Fodbold

- Der er ingen grænser for, hvor langt 'den danske van Basten' kan nå

Angriberen Marcus Ingvartsen har en speciel evne til at score mål. Potentialet er så stort, at ingen vil sætte en grænse for, hvor langt han kan nå.

Han er 21 år, Superligatopscorer og årets U21-talent i Danmark.

Marcus Ingvartsen er blevet et varmt navn i dansk fodbold med sin store succes for FC Nordsjælland og U21-landsholdet, hvor skarpretteren bliver vurderet til at være truppens største salgsemne fra Superligaen samt den største danske profil til EM ud fra sine præstationer det seneste år.

- Det er helt klart ham, som har leveret bedst. Der er ingen danskere fra U21-landsholdet, der over en hel sæson er blevet ved med at banke mål ind som ham. Når han bliver Superligatopscorer i så ung en alder, så viser det, at han kan noget helt specielt, siger TV 2 SPORTs fodboldekspert Kasper Lorentzen.

Vi døbte ham meget tidligt som vores Marco van Basten. Da vi sagde det til ham, så vidste han ikke, hvem han var.

Kasper Hjulmand, cheftræner i FC Nordsjælland.

Maskinelt ambitiøs

Det er blevet aften på kontoret i FC Nordsjælland.

Klokken har passeret syv, og efter en lang arbejdsdag bevæger Superligatræner Kasper Hjulmand sig ned i styrkecenteret. Her sidder Marcus Ingvartsen ovre i et hjørne og træner for sig selv.

- Uden han ser mig, kigger jeg på, hvordan han arbejder. Han aner ikke, at jeg er der, og det er også lige meget for ham. Han klør bare på alligevel. Det er sådan nogle ting, der gør mig glad i låget, siger Kasper Hjulmand og uddyber:

- Der var en, der fortalte mig for nyligt, at karakter er, hvad man gør, når ingen ser det. Jeg kender mange spillere, som gør tingene for, at træneren skal se det – og når træneren vender ryggen til, så gør spilleren ingenting. Og det er bare slet ikke tilfældet med Marcus. Han gør det sgu for sin egen skyld og for ikke at spilde tiden. Det er den helt store forskel på ham og de fleste andre.

Han fortæller, at han sammen med den fysiske stab i FC Nordsjælland mange gange har været nødt til at justere på Marcus Ingvartsens træningsprogram for at sørge for den rette variation. Flere gange har angriberen også selv foreslået øvelser fra amerikanske træningsvideoer, som han ønsker inkorporeret i sit program.

CHRISTIAN NØRGAARD OM INGVARTSEN

- Han er en meget komplet angriber. Han sparker godt med begge ben, er hurtig, fysisk stærk og er god til at heade. Jeg tror ikke, at der er nogle grænser for, hvor langt han kan komme. Han har et fantastisk potentiale.

- Han er hele tiden nysgerrig på, hvordan han kan få flere procenter ud af træningen. Han arbejder stinkende hårdt. Han er nærmest maskinelt ambitiøs i forhold til at få det meste ud af sig selv, og han lever efter at blive så god, som han overhovedet kan. Det, man skal passe på med i forhold til Marcus Ingvartsen, er egentlig at holde ham lidt tilbage, siger Kasper Hjulmand.

- Han vil være andet end standard

På U21-landsholdets spillerhotel i Kraków i Polen har Marcus Ingvartsen sat sig til rette i en grå lænestol til presseseancen med de danske medier.

Han er afklaret efter nederlaget til Italien i Danmarks første EM-kamp, hvor han uden at have haft de store chancer blev skiftet ud i slutfasen af kampen.

Nu lytter han fokuseret og opmærksomt til hvert eneste spørgsmål og svarer uden tvivl på, hvad der har været årsagen til den store succes på klub- og landshold i denne sæson.

- Det er mit arbejde i hverdagen. I ugen op til kampe får jeg trænet, trænet og trænet, og når jeg kommer i nogle af de samme situationer i kampene, så føler jeg mig tilpas og stærk.

