Fodbold

Dansk komet satte skub i vidunderår: - Hver måned bankede jeg på direktørens dør

En supersæson i Belgien, landsholdsdebut og et millionskifte til fransk fodbold. Lukas Lerager har på rekordtid fået stor succes.

Ét år.

Så lang tid er der gået, siden 24-årige Lukas Lerager var Superligaspiller i en dansk klub i den midterste del af den bedste danske række. Siden er han blevet en profil i Belgien, fået sin debut på det danske A-landshold og blevet solgt til en fransk topklub for et tocifret millionbeløb.

Lukas Lerager

Født 12. juli 1993 (24 år) 

Klubber:

AB (2011-2013)

Viborg FF (2013-2016)

SV Zulte Waregem (2016-2017)

FC Girondins de Bordeaux (2017 - )

Den unge dansker har formået at gøre det, mange danske spillere fejler i. Han har fundet opskriften på succes i udlandet. Og den skal ikke bare findes i et par velfungerende fødder.

Bankede på direktørens dør hver måned

Lukas Lerager startede sin vej mod stjernerne, da han som 19-årig tilbage i 2013 tog fra Sjælland til Jylland og skiftede AB og en tilværelse i første division ud med de daværende Superligaoprykkere fra Viborg FF.

Midtbanespilleren havde, allerede da han skiftede til midtjyderne, ambitionen om, at det var det, der skulle give ham mulighed for at tage skridtet op på et højere niveau og sende ham på udlandseventyr.

En del skader og en nedrykning til første division bremsede i første omgang de planer. Men Viborg vendte tilbage til Superligaen, og i sommeren 2015 skete der noget, der satte skub i udviklingen.

- Da vi fik Johnny (Mølby, red.) som træner, tog det lidt mere fart. Jeg fik, 7-9-13, ikke nogen skader, så på den måde kunne jeg tage et lidt større skridt og udvikle mig noget mere. Og allerede i oktober hørte jeg, at Zulte Waregem var interesserede eller i hvert fald kiggede lidt på mig på det tidspunkt. Om vinteren begyndte de at byde, siger Lukas Lerager til TV 2 SPORT.

Han fik dog ikke lov til at forlade Danmark den vinter. Viborg ville gerne blive i Superligaen, og det skulle midtbaneprofilen være med at at sikre.

Men den belgiske klub ville ikke glemme Lerager, og han ville ikke glemme drømmen om udlandet.

For mig var det også vigtigt at statuere et eksempel: At man godt kan komme videre som ung spiller

Lukas Lerager om at få lov til at skifte fra Viborg FF

- Hver måned bankede jeg lige på Mortens (Jensen, direktør i Viborg FF, red.) dør for at høre, om der ikke var en mulighed for, jeg kunne komme af sted til sommer, for det var altså min ambition også at prøve mig på et andet niveau, siger Lukas Lerager.

Til sidst gav midtjyderne sig. Overlevelsen i landets bedste række var sikret, og i en bus på vej til en af sæsonens sidste kampe i Nordsjælland, fik Lukas Lerager den besked, han havde arbejdet hen imod så længe: Han skulle til udlandet.

- Der var jeg super glad, for Morten er en kanon fyr, men man ved også, at han godt kan lide at holde på de bedste spillere. Det er fair nok, men som jeg sagde til ham, så er det også godt for klubben at vise, at andre spillere kan komme derover og komme videre. At de også er en sælgende klub, hvis tilbuddet er det rette. For mig var det også vigtigt at statuere et eksempel: At man godt kan komme videre som en ung spiller derovre fra, siger Lukas Lerager.

Midtbanespillere kan også score mål

Op til sæsonstarten for sin nye, belgiske klub Zulte Waregem kunne Lukas Lerager ikke træne med på grund af en skade. En forhindring på vejen på det tidspunkt, men ikke noget der kom til at forhindre midtbanespillerens succes.

For den sidste uge inden sæsonens første kamp fik han igen græs under støvlerne og kunne træne med sine nye holdkammerater. Det gjorde, at han også nåede at komme med på bænken i holdets første opgør i sæsonen.

