Fodbold

Sensationelle amatører har vist vejen for ny Superligaklub

FC Helsingørs oprykning betegnes som en af Superligaens største sensationer. Men tidligere har klubber som Aarhus Fremad og Hobro IK vist vejen.

Kronborg, Hamlet og Holger Danske.

Jo, der er skam nok at glæde sig over og være stolt af som borger i Helsingør. Men lige nu er det noget helt andet, der stjæler rampelyset i den nordsjællandske købstad.

For første gang nogensinde er byens fodboldflagskib FC Helsingør nemlig rykket op  i Superligaen. Noget, som eksperter og kloge hoveder betegner som en af Superliga-historiens største sensationer.

Helsingør Stadion er langt fra godkendt til Superligaen, spillerne er fyraftensproffer, og klubbens budget er ikke i nærheden af Superliga-standard. Der er sågar spillere på Helsingørs oprykningshold, der ikke har fået en krone for at spille fodbold.

Derfor er det nærliggende at sammenligne FC Helsingør med tidligere tiders store Superliga-overraskelser - især Aarhus Fremad og Hobro IK.

Jeg holdt faktisk et oplæg i FC Helsingør på et tidspunkt. Der blev jeg spurgt, om det kan lade sig gøre. Selvfølgelig, sagde jeg...

Jonas Dal, tidligere cheftræner i Hobro IK

To hold, der på papiret var lige så undertippede, som Helsingør vil være i den kommende Superliga-sæson. Men som alligevel klarede skærene og undgik nedrykning.

Ni oprykninger på tretten år

Selv historien om FC Helsingør må nok strække våben, når talen falder på Aarhus Fremads oprykningshistorie.

Fra 1984 frem til 1997 rykkede den lille klub fra det nordlige Aarhus op hele ni gange og endte altså helt sensationelt i Superligaen i 1997.

Særligt én mand blev ansigtet på Aarhus Fremad. Angriberen Søren Hermansen havde været i klubben siden 1990 og var med til at rykke klubben op i Superligaen i 1997.

Mental-coach Thomas Danielsen om underdogs i Superligaen

- Hobro var ligesom fortællingen om bonderøvene. Helsingør skal skabe sin egen fortælling, som alle køber ind på. Det er den eneste chance, de har. At de kan få det bedste ud af hver enkelt spiller. De bliver nødt til at have meget fokus på individet og ikke kun gruppen.

- Vi havde jo den der lilleklub-mentalitet. Det der sammenhold, der gør, at man får skabt et eller andet fællesskab, hvor man på en eller anden måde spiller over evne. Det var nøglen. At vi spillede over evne, siger Søren Hermansen til TV 2 SPORT.

Hermansen tog Superligaen med storm i 97/98-sæsonen, hvor han spillede alle 33 kampe og scorede 19-sæsonmål.

I dag er han ungdomstræner i Lyngby BK, og efter sommerferien tiltræder han som ungdomslandstræner i DBU.

Århus Fremad besejrer AGF med 2-1 i klubbens første Superliga-kamp nogensinde i 1997. Video: TV 2 SPORT

Den første Superliga-tid sidder fortsat frisk i erindringen.

- Vi fik jo en drømmelodtrækning dengang, hvor vi fik lov at starte med et lokalopgør mod AGF og dernæst en udekamp på Brøndby Stadion. Så vi rykkede jo direkte ind i Superligaens prime locations og Superligaens primetime. Og det gav altså noget ekstra energi, siger Søren Hermansen.

De besejrede storebror AGF med 2-1 i Superliga-debuten, og derfra gik det slag i slag. Aarhus Fremad hentede 33 point i sæsonen, hvilket var nok til at sikre en tiendeplads og dermed en ny sæson i Superligaen. 

Til stor overraskelse for hele det etablerede fodbold-Danmark.

Mental-coach Thomas Danielsen om underdogs i Superligaen

- Man skal have spillerne til at købe ind på den der historie med, at de ikke har noget at tabe. Så de kan lige så godt bare gå ud og give den fuld skrald. Alle forventer, vi taber 5-0 hver eneste gang, så vi kan lige så godt nyde det. Kan man få skabt den mentalitet hos spillerne, så kan man få noget godt ud af det. Man skal undgå, at spillerne indtager offerollen. 