- Jeg tror altid, at jeg har haft en lille tendens til at træne lidt mere end de fleste. Jeg har været igennem lidt skader og nedgange. Det har fået mig til at tænke over, hvad der motiverer mig, og hvorfor jeg vil spille fodbold og alle de her ting. Og når det så er lidt svært i hverdagen, der er en dårlig træning eller jeg er lidt træt osv., så bruger jeg de her ting til at hive mig selv op og alligevel blive og træne i mange ekstra timer, siger Marcus Ingvartsen til TV 2 SPORT.

Da Marcus var 16 år havde han ikke et større fodboldmæssigt talent end så mange andre.

Kasper Hjulmand, cheftræner i FC Nordsjælland.

- Når ham og Emiliano Marcondes er af sted med DBU på ungdomslandsholdene, så får vi tilbagemeldinger om, at de ikke synes, at der bliver trænet nok, så en fridag hos DBU bliver alligevel aldrig en fridag. I stedet for at gå ned i byen spørger de, om de kan få nøglerne til boldene eller hvor styrkecenteret ligger, siger Kasper Hjulmand.

FAKTABOKS: KASPER HJULMAND OM INGVARTSEN

Styrker:

- Afslutninger er hans spidskompetence, og han er enormt skarp. Han ved, hvor rammen er, og han er helt bevidst om, hvor han trækker bolden rundt i rammen. Han har fået en hårdhed i sit placeringsspark og så header han godt.

Svagheder:

- Han kan forbedre sig i forhold til tempo og intensitet og være lidt skarpere og hurtigere i bevægelserne. Det er specielt i den del af spillet, hvor han bliver spillet mellem linjerne foran modstandernes forsvar, hvor han skal vende sig rigtigt. Han kan også blive bedre til stikninger og det hurtige kombinationsspil.

Kasper Lorentzen er udover at være fodboldekspert på TV 2 SPORT også tidligere holdkammerat med Superligaens topscorer.

Han husker tilbage på dengang de begge sad ude med knæskader og gennemgik samme genoptræning i FC Nordsjælland.

- Jeg blev imponeret af, hvor målrettet, fokuseret og disciplineret han var i sin skadesperiode. Han styrketrænede som en sindssyg. Han ville opnå noget stort og være andet end standard, siger Kasper Lorentzen.

Marcus.
Marcus.

Her kan du se et klip fra FCN TV, der har fulgt Marcus Ingvartsens træning.

Inspiration fra verdens mest succesfulde atleter

Marcus Ingvartsen har i løbet af sine skadesperioder forsøgt at bruge tiden ved siden af genoptræningen konstruktivt. Han har brugt træningsvideoer på YouTube meget og læst mange artikler om succesfulde atleter fra forskellige sportsgrene rundt omkring i hele verden.

- Jeg har taget det til mig, som lød fornuftigt, og som jeg følte, at jeg kunne bruge til noget i min hverdag, siger Marcus Ingvartsen.

Kasper Hjulmand husker tydeligt en samtale han havde med Marcus Ingvartsen om dengang Martin Laursen sad ude med en knæskade i Aston Villa. Her brugte den tidligere landsholdsstopper sit års skadespause på at analysere alle angriberne i Premier League sammen med sin stab, så han var bedst muligt forberedt til sit comeback.

Da han så kom tilbage på holdet, spillede han en fantastisk sæson og kom på årets hold i Premier League i 2008.

- Dét talte jeg med Marcus om som et eksempel under hans første skadesperiode, og han husker det stadig. Det viser også bare, hvor meget han suger til sig, siger Kasper Hjulmand, der fortæller, at sulten efter at blive bedre har været den store årsag til angriberens succes:

- I en tidlig alder var han ikke den med de mest åbenlyse færdigheder, hvor man bare sagde; ’hvor kom det fra?’. Da Marcus var 16 år havde han ikke et større fodboldmæssigt talent end så mange andre, men han har den personlighed, der gør, at han kan få mest muligt ud af sit talent. Det er jo et talent i sig selv.

