Genoplev EM-triumfen:

- Det passer ikke. Gu' gør det så!

Genoplev EM-triumfen:

- Det passer ikke. Gu' gør det så!

De danske fodboldlandsholdsspillere fik spoleret deres sommerferie i 1992, blev tildelt en afbudsrejse til EM-slutrunden og endte som europamestre.
I dag er det 25 år siden, at John ”Faxe” Jensen ramte den lige i røven, Vilfort fuldente triumfen og danske hænder fik lov at løfte EM-pokalen.
Du kan genopleve den største danske fodboldtriumf nogensinde lige her.

Trætte feriedrenge mod verdensmestrene

Landstræner Ricard Møller Nielsen er beskeden optimist. Han lover fight og kampånd mod de tyske verdensmestre med hele seks gengangere i startopstillingen fra VM-finalen to år forinden.
For 26 dage siden fik danskerne besked om, at de skulle til EM. Bare ti dage før slutrunden.
Feriedrengene står nu i finalen efter hårde strabadser og mandefald. Bent ”Turbo” Christensen og Henrik Andersen er begge hjemme med knæskader. Sivebæk, Nielsen, Olsen og Larsen har haltet, men er klar til finalen.
En finale, der sent – hvis overhovedet nogensinde – vil blive glemt. Fredag aften den 26. juni 1992 på Nya Ullevi i Göteborg bliver disse spillere nationalhelte.

Dårlig dansk start, men så...

Tyskerne dominerer kampen fra start, men bedst som medkommentator Preben Elkjær sidder og beklager sig over den tamme danske offensiv i de første 18 minutter, kommer han pludselig i bedre humør.
Vilfort vinder en tackling i højre side. Povlsen sender bolden skråt tilbage og lige akkurat inde i feltet finder den foden på ”Faxe”.
Midtbanemanden, der ellers har sparket både over, på stolpen og helt forbi målet i turneringen, rammer pludselig bolden klokkerent. 1-0 til Danmark.
Jaaaaa!! Øj, øj, øj, øj, øj, øøøøj… Juttelihut!
Flemming Toft
John "Faxe" Jensen har lige bragt Danmark på 1-0 i EM-finalen Foto: Scanpix

Nu fyrer "Faxe" løs

Målet til 1-0 giver i den grad John ”Faxe” Jensen skydelyst.
Med sin sorte Hummel-støvle forsøger han sig hele fire gange i første halvleg, men kun med succes den ene gang. Han må sande, at han nok aldrig kommer til at ramme en bold så godt igen.
John ”Faxe” Jensen er en sjælden målscorer, og 1-0-målet er blot hans andet i landsholdstrøjen. Finalen er hans landskamp nummer 48.

Storspil af Schmeichel

Danmark går til pause foran 1-0, men med trætte ben efter en hård semifinale fire dage forinden.
I det danske mål har Peter Schmeichel stor andel i, at de rød/hvide er i front, for den 28-årige Manchester United-målmand har leveret tre store redninger i de første tre kvarter.
Den største efter 23 minutter, da Klinsmann afslutter på kanten af feltet. Schmeichel strækker sig ud i fuld længde og får lige akkurat handsken på helt ude ved højre stolpe.

Laudrup og Povlsen alene i verden

Efter pausen lever danskerne udelukkende på kontrastød. Lige så snart en af de fem forsvarsspillere erobrer bolden, sparker de den for det meste bare langt op på tyskernes banehalvdel.
Her er det Flemming Povlsen og Brian Laudrups opgave at få noget ud af det, men det lykkes ikke rigtigt.
Til gengæld kan danskerne glæde sig over, at tyskerne heller ikke har spillet sig til nævneværdige chancer i anden halvlegs første 25 minutter, men de kommer…

Nielsen og Schmeichel flyver

Det brænder for alvor på i den danske ende nu. Faktisk uafbrudt i fire hektiske minutter.
Først flyver Kent Nielsen i målfeltet og får akrobatisk sparket bolden væk lige for snuden af Karl-Heinz Riedle. Klinsmann snyder forinden Piechnik og sender et indlæg ind i målfeltet, men Nielsen er særdeles adræt og vågen.
Sekunder derefter spræller Peter Schmeichel helt oppe under overliggeren og vipper Jürgen Klinsmanns kraftfulde hovedstød over målet.
Fire minutter senere hiver Schmeichel dog finalens mest ikoniske redning frem, da han med én hånd hiver et tysk indlæg ned i favnen.

- Hutlihut!

Faren er midlertidigt forbi. Bolden ryger op i den modsatte ende. Dansk frispark.
Indskiftede Claus Christensen vinder den efterfølgende hovedstødsduel.
Vilfort tager bolden ned. Hånd på? Nej. Tyskerne appellerer, men det bliver ikke dømt. Han tager et træk ind i banen og sparker fladt med venstre ben. Stolpe ind. 2-0. Tolv minutter fra dansk guld og ultimativ EM-triumf.
Hutlihut!
Det er løgn, Preben. Det passer ikke! Gu’ gør det så!!
Flemming Toft
Hånd på eller ej? Selv 25 år efter Vilforts mål til 2-0 bliver det diskuteret, om han tog hånden til hjælp. Selv har han flere gange afvist det. Foto: TV 2

Fra feriedrenge til fodboldkonger

 - Sejren er vor, sejren er vor, vi har vundet, sejren er vor, lyder det fra tribunerne allerede med ti minutter igen af kampen.
- Deutschland, Deutschland alles ist vorbei, fortsætter det helt indtil slutfløjet.
Danmark har gjort det umulige. Verdensmestrene er besejret i finalen. Danmark har for første gang nogensinde vundet et mesterskab. Europamesterskabet.
Endda med en flok spillere, der var på vej på ferie, men måtte vende om ti dage før EM-slutrunden gik i gang.
Feriedrengene er nu fodboldkongerne af Europa.
De danske europamestre fra 1992 med Henri Delaunay-pokalen Foto: Sven-Erik Sjöberg / Scanpix

- Vi har ikke rigtig fattet det endnu

John ’Faxe’ Jensen kan ikke forstå, hvad han og holdet lige har præsteret, da TV 2’s Claus Elgaard interviewer danskerne efter kampen.
Hans mål har han dog ingen problemer med at sætte ord på.
Den ramte jeg sgu lige i røven
John ”Faxe” Jensen
Richard Møller Nielsen taler direkte til de danske seere som det allerførste, da han får ordet efter kampen.
Han går fra udskældt landstræner til nationalhelt, men må se sig forbigået til titlen som 'Årets fodboldtræner' i Danmark i 1992. Til gengæld bliver han kåret til verdens bedste træner samme år.
Festen fortsætter hele natten i Göteborg og på gaderne i Danmark. Dagen efter bliver holdet hyldet på Rådhuspladsen i København.