- Der er jo bare nogle særlige faktorer omkring den første sæson i Superligaen. Der er en eller anden glæde omkring for første gang at komme ud på de der store stadions og spille mod de profilerede Superliga-spillere.

- Det der sug i maven kan man leve længe på. Og lidt forsimplet er det, hvad der sker, når man rykker op med et lidt undertippet hold. Du kan virkelig bygge en fælles glæde op omkring at være i det miljø, som man har higet efter i mange år, siger Søren Hermansen.

Historien om bonderøvene fra Hobro

Overraskende var det også, da Hobro IK i 2014 sagde goddag til landets fineste fodboldselskab. 

Klubben fra den lille by med bare 11.917 indbyggere var i sæsonen 12/13 tæt på at rykke ned i 2. division, men allerede året efter fandt Hobro IK så melodien og sikrede andenpladsen i 1. division og dermed direkte oprykning til Superligaen.

Og med ét ændrede hverdagen sig for hele holdet. Også for klubbens daværende cheftræner Jonas Dal.

- Det var jo total eufori. Men det var også sådan lidt: Ha ha, hvad sagde vi? Os mod resten. Det var jo helt sindssygt, at det kunne lade sig gøre. Det var en enorm stolthed over, at vi havde præsteret over så lang tid.

- Det var en David mod Goliat-historie. Humlebien, der ikke kunne flyve. Det gjorde jo også, at selv folk, der ikke interesserer sig for fodbold, pludselig blev draget. Jeg blev ringet op af en ældre kvinde på over 70 år. Hun ville bare sige, at hun var så glad for at se den glæde, den gejst og alle de smil. Det var jo en fantastisk gestus at få, husker Jonas Dal.

Mental-coach Thomas Danielsen om underdogs i Superligaen

- Man skal have skabt en samhørighed om den her deltids-professionalisme. Det skal de købe ind på. Gutter, bare fordi vi træner under gadelygterne om aftenen, så skal vi fandeme vise dem. Vi træner lige så meget som de andre, det er bare på andre tidspunkter. Det får spillerne til at rykke sammen. Hvis man får skabt en fortælling, som gruppen køber ind på, så kan det lade sig gøre. Det bliver rigtigt, rigtigt vigtigt for Helsingør.

Og Hobro IK tog Superligaen med storm. I klubbens første Superliga-kamp nogensinde besejrede man OB med 2-1 på udebane. Historien blev kun vildere senere på sæsonen, hvor HIK først besejrede Brøndby IF med 2-0 på hjemmebane og siden FC København med 3-0 på udebane.

Hobro IK hentede i den sæson 43 point og sluttede som nummer syv i rækken. Stensikker overlevelse i klubbens første Superliga-sæson nogensinde.

Der var Superliga-feber i hele byen, da Hobro hentede point på point i klubbens første Superliga-sæson nogensinde. Video: TV 2 SPORT

- Nu skal vi ikke sætte Hobro-historien op på en piedestal, men jeg tror egentligt, at det har inspireret mange mindre klubber til at sige, at det kan sgu lade sig gøre. Hvis det kan for Hobro, så kan det sgu også for os, siger Jonas Dal og tilføjer: 

- Jeg holdt faktisk et oplæg i FC Helsingør på et tidspunkt. Der blev jeg også spurgt, om det kan lade sig gøre. Selvfølgelig, sagde jeg. Det er jo ikke størrelsen på stadion, byen eller VIP-faciliteterne. Det handler jo om at spille fodbold. Det handler om at vinde. 

- Vi prøvede jo lidt at være de der glade amatører og vise, at man godt kan gøre det på en anden måde. Vi kan sgu godt have et arbejde ved siden af. Og vi havde sgu heller ikke rigtigt andre muligheder, griner Jonas Dal.

Hvordan overlever Helsingør i Superligaen?