Kasper Hjulmand fortæller, at Marcus Ingvartsen ikke engang var blandt de 100 bedste i sin årgang, da han gav ham debut i den bedste danske række i en Superligakamp mod Viborg d. 28. februar 2014.

Kasper Hjulmand var inden han returnerede til FC Nordsjælland cheftræner i Bundesligaklubben Mainz. Her oplevede han en markant forskel på spillernes arbejdsmoral i forhold til herhjemme.

- Hvor jeg i FC Nordsjælland måske har seks-syv stykker, som arbejder ligesom Markus, så havde jeg i Tyskland måske 15-16 stykker, der lagde de samme timer i det.

- Det her skal jo helst ikke være unikt. I Danmark er der alt for få, der ligger de timer i det, man skal for at blive bedst mulig. Hvis vi vil lave bedre spillere i Danmark, så skal vi have skubbet til vores indstilling, så det Marcus Ingvartsen gør skal være normal praksis og ikke ’best practice’, siger Kasper Hjulmand.

Marcus Ingvartsen blev topscorer i Superligaen i år med 23 mål.
Marco van Basten blev Europamester med Holland i 1988.

Den danske van Basten

Marcus Ingvartsen scorede otte mål i seks kampe for U21-landsholdet i kvalifikationen til EM-slutrunden i Polen og blev med 23 mål for FC Nordsjælland topscorer i Superligaen.

Særligt et mål i foråret mod FC Midtjylland vækkede minder om Marco van Bastens legendariske scoring mod Sovjetunionen i EM-finalen i 1988.

NIELS FREDERIKSEN OM INGVARTSEN:

- Jeg plejer at sige, at Marcus’ spidskompetence er, at han ikke har nogle svage sider. Han har højt niveau på rigtig mange parametre og er på den måde en meget komplet angriber. Hovedspillet, afslutningsfærdigheder og en god relationel forståelse for at nævne nogle få – alle kompetencer, hvor han scorer højt på karakterskalaen.

Den personsammenligning havde Kasper Hjulmand og den daværende FC Nordsjælland-træner Mark Strudal dog lavet for længe siden.

- Vi døbte ham meget tidligt som vores Marco van Basten. Da vi sagde det til ham, så vidste han ikke, hvem han var. Vi måtte forklare ham det og vise, hvordan han så ud, siger Kasper Hjulmand og uddyber lighederne mellem Marcus Ingvartsen og den hollandske fodboldlegende:

- Det er på grund af måden, som han bevæger sig på. Han er relativt høj, men også stadig elegant med en god teknik. Han er ikke stationær, men bevæger sig godt og bruger sin førsteberøring rigtig fint. Og så har han det her meget tørre aftræk og den intelligente måde at afslutte på.

- Det er en fed sammenligning. Jeg håber, at jeg kan blive ved med at lægge på mit spil, og så må vi se, hvor det ender henne, siger Marcus Ingvartsen.

Marcus Ingvartsen erstatter Dolberg på A-landsholdet

Marcus Ingvartsen har endnu sin debut på A-landsholdet til gode. I marts blev han forfremmet fra U21-landsholdet til A-landsholdets træningssamling i München forud for VM-kvalifikationskampen mod Rumænien.

Danmarks landstræner Åge Hareide er også til U21-slutrunden i Polen, hvor han kigger opmærksomt på især Marcus Ingvartsen, der dog på spidsangriberpositionen er i konkurrence med spillere som Nicolai Jørgensen, Andreas Cornelius og Kasper Dolberg.

Hvor tæt på eller langt fra er Marcus Ingvartsen fra at være A-landsholdsspiller?