-  Jeg kom ind i pausen og spillede en god anden halvleg, og derfra startede jeg inde. Vi begyndte sæsonen rigtig godt i Zulte Waregem, og så tog det også lidt fart, da jeg scorede to mål mod Mechelen. Så fik jeg lidt mere selvtillid og tro på, at man faktisk godt kan score mål som midtbane, siger Lukas Lerager.

6 mål blev det til i alt i den forgangne sæson, og han var kraftigt medvirkende til, at klubben et godt stykke ind i sæsonen toppede den belgiske liga. Selvtilliden blev større og større, og den store succes gav mod på mere.

De gode præstationer førte også til, at telefonen en dag i maj-måned ringede med et nyt nummer. Det var landstræner Åge Hareide, der ville udtage udlandsdanskeren til det danske A-landshold for første gang i hans karriere. Det førte senere til A-landsholdsdebuten mod de tyske verdensmestre.

Samtidig gjorde midtbaneprofilens præstationer også, at større klubber begyndte at kigge nærmere på den unge dansker.

Tidlig interesse fra Bordeaux

Allerede i vinteren 2016/2017, hvor Lukas Lerager kun havde været i Belgien i et halvt år, hørte han om interessen fra Frankrig. Markante klubber fra det store fodboldland mod syd begyndte at røre på sig, da han var på vintertræningslejr med holdkammeraterne i spanske Marbella.

- Det var første gang, jeg hørte, der kom klubber fra Frankrig, som var interesserede og også begyndte at byde på mig. Både Montpellier og Bordeaux. Det var faktisk Bordeaux, der var den første klub ude, siger Lukas Lerager.

Men historien fra Viborg gentog sig. Zulte Waregem var endnu ikke klar til at slippe danskeren, der egentlig havde kontrakt til 2019. Successen i den bedste belgiske række, og det at de dermed havde europæiske pladser inden for rækkevidde, gjorde det acceptabelt at afslå de store bud.

Når en klub betaler penge for mig, så føler jeg også, jeg har noget at betale tilbage til klubben

Lukas Lerager om,at han føler sig forpligtet til at præstere for enhver klub - uanset købspris

Men interessen fortsatte, og i junimåned i år kunne den belgiske klub ikke længere holde på ham. Franske og belgiske medier anslår, at klubben for et år siden betalte omkring tre millioner kroner for midtbanespilleren. Nu var salgsprisen omkring 26 millioner kroner.

Og med det prisskilt på ryggen kunne medfølge et pres – bare ikke for danskeren.

- Selvfølgelig er det jo mange penge, når man lige sådan hører det, men faktisk gør jeg mig ikke de store tanker om, hvorvidt det er det ene eller det andet. Når en klub betaler penge for mig, så føler jeg også, at jeg har noget at betale tilbage til klubben. Og sådan har jeg følt det hver gang, selv i Viborg, og i Zulte Waregem og nu med Bordeaux. Jeg håber bare, jeg kan præstere dernede og blive en succes, siger Lukas Lerager.

Han er bevidst om, hvad der betyder noget for ham. Bordeaux var det første hold i denne omgang, der viste vedholdende interesse for ham. Derfor blev det dem. Zulte Waregem var de første på banen og de mest vedholdende sidste år. Derfor gik turen til Belgien.

- Der en grund til, at interessen varede ved. De havde set noget i mig og troede på mig. De havde kigget nok på mig til, at de føler, at jeg passer ind i klubben. Ordene fra Bordeaux-træneren, om hvordan de spiller fodbold, og de ting, de havde set i mig, passede med, hvad jeg selv føler. Og det er vigtigt for en, når en klub kommer på banen, at det, de siger, også er det, man selv føler. At de har gjort deres research, siger Lukas Lerager.

Mental styrke er vigtig i udlandet

Mange andre danske fodboldspillere tager samme vej som Lukas Lerager, men med et langt fra lige så godt resultat.

Midtbanespillerens eget bud på nøglen til sin succes skal ikke findes i fødderne, men derimod noget højere oppe.