Aarhus Fremad gjorde det altså. Hobro IK gjorde det også. Overraskede hele Danmark ved først at rykke op og siden overleve i Superligaen. Som glade amatører.

Og spørger man de erfarne sensationsmagere, så kan FC Helsingør sagtens gøre dem kunsten efter.

- Jeg tror egentligt, Helsingør har nogle gode forudsætninger i Superligaen. Det er på mange måder nemmere at spille fodbold i Superligaen, fordi den er mere teknisk og taktisk. Når jeg ser Helsingør i to kampe mod Viborg, så spiller de jo fantastisk med. Jeg tror sagtens, at deres spillere kan løfte sig, og de har nogle gode spillemæssige forudsætninger for at klare sig okay, siger Søren Hermansen, der dog også advarer:

- Vi så jo med Aarhus Fremad og Hobro, at vi overlevede første sæson, men rykkede ned i den anden. Jeg tror også godt, at Helsingør kan spille over evne i et stykke tid, men med det setup de har nu, så indhenter hverdagen dem.

- På den lange bane kan man ikke klare sig med et deltids-setup. Det føler jeg mig i hvert fald overbevist om. Så for Helsingør bliver det et kardinalpunkt, at de gradvist kan forbedre deres setup, siger han.

Mental-coach Thomas Danielsen om underdogs i Superligaen

- Helsingør har jo mange gode boldspillere, og jeg tror, de kommer til at begå en kæmpe fejl, hvis de tror, de lige pludseligt bare skal købe nogle store stoppere og så bare heade bolde væk. De bliver nødt til at have en plan om at spille med det, de har.

Også Jonas Dal spår dog Helsingør gode muligheder i Superligaen. Hvis de griber det rigtigt an vel at mærke.

- Rent sportsligt handler det om at være tro mod sig selv. Tro mod sine dyder. Det handler om ikke at skabe for mange ændringer. Man må ikke købe et helt nyt hold, for så rykker man ned igen.

- Nu var jeg ude og se Viborg-Helsingør. Og det hold skal jo spille fodbold. Hold nu op, hvor er de gode til det. Og det skal de holde fast i, siger Jonas Dal.

TV 2 SPORTs fodboldekspert Kasper Lorentzen tror på, at FC Helsingør har mulighed for at overleve i Superligaen.

Oprykningens faldgruber

Selvom oprykningen sikkert medfører euforisk fest hele sommeren i Helsingør, og selvom det alt andet lige bliver en stor oplevelse for klubben, så er det ikke nødvendigvis alt, der bliver en dans på roser.

I hvert fald husker Jonas Dal tilbage på et fodbold-liv, der blev vendt på hovedet. Han skulle vende sig til en ny virkelighed. På godt og ondt.

- Da jeg tog på sommerferie umiddelbart efter, kunne jeg stort set ikke være nogle steder. Vi var taget på ferie ved sådan et stort resort, hvor der selvfølgelig var mange andre danskere, som så kunne genkende mig.

- Det var sgu sådan lidt nyt for mig på det tidspunkt. Jeg havde været i gamet i mange år, men at jeg lige pludselig var kendt, var meget specielt. Det var vildt, husker Jonas Dal.

Det er ifølge ham vigtigt, at Helsingørs trænere og spillere hurtigt får omstillet sig til det Superliga-ståhej, der kommer til at være udenfor banen.

- Da jeg lige pludselig røg ind i pressemøllen efter oprykningen, blev jeg meget bevidst om, hvordan jeg gebærdede mig ude i offentligheden. Og hvad jeg sagde i hvilke sammenhænge. Jeg fik også nogle over snuden engang imellem, hvor jeg måske sagde nogle ting på vegne af klubben, som andre ikke var helt enige i, siger Jonas Dal.

Lige nu kæmper FC Helsingør for at få dispensation til at spille Superliga-fodbold på klubbens eget stadion. 

Sikkert er det dog, at Helsingør allerede har chokeret store dele af fodbold-Danmark. Måske venter der flere chok for de etablerede Superliga-klubber i den kommende sæson.

FC Helsingørs første kamp i Superligaen bliver mod en anden nyoprykker.... Hobro IK.