- Det er svært at sige. Det kan gå hurtigt eller tage længere tid. Det kommer også an på, hvordan de andre klarer sig. Vi har heldigvis en del gode spillere for øjeblikket, men en målscorer skal vi altid holde øje med, siger Åge Hareide fra U21-landsholdets spillerhotel i Kraków.

Se hvilke kvaliteter landstræneren ser i Marcus Ingvartsen herunder.

Hareide om Ingvartsen: - Vi skal altid holde øje med en målscorer

- Der er ingen tvivl om, at han skal sælges til sommer

Hverken Åge Hareide, Kasper Hjulmand eller Kasper Lorentzen ønsker at sætte en grænse for, hvor langt Marcus Ingvartsen kan nå i sit fodboldliv. Alle er enige om, at potentialet er stort. Kæmpe stort.

- Det er svært at sætte nogle grænser for ham. Dermed siger jeg jo ikke, at han spiller i Real Madrid lige pludselig. Jeg siger bare, at man har ikke så mange begrænsninger, når man har den indstilling til tingene, som Markus har, og når man hviler så meget i sig selv, som han gør, siger Kasper Hjulmand.

JEPPE HØJBJERG OM INGVARTSEN:

- Han er meget nede på jorden. Du kan ikke mærke på ham, at han har haft meget succes gennem hele sæsonen, hvor han har lavet mange mål og er blevet udtaget til A-landsholdet. Han er en sindssyg god afslutter, god på kroppen og har lidt det hele som angriber. Jeg synes ikke, at en så komplet spiller som ham hænger på træerne i Danmark. Jeg synes, at han har noget ekstraordinært, og jeg tror godt, at han kan blive en af de store spillere i Danmark inden for kort tid.

FC Nordsjælland-træneren indrømmer, at tiden er ved at være moden til et skifte for den unge Superligatopscorer. Et skifte, som Kasper Lorentzen ser som stort set uundgåeligt.

 - Der er ingen tvivl om, at han skal sælges til sommer. Hvis ikke han bliver det, så er der gået noget galt. Jeg tror ikke, at det er realistisk, at han bliver i FC Nordsjælland, siger Kasper Lorentzen.

Han peger ligesom Åge Hariede på, at Æresdivisionen kunne være et passende sted for Marcus Ingvartsen.

- Det har været meget vellykket for danske spillere at tage til Holland. Jeg tror også, at det kan være et passende skridt for Marcus Ingvartsen på sigt, siger Danmarks landstræner.

U21-profilen Christian Nørgaard: Ingvartsen er et svin på banen - men ikke uden for banen

Marcus Ingvartsen har spillet hele sin karriere i Farum og senere FC Nordsjælland. Han er fra landsholdslejren i Polen spændt på, hvad næste kapitel i karrieren indeholder.

- Jeg glæder mig specielt til den næste periode her for at se, hvordan og hvorledes med min fremtid. Jeg føler mig klar til at tage et skridt op og komme ud og få afprøvet mig. Det er det, som jeg går og håber på nu her, siger Marcus Ingvartsen, der har et specielt ønske for en fremtidig arbejdsgiver:

- Jeg synes, at det er vigtigt, at det er en klub, som har fulgt mig længe og ved, hvad jeg kan og står for, fordi så er mine muligheder for spilletid også større. Det er svært at sige, hvor det lige bliver, men det skal være nogen, der har fulgt mig længe.

FC Nordsjælland-angriberen afviser, at et klubskifte allerede er på plads. Derfor er det også vigtigt for ham, at han til U21-EM i Polen præsterer på samme høje niveau, som han har gjort hele sæsonen.

- U21-slutrunden er super vigtig. Der er masser af klubber, der holder øje og lige skal se det sidste, så det er vigtigt for mig at få præsteret her og lave en god præstation sammen med holdet. Det er ikke noget, som jeg går og tænker på, men det skader da ikke, at jeg gør det godt, siger Marcus Ingvartsen.

Superligatopscoreren og U21-landsholdet møder Tyskland i aften kl. 20.45.