- Det er meget vigtigt at have styr på det mentale. At man er mentalt klar til den udfordring, der nu kommer, og at man selv er indstillet på, hvilke scenarier der er. Man skal være mentalt klar til at komme til udlandet. Så man ikke reagerer for meget på, når træneren måske ikke lige snakker til dig, eller spillerne i starten heller ikke snakker så meget med dig, før du er faldet til, og de kan se "nå, han kan godt finde ud at spille fodbold og passer ind her." Sådan er det jo i fodboldverdenen, siger Lukas Lerager.

Det kommer mig til gode, at det mentale er så vigtigt på det her tidspunkt i ens karriere

Lukas Lerager om gevinsten ved den mentale styrke, han har opbygget 

For ham er det derfor ikke bare den fysiske forberedelse, der er vigtig, når han skal et nyt sted hen i sit liv.

- Mennesker er selvfølgelig forskellige, og det er forskelligt hvordan man forbereder sig, og hvordan man tænker over tingene. For mig har det bare været vigtigt, at jeg er klar på de ting, der følger med, når jeg kommer til en ny klub. At jeg er open-minded og tager de mange indtryk ind, siger Lukas Lerager.

Og det har altid været noget, der har ligget til ham. At finde styrken i hovedet. Han har altid været en meget selvstændig person, og hans erfaringer fra tidligere kommer ham til gavn nu.

- Jeg er vant til, ikke at klare mig selv, men at gøre tingene selv og lige som forberede mig på den måde. Hvor jeg måske ikke havde det spillemæssige, da jeg var yngre, har jeg lige som har arbejdet mig lidt mere til tingene, hvor det mentale så også kommer med ind i det. Og det kommer mig til gode nu, at det mentale er så vigtigt på det her tidspunkt i ens karriere, siger Lukas Lerager.

Din tidligere træner Ove Christensen har sagt, at du er beviset på, at succes kræver mere end bare talent. Er det også det her med at være mentalt stærk? 

- Ja, det er det. For selvfølgelig kan du være god til fodbold, men nu til dags så handler det meget om, hvor mentalt stærk du er, når du kommer til udlandet. Om du kan stå imod de tests, der kommer. Om det så går godt eller dårligt, at du så stadig bevarer dig selv og ikke prøver at lave om på dig. For der er jo en grund til, at klubben har købt det, de har set, siger Lukas Lerager.

Bevidst om ikke at ændre karakter

Han har tidligere kaldt det at være professionel fodboldspiller i udlandet for enhver dansk fodboldspillers drøm. Han har arbejdet for at realisere den, og nu har han opnået at være det – med stor succes oven i købet.

Men det betyder ikke, at motivationen i det daglige så er forsvundet.

Bare fordi man har haft en god sæson, så er man ikke verdensmester lige pludselig

Lukas Lerager om at bevare sig selv

Selvom han godt kan savne familie, venner og livet i Danmark, så elsker han at bo og leve som fodboldspiller i udlandet.

- Nu er min drøm at blive så lang tid ude som muligt og opleve andre kulturer, også fodboldkulturer. Og det er ikke for at være efter det danske publikum, men der kommer lidt flere på stadion, hvilket jeg også godt kan lide. Det gør det nemmere at sætte sig op til at spille en fodboldkamp. Så min forventning er at blive i hvert fald stamspiller i Bordeaux og en profil på et tidspunkt. Det er det vigtigste for mig, siger Lukas Lerager.

Et år og 42 dage efter han indfriede drømmen, er han klar til at tage hul på et nyt kapitel på et endnu højere niveau. Og i modsætning til hans sidste skifte er der nu lige pludselig en masse øjne rettet mod ham for at se, om han kan fortsætte kometudviklingen.

Nu har du haft så meget succes på så kort tid. Er du aldrig bange for, det vender?

- Man kan selvfølgelig altid tænke den ene eller den anden vej, det gør jeg også, og derfor er det vigtigt for mig, at jeg stadig bevarer fødderne solidt plantet på jorden. Bare fordi man har haft en god sæson, så er man ikke verdensmester lige pludselig.

- Jeg tror bare, det er vigtigt, at man altid er sig selv, lige meget hvordan det går. Og at man ikke lige pludselig ændrer karakter, fordi det går godt, eller det går skidt. Det er det vigtigste, siger Lukas Lerager.