Fodbold

Ekspert forstår ikke dom efter videobrug: - Som om han ikke tør give rødt kort

Også i finalen ved Condeferations Cup kom brugen af en assisterende videodommer (VAR) i negativt fokus.

Som noget nyt har det internationale fodboldforbund, FIFA, ved Confederations Cup afprøvet et videodommersystem, hvor dommeren har haft mulighed for at benytte sig af video til at træffe afgørende kendelser.

VAR har dog langt fra fået de bedste anmeldelser med fra turneringen, men har derimod været kritiseret i flere omgange.

Finalen mellem Tyskland og Chile, som tyskerne vandt med 1-0, var ingen undtagelse. Som du kan se i klippet over artiklen, modtog tyske Time Werner en albue direkte i hovedet fra en chilensk spiller.

Dommeren fik set hændelsen igennem og gav Jara et gult kort.

- Når han går ud og kigger på skærmen, kan jeg absolut ikke forstå, han kan give gult kort. Det er, som om han ikke tør give rødt kort. Det ser bevidst ud, og så skal han smides ud med det samme, så jeg kan ikke forstå, man ikke bruger videoen ordentligt, siger TV 2 SPORT's fodboldekspert Kasper Lorentzen.

- Det er, som om han ikke tør ødelægge den finale, han egentlig havde ret godt styr på i første halvleg. Han virker til at tabe kampen lidt mere, fordi der kommer nogle kontroversielle situationer. Det virker som en dommer uden mod.

Stor tilfredshed i FIFA

I semifinalen mellem Portugal og Chile blev VAR kritiseret, fordi det, der viste sig at være et klart straffespark til chilenerne, ikke blev vurderet.

Trods kritikken var der stor tilfredshed med systemet, da FIFA lørdag holdt pressemøde. Her kaldte forbundets præsident, Gianni Infantino, det for en 'stor succes'.

- Uden VAR havde vi fået en anderledes turnering, og den ville være blevet mindre fair. Takket være VAR har vi opnået noget stort. De store fejl sker ikke længere, sagde Infantino.

- Det vil altid være dommeren, der træffer beslutninger, og der vil altid være diskussioner, men store fejl bliver rettet, og det er en stor bedrift, som har været forespurgt i mange år.

Kasper Lorentzen kan godt lide idéen om, at dommerne får mere hjælp i takt med, at spillet bliver hurtigere og hurtigere og derfor sværere at dømme.

Men formatet, som det er nu, hvor kendelserne med brug af video kræver længere pauser i spillet, bryder han sig ikke om.

- De (FIFA, red.) siger selv, at det er noget, der er i udviklingsfasen, og det håber jeg så sandelig også, det er. Jeg er ikke fan af, man stopper spillet på den her måde og går ud og kigger. Det giver selvfølgelig noget spænding, men det hører ikke til i fodbolden. Jeg er mere fan af, at når nu der sidder videodommere, så skal man benytte dem til at give ham en hurtigere afklaring. Han skal stole på dem, der sidder og kigger video, så han ikke skal ud og kigge selv, siger Lorentzen.