeg godt klar over. Hvis jeg bliver skadet i dag eller i morgen og er ude i mange måneder, bliver det bare rigtig svært for mig, når jeg skal forhandle kontrakt igen. Men gør jeg det godt, er der mulighed for både at stige i løn og stige rent niveaumæssigt i både klub og liga.

Kronprinsen på rov

Lige nu går det rigtig godt for Ilsø. Han er topscorer for Kedah, og klubben er med i toppen af den malaysiske Super League. Men sæsonen har også budt på uventede udfordringer, som ligger langt fra den vestlige del af verden.

- Vi startede rigtig godt og lå også nummer et, og vi havde et lille forspring til Johor DT (JDT, red.), som er klart det største hold her i Malaysia og Malaysias svar på FC København, men så var vi ude for, at vores træner blev hijacket til det malaysiske landshold som assistenttræner, fortæller Ken Ilsø.

Skal jeg hjem? Jeg tænker også efter karrieren. Skal jeg hjem og have et hus og en familie og bo derhjemme, eller ender jeg med at blive i Asien?

Ken Ilsø, fodboldspiller

- JDT's ejer er kronprinsen af Johor, og han er også præsident for det malaysiske fodboldforbund. Han hijackede vores træner og var med til at skabe en smule usikkerhed i klubben. Vores træner var her, men han havde allerede sagt ja, for man kan ikke sige nej til et royalt medlem. Hvis en konge eller en prins beder én om noget, så bliver det gjort.

- Han (træneren, red.) kunne ikke sige nej, men han havde bare ikke aftalt med klubben, at han kunne få lov til at forlade Kedah. Så vi har lige haft en halvanden måneds tid med svingende resultater, og hvor der var usikkerhed, men efter at det blev offentliggjort, og træneren fik lov til at gå, og der kom lidt mere klarhed over, hvad der skulle ske her i vores klub, så er resultaterne begyndt at komme igen.

- Skal jeg hjem?

Det er lidt mere end 30 år siden, Ken Ilsø så dagens lys ved den sjællandske østkyst. Fodboldstilen og livsstilen længere mod øst ligger godt til ham, så hver gang har Asien vundet over Danmark. Selv om mulighederne og tankerne har peget i retning af andedammen.

- Med fem til syv år tilbage af karrieren bliver jeg nødt til at gå ind i en fase, hvor jeg tænker over, hvad der skal ske efterfølgende. Og der er lønningerne i Asien bare langt bedre, end de er i Danmark. Der kan Danmark ikke rigtig konkurrere.

- Et perspektiv, som gjorde, at jeg overvejede Danmark en smule, var, at jeg bliver ældre og tænker over, om jeg overhovedet skal hjem på et tidspunkt. Altså skal jeg hjem? Jeg tænker også efter karrieren. Skal jeg hjem og have et hus og en familie og bo derhjemme, eller ender jeg med at blive i Asien? Der var mange tanker og mange forskellige perspektiver, jeg ligesom skulle have ind i den beslutningsproces.

I videoen herunder kan du høre, hvordan Ken Ilsø har oplevet henvendelserne fra de danske klubber. Interviewet er fra januar sidste år.

- Så er der også det perspektiv, at jeg ikke kun er glad for Asien, men også går meget op i investeringer og ser Asien og Sydøstasien som et interessant sted at være - også for fremtiden. Blandt andet derfor har jeg købt lejlighed i Asien. Det er ikke kun fodbold-Ken, der har truffet den beslutning. Det er hele Ken, der har truffet den beslutning.

Lørdag beviste Ilsø foran flere end 70.000 tilskuere og flere millioner af tv-seere, at øgenavnet "King Ken" er på sin plads. Danskeren scorede en enkelt gang i Kedahs pokaltriumf mod Pahang.

Inden finalen sagde han: "Det bliver en stor kamp." Det blev det i den grad. Ken Ilsø er ikke bare en stjerne, han er kongen af Kedah.